Proste ale pyszne - muffinki z truskawkami. Wilgotne, ładnie wyrośnięte ciasto z sezonowymi owocami, teraz z truskawkami, a potem można zastąpić je jagodami czy borówkami amerykańskimi :)
porcja na ok. 19 szt.:
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody
2 duże jajka
100 ml oleju
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki skórki pomarańczowej
ok. 350 g świeżych truskawek
Do miski wsypać cukier, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Wlać mleko, olej, dodać jajka i posiekaną skórkę pomarańczową, krótko zmiksować. Wyłożyć do papilotek wyłożonych do metalowej foremki na muffinki do 3/4 ich wysokości. Na wierzch wyłożyć plasterki truskawek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 22-25 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
wtorek, 30 maja 2017
sobota, 20 maja 2017
Kruche z dżemem i pianką
Ciasto inspirowane dwoma innymi - pleśniakiem i kruchym ciastem z budyniową pianką. Wyszło pyszne, delikatne, podzielne, więc idealne na komunię i inne przyjęcia. Robiłam go już na Święta Wielkanocne, dzisiaj powtarzam, a niezbyt często to m się zdarza :)
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
ok. 250 ml dżemu z czarnej porzeczki (bez żelfiksu)
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część schować do zamrażarki do schłodzenia. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Posmarować dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić ok. 10 minut.
pianka:
5 białek (można dać 6)
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1/3 szklanki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na lekko ostudzone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec ok. 35 min. w 170C do zrumienienia wierzchu. Posypać cukrem pudrem.
300 g mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru
ok. 250 ml dżemu z czarnej porzeczki (bez żelfiksu)
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część schować do zamrażarki do schłodzenia. Pozostałe dwie części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Posmarować dżemem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić ok. 10 minut.
pianka:
5 białek (można dać 6)
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1/3 szklanki oleju
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać budyń w proszku, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na lekko ostudzone ciasto, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach schłodzone ciasto. Piec ok. 35 min. w 170C do zrumienienia wierzchu. Posypać cukrem pudrem.
poniedziałek, 15 maja 2017
Ucierane ciasto z rabarbarem
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Samego ciasta jest tu niedużo ale właśnie o to mi chodziło, takie proporcje ciasta do owoców lubię :) Rabarbaru nie słodziłam do pieczenia, dałam za to słodką kruszonkę, można też po upieczeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.
kruszonka:
4 mocno czubate łyżki mąki pszennej
40 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru
2 duże jajka
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g rabarbaru
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23x23 cm lub do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić na cienkie plasterki, rozsypać na wierzchu ciasta. Całość przykryć warstwą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Ciasta z rabarbarem piekłam razem z:
http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/drozdzowe-z-rabarbarem.html
http://doowa.blogspot.com/2017/05/ciasto-na-maslance-z-rabarbarem.html
http://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem/
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2017/05/babka-z-rabarbarem-i-zurawina.html
http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/05/dzem-z-rabarbaru-i-bananow_12.html
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/05/atwe-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
https://kuchniamniam.wordpress.com/2017/05/15/tarta-z-rabarbarem-i-kokosowa-beza/
kruszonka:
4 mocno czubate łyżki mąki pszennej
40 g miękkiego masła
4 łyżki cukru
Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru
2 duże jajka
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g rabarbaru
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23x23 cm lub do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić na cienkie plasterki, rozsypać na wierzchu ciasta. Całość przykryć warstwą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Ciasta z rabarbarem piekłam razem z:
http://zyciezaczynasiewkuchni.blogspot.com/2017/05/drozdzowe-z-rabarbarem.html
http://doowa.blogspot.com/2017/05/ciasto-na-maslance-z-rabarbarem.html
http://www.slodkieokruszki.pl/proste-ciasto-z-rabarbarem/
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2017/05/babka-z-rabarbarem-i-zurawina.html
http://marcepanowykacik.blogspot.com/2017/05/dzem-z-rabarbaru-i-bananow_12.html
http://grunttoprzepis.blogspot.com/2017/05/atwe-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html
https://kuchniamniam.wordpress.com/2017/05/15/tarta-z-rabarbarem-i-kokosowa-beza/
piątek, 12 maja 2017
Rolada z truskawkami
Kakaowa rolada z kremem pomarańczowo-śmietanowym i truskawkowym oczkiem. Proste ale pyszne ciasto :) Bardzo polecam!
ciasto:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżki kakao
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Do białek wsypać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do ubitych białek, lekko wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 26x34 cm, równomiernie rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 11 minut.
Gorące ciasto wyjąć na czystą ściereczkę, zdjąć papier, delikatnie zwinąć w rulon, odstawić do ostudzenia.
masa:
150 ml wody
1 galaretka (dałam pomarańczową)
1 płaska łyżeczka żelatyny
250 ml śmietanki kremówki
ok. 10-15 truskawek (zależy od wielkości)
Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Galaretkę wymieszać z żelatyną, wsypać do gorącej (nie wrzącej) wody, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Do przestudzonej galaretki wlać śmietankę, cały czas przy tym miksując. Ubijać ok. 1 minuty. Lekko gęstniejący krem wylać na delikatnie rozwinięte ciasto, rozsmarować. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć truskawki (jedna za drugą), zwinąć tak by ciasto stykało się ze sobą swoimi końcami tworząc koło. Ułożyć łączeniem do dołu, zostawić w lodówce do zastygnięcia. W trakcie zastygania można kilka razy ją obrócić (zmiana położenia rolady pozwoli uzyskać bardziej okrągły kształt).
ciasto:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
2 płaskie łyżki kakao
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Do białek wsypać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Do żółtek wlać olej, krótko zmiksować, wlać do ubitych białek, lekko wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 26x34 cm, równomiernie rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec 11 minut.
Gorące ciasto wyjąć na czystą ściereczkę, zdjąć papier, delikatnie zwinąć w rulon, odstawić do ostudzenia.
masa:
150 ml wody
1 galaretka (dałam pomarańczową)
1 płaska łyżeczka żelatyny
250 ml śmietanki kremówki
ok. 10-15 truskawek (zależy od wielkości)
Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Galaretkę wymieszać z żelatyną, wsypać do gorącej (nie wrzącej) wody, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Do przestudzonej galaretki wlać śmietankę, cały czas przy tym miksując. Ubijać ok. 1 minuty. Lekko gęstniejący krem wylać na delikatnie rozwinięte ciasto, rozsmarować. Mniej więcej na środku ciasta ułożyć truskawki (jedna za drugą), zwinąć tak by ciasto stykało się ze sobą swoimi końcami tworząc koło. Ułożyć łączeniem do dołu, zostawić w lodówce do zastygnięcia. W trakcie zastygania można kilka razy ją obrócić (zmiana położenia rolady pozwoli uzyskać bardziej okrągły kształt).
poniedziałek, 8 maja 2017
Muffinki o smaku gorzkiej czekolady
Można powiedzieć że te muffinki są jak na tego rodzaju wypieki niskokaloryczne ;) Mają w sobie stosunkowo mało tłuszczu i cukru ale i tak są pyszne. Wilgotne, bardzo puszyste ciasto, czekoladowy krem posypany wiórkami gorzkiej czekolady i ta "wisienka na torcie" czyli u mnie.... truskawka ;)
porcja na 12 muffinek:
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
1/4 szklanki oleju
1 zupełnie płaska łyżeczka sody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wbić jajko, dodać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, jogurt lub śmietanę (można też pół na pół), olej, sodę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Wlać do 12 papierowych papilotek umieszczonych w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
czekoladowy krem:
300 ml śmietanki kremówki
8 kostek gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka cukru pudru
do dekoracji:
4 kostki gorzkiej czekolady
świeże truskawki
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem na gęsty krem. Cały czas miksując wlać czekoladę. Łyżką wyłożyć na wierzch ostudzonych muffinek. Wierzch posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami.
porcja na 12 muffinek:
1 duże jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
1/4 szklanki oleju
1 zupełnie płaska łyżeczka sody
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wbić jajko, dodać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, jogurt lub śmietanę (można też pół na pół), olej, sodę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Wlać do 12 papierowych papilotek umieszczonych w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Ostudzić.
czekoladowy krem:
300 ml śmietanki kremówki
8 kostek gorzkiej czekolady
1 płaska łyżka cukru pudru
do dekoracji:
4 kostki gorzkiej czekolady
świeże truskawki
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem na gęsty krem. Cały czas miksując wlać czekoladę. Łyżką wyłożyć na wierzch ostudzonych muffinek. Wierzch posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami.
środa, 3 maja 2017
Czosnkowe bułeczki
Wspaniałe, aromatyczne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. W sam raz do grillowych przysmaków :) Przepis, lekko zmieniony stąd .
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
250 ml lekko ciepłego mleka
2 łyżki oleju
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut). Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
masło czosnkowo-pietruszkowe:
50 g miękkiego masła
ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suchych drożdży
250 ml lekko ciepłego mleka
2 łyżki oleju
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, suche drożdże, wymieszać łyżką. Wlać ciepłe mleko i olej, wyrobić jednolite ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować malutkie bułeczki, lekko rozpłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (można włożyć je do piekarnika na najniższą temperaturę, ok. 40C na ok. 20 minut). Lekko naciąć wierzch wyrośniętych bułeczek. W rozcięcie włożyć masło czosnkowo-pietruszkowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
masło czosnkowo-pietruszkowe:
50 g miękkiego masła
ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Do miękkiego masła dodać posiekaną pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, rozetrzeć łyżką.
poniedziałek, 1 maja 2017
Babka szpinakowo-marchewkowa
Bardzo puszyste ciasto drożdżowe w dwóch kolorach uzyskanych dzięki warzywom: szpinakowi i marchewce. Zdrowe, kolorowe i smaczne :)
ciasto podstawowe:
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
200 ml mleka
70 g cukru
szczypta soli
30 g masła
1 duże jajko
350 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.
dodatkowo do części szpinakowej:
50 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka oleju
3 płaskie łyżki mąki pszennej
Ze szpinaku oderwać ogonki, umyć, osuszyć. Dodać olej, zmiksować blenderem. Dodać do jednej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
dodatkowo do części marchewkowej:
1 duża marchew (ok. 70 g po ugotowaniu)
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki kurkumy
3 łyżki mąki pszennej
Marchew ugotować, ostudzić, dodać wlać olej, zmiksować blenderem. Dodać do drugiej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę i kurkumę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
do obtaczania:
3 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki kakao
Kakao wymieszać z cukrem, wysypać na deskę,
Każdą część ciasta lekko rozciągnąć, na mieszance kakao z cukrem uformować wałki, obtoczyć je ze wszystkich stron.
Oba rodzaje ciast kłaść naprzemiennie w formie keksowej aż do wyczerpania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
ciasto podstawowe:
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżka cukru
200 ml mleka
70 g cukru
szczypta soli
30 g masła
1 duże jajko
350 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.
dodatkowo do części szpinakowej:
50 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka oleju
3 płaskie łyżki mąki pszennej
Ze szpinaku oderwać ogonki, umyć, osuszyć. Dodać olej, zmiksować blenderem. Dodać do jednej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
dodatkowo do części marchewkowej:
1 duża marchew (ok. 70 g po ugotowaniu)
1 łyżka oleju
1/3 łyżeczki kurkumy
3 łyżki mąki pszennej
Marchew ugotować, ostudzić, dodać wlać olej, zmiksować blenderem. Dodać do drugiej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę i kurkumę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
do obtaczania:
3 płaskie łyżki cukru
2 płaskie łyżki kakao
Kakao wymieszać z cukrem, wysypać na deskę,
Każdą część ciasta lekko rozciągnąć, na mieszance kakao z cukrem uformować wałki, obtoczyć je ze wszystkich stron.
Oba rodzaje ciast kłaść naprzemiennie w formie keksowej aż do wyczerpania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)