Sernik bez spodu o smaku całej gamy wafelków Lusette. Część z nich piekłam w serniku (te są mięciutkie niczym rozpływająca się czekolada), a część posypałam przed podaniem na wierzchu śmietanowej masy (te są chrupiące).
sernik:
500 g białego sera w kostce
150 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 wafelek Lusette smak czekoladowy
1 wafelek Lusette smak mleczny
Do miski pokruszyć ser, wlać jogurt, zmiksować blenderem. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka, jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Wafle pokroić w niedużą kostkę, dodać do masy serowej, ponownie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 60 minut. Ostudzić.
masa śmietanowa:
200 ml śmietanki kremówki
120 g mascarpone
1 łyżeczka cukru
1 wafelek Lusette smak cappuccino
Do miski wlać kremówkę, dodać mascarpone i cukier, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na wierzch całkowicie wystudzonego sernika. Przed podaniem posypać pokrojonym wafelkiem Lusette.
niedziela, 26 lutego 2017
środa, 22 lutego 2017
Jarmużowe pizze z komosą ryżową
Pizza tylko z wyglądu bo w składzie spodu nie ma mąki ani drożdży. Zrobiona jest z jarmużu, komosy ryżowej i żółtego sera. Na wierzch kładziemy ulubione dodatki :)
porcja na 2 nieduże pizze:
1/4 szklanki komosy ryżowej
100 g mrożonego jarmużu z Hortexu
80 g żółtego sera
2 duże jajka
Do rondelka wlać ok. 1,5 szklanki wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia. Wsypać komosę ryżową, gotować ok. 10 minut. Odcedzić na gęstym sicie, ostudzić.
Mrożony jarmuż z Hortexu rozmrozić, odcisnąć.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do miski wsypać komosę ryżową, dodać jarmuż, starty ser i całe jajka, dokładnie wymieszać.
Na dużej blaszce uformować dwa równe koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.
dodatki:
1 mozzarella
mieszanka sałat
1/2 czerwonej papryki
3 plasterki chudej wędliny
szczypiorek
Mozzarellę pokroić w kostkę, posypać po gorących spodach "pizzy". Posypać pokrojoną w niedużą kostkę papryką, ułożyć paski wędliny. Wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 3-5 minut. Po wierzchu posypać porwaną na kawałki mieszanką sałat i pokrojonym szczypiorkiem.
Można podawać z sosem czosnkowym.
porcja na 2 nieduże pizze:
1/4 szklanki komosy ryżowej
100 g mrożonego jarmużu z Hortexu
80 g żółtego sera
2 duże jajka
Do rondelka wlać ok. 1,5 szklanki wody, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia. Wsypać komosę ryżową, gotować ok. 10 minut. Odcedzić na gęstym sicie, ostudzić.
Mrożony jarmuż z Hortexu rozmrozić, odcisnąć.
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do miski wsypać komosę ryżową, dodać jarmuż, starty ser i całe jajka, dokładnie wymieszać.
Na dużej blaszce uformować dwa równe koła o średnicy ok. 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.
dodatki:
1 mozzarella
mieszanka sałat
1/2 czerwonej papryki
3 plasterki chudej wędliny
szczypiorek
Mozzarellę pokroić w kostkę, posypać po gorących spodach "pizzy". Posypać pokrojoną w niedużą kostkę papryką, ułożyć paski wędliny. Wstawić do piekarnika jeszcze na ok. 3-5 minut. Po wierzchu posypać porwaną na kawałki mieszanką sałat i pokrojonym szczypiorkiem.
Można podawać z sosem czosnkowym.
wtorek, 21 lutego 2017
Tarta pomarańczowo-grejpfrutowa
Jedna z najlepszych tart! Na przepysznym, maślanym spodzie wyłożyłam masę zrobioną na bazie soku pomarańczowo-grejpfrutowego z Hortexu. Wyszło genialne połączenie!
spód:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na spód i boki prostokątnej formy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18 minut. Ostudzić.
masa:
300 ml soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżka masła
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu do namoczenia żelatyny
Do miski wlać 50 ml soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtka, krótko zmiksować.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, wlać 3 łyżki soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!). Mieszać do rozpuszczenia.
Do rondelka wlać 250 ml soku, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika, cały czas mieszając wlać mieszankę soku z żółtkami. Z powrotem wstawić na palnik, gotować ok. pół minuty. Dodać masło i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Zestawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Lekko ciepły krem wylać na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godz.
Gotową tartę przed podaniem przybrać plastrami świeżej pomarańczy i grejfpfruta oraz pokruszonej bezy.
spód:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na spód i boki prostokątnej formy.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18 minut. Ostudzić.
masa:
300 ml soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu
2 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 łyżka masła
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu do namoczenia żelatyny
Do miski wlać 50 ml soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu, wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtka, krótko zmiksować.
Do metalowego kubka wsypać żelatynę, wlać 3 łyżki soku Pomarańcza Grejpfrut z cząsteczkami miąższu 100% z Hortexu, zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na mały palnik, delikatnie podgrzać (nie doprowadzić do zagotowania!). Mieszać do rozpuszczenia.
Do rondelka wlać 250 ml soku, dodać cukier, zagotować. Zdjąć z palnika, cały czas mieszając wlać mieszankę soku z żółtkami. Z powrotem wstawić na palnik, gotować ok. pół minuty. Dodać masło i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Zestawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Lekko ciepły krem wylać na ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godz.
Gotową tartę przed podaniem przybrać plastrami świeżej pomarańczy i grejfpfruta oraz pokruszonej bezy.
sobota, 18 lutego 2017
Drożdżowe bułeczki jeżyki
Słodko wyglądające drożdżowe bułeczki przypominające jeżyki :) Gwarantuję że dzieci będą zachwycone (myślę że dorośli też) ;) Słodkie, puszyste i wilgotne ciasto bułeczek posmarowałam po upieczeniu czekoladą, a do niej przykleiłam pokrojone wafelki Lusette
porcja na 10 szt.:
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
30 g roztopionego masła
1 jajko
300 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty aż zrobią się płynne. Wlać mleko, rozpuszczone masło, dodać jajko, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich formować na kształt piłeczki tenisowej. Kłaść na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu, lekko spłaszczyć. Zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.
dekoracja:
100 g mlecznej czekolady
5-6 wafelków Lusette smak czekoladowy
ew. 10 szt. czekoladowych kropelek do zrobienia nosków
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Wystudzone bułeczki posmarować ok. 3/4 powierzchni czekoladą.
Wafelki Lusette przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Układać je na czekoladzie, zaczynając od dołu a kończąc na wysokości "grzywki". Zostawić do zastygnięcia czekolady. Przy pomocy wykałaczki narysować czekoladą oczy i nosek. Do noska można przykleić czekoladową kropelkę.
porcja na 10 szt.:
15 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
30 g roztopionego masła
1 jajko
300 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty aż zrobią się płynne. Wlać mleko, rozpuszczone masło, dodać jajko, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko wyrobić na jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na deskę podsypaną mąką, podzielić na 10 równych części. Każdą z nich formować na kształt piłeczki tenisowej. Kłaść na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu, lekko spłaszczyć. Zostawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.
dekoracja:
100 g mlecznej czekolady
5-6 wafelków Lusette smak czekoladowy
ew. 10 szt. czekoladowych kropelek do zrobienia nosków
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną.
Wystudzone bułeczki posmarować ok. 3/4 powierzchni czekoladą.
Wafelki Lusette przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paski. Układać je na czekoladzie, zaczynając od dołu a kończąc na wysokości "grzywki". Zostawić do zastygnięcia czekolady. Przy pomocy wykałaczki narysować czekoladą oczy i nosek. Do noska można przykleić czekoladową kropelkę.
czwartek, 16 lutego 2017
Chleb z ziaren
Pyszny chleb zrobiony z różnego rodzaju ziaren, i płatków owsianych. Nie ma tu nawet odrobiny mąki. Zamiast cukru dodałam do chleba dżem z rokitnika i wyszło pysznie że Łooo :)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 zaokrąglone łyżki chia
1 zaokrąglona łyżka mielonej łuski gryczanej
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki całych migdałów
2 łyżki jagód goji
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
20 g stopionego masła
1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki dżemu 100% z owoców Rokitnik z Łowicza
Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, chia, mieloną łuskę gryczaną, sól, migdały, jagody goji i mielone orzechy włoskie, wymieszać łyżką.
Do wody dodać dżem 100% z owoców Rokitnik z Łowicza i stopione masło, wymieszać, wlać do sypkich składników, dokładnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach (mierzonych po dnie) 18x9 cm, mocno ugnieść. Odstawić na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, wyjąć z foremki, zdjąć papier, chleb odwrócić do góry dnem, piec na dużej blaszce jeszcze ok. 15 minut.
Przed krojeniem koniecznie trzeba odstawić go do całkowitego ostudzenia.
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 zaokrąglone łyżki chia
1 zaokrąglona łyżka mielonej łuski gryczanej
1 płaska łyżeczka soli
1/3 szklanki całych migdałów
2 łyżki jagód goji
1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
20 g stopionego masła
1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki dżemu 100% z owoców Rokitnik z Łowicza
Do miski wsypać płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, chia, mieloną łuskę gryczaną, sól, migdały, jagody goji i mielone orzechy włoskie, wymieszać łyżką.
Do wody dodać dżem 100% z owoców Rokitnik z Łowicza i stopione masło, wymieszać, wlać do sypkich składników, dokładnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach (mierzonych po dnie) 18x9 cm, mocno ugnieść. Odstawić na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, wyjąć z foremki, zdjąć papier, chleb odwrócić do góry dnem, piec na dużej blaszce jeszcze ok. 15 minut.
Przed krojeniem koniecznie trzeba odstawić go do całkowitego ostudzenia.
poniedziałek, 13 lutego 2017
Kokosowe grzanki z dżemem z rokitnika
Śniadanie jem "na szybko" bo rano każda minuta jest cenna ;) Takie grzanki nie potrzebują dużo wysiłku i czasu na ich przygotowanie. Podobne robiła mi moja Mama w dzieciństwie :) Dwie kromki podłużnej bułki składamy sklejając je dżemem. Moczymy w mieszance jajka i mleka i obtaczamy w wiórkach kokosowych, które można zastąpić bułką tartą i smażymy z obu stron na rumiano. Wychodzą gorące, z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie z pysznym, prozdrowotnym dżemem 100% z owoców Rokitnik. Pyszne że Łooo!
porcja na 4 grzanki:
8 kromek podłużnej bułki
dżem 100% z owoców Rokitnik z Łowicza
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
ok.4-5 łyżek wiórek kokosowych
ok. 1-2 łyżek oleju do smażenia
Każdą kromkę bułki posmarować z jednej strony dżemem 100% z owoców Rokitnik. Skleić po 2 kromki, dżemem do siebie.
Jajko roztrzepać z mlekiem. W powstałej mieszance moczyć bułki z obu stron, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
Na lekko skropionej olejem rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.
porcja na 4 grzanki:
8 kromek podłużnej bułki
dżem 100% z owoców Rokitnik z Łowicza
1 duże jajko
1/4 szklanki mleka
ok.4-5 łyżek wiórek kokosowych
ok. 1-2 łyżek oleju do smażenia
Każdą kromkę bułki posmarować z jednej strony dżemem 100% z owoców Rokitnik. Skleić po 2 kromki, dżemem do siebie.
Jajko roztrzepać z mlekiem. W powstałej mieszance moczyć bułki z obu stron, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.
Na lekko skropionej olejem rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco.
sobota, 11 lutego 2017
Kisielowe ciasteczka
Ciastka z dodatkiem kisielu, u mnie żurawinowego. Mają lekko różowy kolor i owocowy smak. Gdy użyjemy innego smaku kisielu wówczas i ciastka będą miały inny smak :)
porcja na ok. 50 szt:
1 kisiel żurawinowy z cukrem (może być inny smak)
120 g mąki pszennej
50 g cukru
70 g miękkiego masła
1 duże jajko
szczypta soli
Do miski wsypać kisiel, mąkę pszenną, cukier, dodać masło, jajko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Na podsypanej mąką desce rozwałkować, wykrawać serduszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 10 minut.
porcja na ok. 50 szt:
1 kisiel żurawinowy z cukrem (może być inny smak)
120 g mąki pszennej
50 g cukru
70 g miękkiego masła
1 duże jajko
szczypta soli
Do miski wsypać kisiel, mąkę pszenną, cukier, dodać masło, jajko i sól, wyrobić jednolite ciasto. Na podsypanej mąką desce rozwałkować, wykrawać serduszka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 10 minut.
poniedziałek, 6 lutego 2017
Najlepsze ciastka śniadaniowe
Najlepsze ciastka śniadaniowe. Idealne do zabrania do szkoły lub pracy. Z zewnątrz lekko chrupiące, w środku mięciutkie. Mają w sobie całe bogactwo smaku, nic dziwnego bo są tu i płatki owsiane, kawałki orzechów a także całe bogactwo ziaren i bakalii. Z pewnością mogą stanowić pełnowartościową przekąskę.
porcja na ok. 48 ciastek:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1/3 szklanki cukru
150 g mieszanych bakalii (dałam śliwki kalifornijskie, rodzynki, żurawinę i daktyle)
3 łyżki jagód goji
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
Bakalie drobno pokroić, dodać ok. 2 łyżek mąki, wymieszać.
Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, resztę mąki, orzechy, słonecznik, siemię lniane, cukier, jagody goji, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dołożyć miękkie masło, wbić jajka, wyrobić ciasto.
Lekko wilgotnymi rękami formować na kształt kuli o wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie spłaszczać).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut.
porcja na ok. 48 ciastek:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g mąki pszennej
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren siemienia lnianego
1/3 szklanki cukru
150 g mieszanych bakalii (dałam śliwki kalifornijskie, rodzynki, żurawinę i daktyle)
3 łyżki jagód goji
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
Bakalie drobno pokroić, dodać ok. 2 łyżek mąki, wymieszać.
Do miski wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, sodę, resztę mąki, orzechy, słonecznik, siemię lniane, cukier, jagody goji, wymieszać łyżką. Dodać bakalie, jeszcze raz wymieszać łyżką. Dołożyć miękkie masło, wbić jajka, wyrobić ciasto.
Lekko wilgotnymi rękami formować na kształt kuli o wielkości małego orzecha włoskiego. Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (nie spłaszczać).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 14 minut.
środa, 1 lutego 2017
Placuszki serowo-gryczane z dżemem z rokitnika
Śniadanie musi zawierać odżywcze składniki które dadzą nam energię. Proponuję pyszne i zdrowe placuszki z kaszy gryczanej i białego sera. Posłodzone są one dżemem Łowicz 100% z owoców Rokitnik który ma niesamowite właściwości! Ma bardzo dużo witaminy C, wzmacnia odporność, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. To tylko niektóre zalety, a ma ich dużo więcej, tyle że Łooo!
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
100 g białego sera
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
ew. 1 łyżeczka miodu
dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik
Ser z kaszą i jogurtem zmiksować blenderem. Dodać jajko, mąkę i ewentualnie miód, jeszcze raz krótko zmiksować. Smażyć z obu stron na lekko spryskanej olejem patelni. Podawać z dżemem Łowicz 100% z owoców Rokitnik.
100 g ugotowanej kaszy gryczanej
100 g białego sera
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 duże jajko
2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
ew. 1 łyżeczka miodu
dżem Łowicz 100% z owoców Rokitnik
Ser z kaszą i jogurtem zmiksować blenderem. Dodać jajko, mąkę i ewentualnie miód, jeszcze raz krótko zmiksować. Smażyć z obu stron na lekko spryskanej olejem patelni. Podawać z dżemem Łowicz 100% z owoców Rokitnik.
Subskrybuj:
Posty (Atom)