Jeden z najlepszych moich pomysłów na wykorzystanie białek. Delikatne ciasto na samych białkach (nie beza) przekładane masą jabłkową na budyniu. Całość niezwykle miękka, wilgotna, pyszna. Godny polecenia przepis na okres świąteczny gdy zostaje nam z drożdżowych bab dużo białek.
Ciasto:
8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
8 zaokrąglonych łyżek cukru
6 łyżek oleju
8 czubatych łyżek mąki pszennej
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wyłożyć w równych częściach do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 36x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Ostudzić. Każde ciasto przekroić na pół tak by powstało 4 blaty o wymiarach ok.18x21 cm.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (ok.6 sztuk)
3 zaokrąglone łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
150 ml wody
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dusić ok 15 minut pod przykryciem. Do jabłek dodać cukier i cynamon, krótko wymieszać. Budyń wymieszać w 100 ml wody, wlać do gorących, zastawionych z palnika jabłek cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, zagotować. Gorącą masą jabłkową przekładać blaty ciasta na każdy kłaść ok. 5 czubatych łyżek masy. Każdy blat lekko docisnąć. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, nawet na 3 godziny w chłodnym miejscu. Wierzch posypać cukrem pudrem.
To by mnie wprowadziło w stan błogości, tylko mi się naprawdę nic nie chce po pracy ;)
OdpowiedzUsuńWierzę, może więc w weekend?
UsuńWygląda tak leciutko, że aż się rozmarzyłam :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję! W wyglądzie i smaku jest bardzo lekkie :)
Usuńcudny!
OdpowiedzUsuńJakie równiutkie kostki! Wyglądają na niezwykle delikatne i puszyste, bardzo fajny pomysł!: )
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, pyszne kosteczki:)
OdpowiedzUsuńAle idealne ciasto! nie jedna cukiernia chciałaby je sprzedawać :) Gratuluję precyzji i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka, koniecznie muszę przetestować Twój pomysł.
OdpowiedzUsuńŚliczne i na pewno pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńCisto jak puszek... sięgam nieba patrząc na zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPrześliczny ten torcik! Do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuńJaki równiutki...chętnie przygarnęłabym kawałek..a nawet dwa :)
OdpowiedzUsuńo kurcze, ależ on pięknie wygląda- jak od linijki ciachany:)
OdpowiedzUsuńNa samą myśl o tym cieście ślinka cieknie :) Mmmmm.... :)
OdpowiedzUsuńwygladaja tak pieknie jak z cukierni!:)
OdpowiedzUsuńte Twoje ciacha takie zawsze wychodzą idealne :) podziwiam!
OdpowiedzUsuńczy blache smarujemy lub wykladamy papierem?
OdpowiedzUsuńW każdym moim przepisie formy nie smaruję ale zawsze wykładam je papierem do pieczenia, najczęściej powlekanym silikonem.
UsuńPyszny torcik i świetny pomysł na wykorzystanie białek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń