Rok temu kupiłam pewnej firmy ketchup z pomidorów i śliwek. W tym roku postanowiłam sam spróbować stworzyć coś podobnego. Wyszedł bardzo smaczny sos - ketchup. Świetnie komponuje się z wędliną, parówkami, żółtym serem...
500 g pomidorów
500 g śliwek węgierek
250 g czerwonej papryki
1 mała cebula
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
3/4 płaskiej łyżeczki ostrej papryki
2 duże ząbki czosnku
3 łyżki octu 10%
Pomidory pokroić na małe części, dodać pokrojoną paprykę, dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut. Zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko a skórki i pestki wyrzucić.
Śliwki pokroić w paski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobną posiekaną cebulę, przecier pomidorowo-paprykowy, ocet, sól, cukier, słodką i ostrą paprykę, wymieszać. Początkowo dusić (najlepiej na patelni) pod przykryciem, po ok. 5 minutach zdjąć pokrywkę, mieszając od czasu do czasu gotować do zgęstnienia ok. 20-30 minut. W razie potrzeby gotować krócej lub dłużej. Wszystko razem zmiksować blenderem. Przelać do słoiczków, pasteryzować 10 minut.