poniedziałek, 31 marca 2014

Rustykalna tarta z jabłkami

     U mnie znowu ciasto z jabłkami ale ja je po prostu uwielbiam! Tym wypiekiem będziecie zachwyceni. Mino, że wychodzi z podanej porcji 2 tarty o średnicy 20 cm, znika w mgnieniu oka :) Bardzo kruchy i bardzo cienki spód ciasta oraz cienko pokrajane plasterki jabłka posypane brązowym cukrem, który lekko karmelizuje się podczas pieczenia tworzą najlepszą tartę jaką jadłam :) Do tego przepisu powrócę z pewnością niejeden raz :) Przepis, lekko zmodyfikowany, zaczerpnęłam z tego bloga ale niestety nie mogę teraz odnaleźć właściwej strony (sama zapisałam go na kartce).  


Porcja na 2 sztuki o średnicy ok. 20 cm:
140 g mąki pszennej
120 g masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

2 jabłka
2 łyżki brązowego cukru

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta obtoczyć lekko w mące, rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy ok. 26 cm. Zsunąć papier razem z ciastem na blachę do pieczenia.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić na cienkie, ok.1 mm plasterki. Jabłka ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta zostawiając dookoła pusty ok. 4 cm brzeg. Warstwę jabłek posypać ok. 1 łyżką brązowego cukru. Brzeg ciasta zawinąć do środka, można pomagać sobie przy tym nożem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

10 komentarzy:

  1. Ostatnio mam wielką ochotę na szarlotkę. Takiego ciasta z jabłkami jeszcze nie jadłam, więc na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda, bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie rustykalne tarty, mają swój niewątpliwy urok!: )

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! Bardzo rustykalnie, takie propozycje są nie do odrzucenia.Pieknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna! Zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dzisiaj w pracy rozmawiałyśmy o szarlotce... teraz mamy na nią jeszcze większą ochotę :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm...ależ pyszności... kocham takie smaki!

    OdpowiedzUsuń