Ciasto:
8 białek
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
50 ml oleju
150 g mąki pszennej
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać olej, lekko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Powstałe ciasto wyłożyć w równych częściach do dwóch prostokątnych foremek o wymiarach 36x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15-18 minut. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
1/2 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
150 ml wody
ok. 22 herbatniki
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, przełożyć do rondelka, wsypać cukier, odstawić na ok. 1/2 godziny aż puści sok. Wstawić na palnik, dusić ok 5-7 minut pod przykryciem. Do 1/3 szklanki wody wsypać budyń, wymieszać, wlać do gorącego, zastawionego z palnika rabarbaru cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, zagotować. Połowę gorącego budyniu rabarbarowego wyłożyć na jeden blat ciasta, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę budyniu, równo rozprowadzić. Na wierzch zaraz ułożyć, jeden przy drugim, herbatniki. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu.
Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru
1/2 tabliczki białej czekolady
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Równomiernie wyłożyć na zimne ciasto. Wierzch posypać startą na grubej tarce białą czekoladą.
Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńJaka ładna :)
OdpowiedzUsuńIdealny kwadracik pyszgo ciacha ^^
OdpowiedzUsuńWspaniała krajanka :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciacho, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń