Kruche, cienkie ciasto ze świeżymi brzoskwiami. Proste, bez udziwniania ale bardzo smaczne :)
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
3 żółtka
1 płaska łyżeczka c wanil
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 duże brzoskwinie
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, żółtka, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie wylepić dno blaszki o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
Brzoskwinie podzielić na ósemki lub jeśli bardzo duże to dwunastki. Ułożyć ściśle obok siebie na spodzie ciasta. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze 35 minut. Upieczone ciasto można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
środa, 29 sierpnia 2018
poniedziałek, 27 sierpnia 2018
Białkowa sałatka
Sałatka z produktami o dużej zawartości białka (nie chodzi o białko jajka). Lekka ale pożywna. Jedna z moich ulubionych :)
1 pierś z kurczaka
1 mozzarella
350 g fasolki szparagowej
200 g pomidorków koktajlowych
1 jajko
2 łyżki majonezu
Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. pół godziny. Ostudzić w wodzie. Odsączyć, pokroić w kostkę.
Fasolkę szparagową ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki.
Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
Kurczaka, mozzarellę i fasolkę wymieszać z majonezem, ewentualnie doprawić solą, wymieszać. Wyłożyć na środek talerza, na wierzchu ułożyć jajko. Dookoła rozłożyć pomidorki.
1 pierś z kurczaka
1 mozzarella
350 g fasolki szparagowej
200 g pomidorków koktajlowych
1 jajko
2 łyżki majonezu
Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok. pół godziny. Ostudzić w wodzie. Odsączyć, pokroić w kostkę.
Fasolkę szparagową ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Mozzarellę pokroić w kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki.
Jajko ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki.
Kurczaka, mozzarellę i fasolkę wymieszać z majonezem, ewentualnie doprawić solą, wymieszać. Wyłożyć na środek talerza, na wierzchu ułożyć jajko. Dookoła rozłożyć pomidorki.
wtorek, 21 sierpnia 2018
Wieniec z gruszkami i śliwkami
Pyszny, drożdżowy wieniec z gruszkami i śliwkami. Aromatyczny, wilgotny od dużej ilości owoców.
ciasto:
100 ml mleka
30 g cukru
15 g świeżych drożdży
30 g rozpuszczonego masła
1 żółtko
260 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać żółtko, rozpuszczone masło i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośniecia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 39x28 cm.
nadzienie:
1 duża gruszka
5 śliwek
30 g miękkiego masła
2 łyżki brązowego cukru
Gruszki i śliwki pokroić w niedużą kostkę.
Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, posypać brązowym cukrem i pokrojonymi owocami. Zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte. Przeplatać dwa sznury ciasta tak by rozcięcie było skierowane ku górze. Końce skleić ze sobą, uformować koło. Delikatnie przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Upieczony wieniec można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
ciasto:
100 ml mleka
30 g cukru
15 g świeżych drożdży
30 g rozpuszczonego masła
1 żółtko
260 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 5 minut, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać żółtko, rozpuszczone masło i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośniecia. Przełożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wielkości 39x28 cm.
nadzienie:
1 duża gruszka
5 śliwek
30 g miękkiego masła
2 łyżki brązowego cukru
Gruszki i śliwki pokroić w niedużą kostkę.
Rozwałkowane ciasto posmarować miękkim masłem, posypać brązowym cukrem i pokrojonymi owocami. Zwinąć w rulon, przeciąć wzdłuż na pół zostawiając tylko ok. 2 cm nie rozcięte. Przeplatać dwa sznury ciasta tak by rozcięcie było skierowane ku górze. Końce skleić ze sobą, uformować koło. Delikatnie przełożyć na dużą blaszkę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Upieczony wieniec można posypać po wierzchu cukrem pudrem.
piątek, 17 sierpnia 2018
Muffinki z jeżynami
Muffinki z jeżynami. Miękkie, wilgotne, z wcale nie kwaśnymi po upieczeniu owocami jeżyn :) Błyskawiczne do zrobienia :)
porcja na ok. 10 szt.:
150 g mąki pszennej
1 duże jajko
50 g miękkiego masła
100 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g jeżyn
Do miski wyłożyć masło, wsypać cukier, krótko zmiksować. Dodać jajko, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wsypać jeżyny, łyżką wymieszać z ciastem. Wyłożyć do silikonowych papilotek włozonych do metalowej formy na muffinki do 3/4 ich wysokości. W każdej muffince ma być ok. 2-3 owoce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-24 minut (do suchego patyczka).
porcja na ok. 10 szt.:
150 g mąki pszennej
1 duże jajko
50 g miękkiego masła
100 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 100 g jeżyn
Do miski wyłożyć masło, wsypać cukier, krótko zmiksować. Dodać jajko, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę, jeszcze raz zmiksować. Wsypać jeżyny, łyżką wymieszać z ciastem. Wyłożyć do silikonowych papilotek włozonych do metalowej formy na muffinki do 3/4 ich wysokości. W każdej muffince ma być ok. 2-3 owoce.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-24 minut (do suchego patyczka).
wtorek, 14 sierpnia 2018
Miodownik ze śliwkami
Wprawdzie nie sezon na pierniki ale zapewniam że to najlepsze ciasto ze śliwkami! Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto miodowe, nie całkiem piernikowe bo nie dodałam przyprawy do piernika ;) Słodycz miodu idealnie współgra ze śliwkami. Ja już wiem że to ciasto wejdzie na stałe do naszego menu :) Do koniecznego wypróbowania!
100 ml oleju
100 g płynnego miodu
100 g cukru
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
50 ml kwaśnej śmietany 12%
szczypta soli
3/4 płaskiej łyżeczki sody
ok. 16 śliwek
Do miski olać olej, dodać miód, cukier, całe jajka, mąkę, śmietanę, sól i sodę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wlać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 min. (do suchego patyczka).
100 ml oleju
100 g płynnego miodu
100 g cukru
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
50 ml kwaśnej śmietany 12%
szczypta soli
3/4 płaskiej łyżeczki sody
ok. 16 śliwek
Do miski olać olej, dodać miód, cukier, całe jajka, mąkę, śmietanę, sól i sodę. Zmiksować na jednolite ciasto. Wlać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35-40 min. (do suchego patyczka).
piątek, 10 sierpnia 2018
Cappuccino z gruszkami
Lekkie ciasto o smaku cappuccino z gruszkami i masą śmietanową.Na niskim spodzie ciasta o smaku cappuccino wyłożyłam warstwę gotowanych gruszek. Wierzch to masa z bitej śmietany i mascarpone z cappuccino.
ciasto:
2 jajka
100 g cukru
1 czubata łyżka cappuccino
120 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
50 ml oleju
50 ml mleka
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać żółtka. dodać cukier, cappuccino, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i mleko, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ok. 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
gruszkowa warstwa:
3 duże gruszki
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml wody
Gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zagotować, dodać gruszki, gotować do miękkości, ok. 3-5 minut. Ostudzić, odcedzić z syropu, wyłożyć na ostudzone ciasto.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
150 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki cappuccino do masy śmietanowej
1 łyżka cappuccino do posypania po wierzchu
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, cappuccino i kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na gruszki, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać cappuccino w proszku. Schłodzić.
ciasto:
2 jajka
100 g cukru
1 czubata łyżka cappuccino
120 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
50 ml oleju
50 ml mleka
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać żółtka. dodać cukier, cappuccino, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, olej i mleko, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ok. 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
gruszkowa warstwa:
3 duże gruszki
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
100 ml wody
Gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, zagotować, dodać gruszki, gotować do miękkości, ok. 3-5 minut. Ostudzić, odcedzić z syropu, wyłożyć na ostudzone ciasto.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
150 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki cappuccino do masy śmietanowej
1 łyżka cappuccino do posypania po wierzchu
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier, cappuccino i kremówkę, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na gruszki, równomiernie rozprowadzić. Wierzch posypać cappuccino w proszku. Schłodzić.
poniedziałek, 6 sierpnia 2018
Cytrynowa pianka z owocami
Ciasto bez pieczenia na nieustające upały :) Lekka, orzeźwiająca pianka o cytrynowym smaku z borówkami i malinami. Do tego biszkopty na spodzie i nic już więcej nie trzeba. Prosto, szybko, nieskomplikowanie, pysznie :)
200 ml wody
1 galaretka cytrynowa
3 płaskie łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru
ok. 150 g malin
pół szklanki borówek
12 podłużnych biszkoptów
Wodę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę wymieszaną z żelatyną, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując wlać ostudzoną galaretkę. Dodać owoce, wymieszać łyżką. Gotową masę wlać do półokrągłej formy o wymiarach 31x11 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć, lekko wciskając w masę podłużne biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem na paterę lekko polać formę (uważać by nie zalać biszkoptów) gorącą wodą. Podawać schłodzone.
200 ml wody
1 galaretka cytrynowa
3 płaskie łyżeczki żelatyny
400 ml śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru
ok. 150 g malin
pół szklanki borówek
12 podłużnych biszkoptów
Wodę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę wymieszaną z żelatyną, mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia do temperatury pokojowej.
Śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas miksując wlać ostudzoną galaretkę. Dodać owoce, wymieszać łyżką. Gotową masę wlać do półokrągłej formy o wymiarach 31x11 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć, lekko wciskając w masę podłużne biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed wyjęciem na paterę lekko polać formę (uważać by nie zalać biszkoptów) gorącą wodą. Podawać schłodzone.
Subskrybuj:
Posty (Atom)