Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
3 żółtka
4 zaokrąglone łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. 1/3
Masa śmietanowa:
3 szklanki (750 ml) kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 zaokrąglona łyżeczka cukru waniliowego
3 białka
cukier puder do posypania po wierzchu upieczonego ciasta
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać śmietanę, dodać cukier, cukier waniliowy, dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (na tym etapie można wyłożyć dowolne owoce). Na wierzch zetrzeć tarką o grubych oczkach ciasto schowane do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 55- 60 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.