3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 czekolada Goplany Oryginalna Mleczna 90g
Mleko, wiórki kokosowe i cukier gotować w rondelku do zgęstnienia masy ok. 7-10 minut. Ostudzić.
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
30 g cukru
270 g mąki
1 jajko
50 ml oleju
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, zalać mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, dodać jajko, olej, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite, ciasto. Na podsypaną mąkę deskę wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Na środek rozwałkowanego ciasta, na kształt i wielkość czekolady, wyłożyć masę kokosową . Na wierzch położyć tabliczkę mlecznej czekolady Goplana Oryginalna Mleczna. Boki ciasta ukośnie naciąć, zawijać z jednej i drugiej strony formując na kształt chałki. Ułożyć na blaszce do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.