czwartek, 27 marca 2014

Torcik z jabłkami na białkach

     Jeden z najlepszych moich pomysłów na wykorzystanie białek. Delikatne ciasto na samych białkach (nie beza) przekładane masą jabłkową na budyniu. Całość niezwykle miękka, wilgotna, pyszna. Godny polecenia przepis na okres świąteczny gdy zostaje nam z drożdżowych bab dużo białek.


Ciasto:
8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
8 zaokrąglonych łyżek cukru
6 łyżek oleju
8 czubatych łyżek mąki pszennej

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wyłożyć w równych częściach do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 36x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Ostudzić. Każde ciasto przekroić na pół tak by powstało 4 blaty o wymiarach ok.18x21 cm.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (ok.6 sztuk)
3 zaokrąglone łyżki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
150 ml wody

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do rondelka, podlać 50 ml wody, dusić ok 15 minut pod przykryciem. Do jabłek dodać cukier i cynamon, krótko wymieszać. Budyń wymieszać w 100 ml wody, wlać do gorących, zastawionych z palnika jabłek cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, zagotować. Gorącą masą jabłkową przekładać blaty ciasta na każdy kłaść ok. 5 czubatych łyżek masy. Każdy blat lekko docisnąć. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, nawet na 3 godziny w chłodnym miejscu. Wierzch posypać cukrem pudrem.

21 komentarzy:

  1. To by mnie wprowadziło w stan błogości, tylko mi się naprawdę nic nie chce po pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak leciutko, że aż się rozmarzyłam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! W wyglądzie i smaku jest bardzo lekkie :)

      Usuń
  3. Jakie równiutkie kostki! Wyglądają na niezwykle delikatne i puszyste, bardzo fajny pomysł!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, pyszne kosteczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale idealne ciasto! nie jedna cukiernia chciałaby je sprzedawać :) Gratuluję precyzji i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi smaka, koniecznie muszę przetestować Twój pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne i na pewno pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cisto jak puszek... sięgam nieba patrząc na zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześliczny ten torcik! Do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki równiutki...chętnie przygarnęłabym kawałek..a nawet dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o kurcze, ależ on pięknie wygląda- jak od linijki ciachany:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na samą myśl o tym cieście ślinka cieknie :) Mmmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygladaja tak pieknie jak z cukierni!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. te Twoje ciacha takie zawsze wychodzą idealne :) podziwiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. czy blache smarujemy lub wykladamy papierem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym moim przepisie formy nie smaruję ale zawsze wykładam je papierem do pieczenia, najczęściej powlekanym silikonem.

      Usuń
  17. Pyszny torcik i świetny pomysł na wykorzystanie białek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń