Szarlotka w eleganckim wydaniu. Idealna na przyjęcia jeśli chcemy ciasto bez masy. Ładnie się kroi. Kruche ciasto jest na spodzie i wierzchu, środek to jabłka tarte na tarce bez prażenia i warstwa jogurtowa przypominająca najdelikatniejszy sernik o piankowej konsystencji.
ciasto:
300 g mąki pszennej
4 żółtka
150 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. 3/4 wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Resztę ciasta wstawić do lodówki.
jabłka:
800 g jabłek (5 sztuk)
2 czubate łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
jogurtowa pianka:
400 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g cukru
4 białka
20 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę. Jogurt krótko zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek, wymieszać lub krótko zmiksować. Wyłożyć na warstwę jabłek, wyrównać.
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta z lodówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godz. 10 minut, do zrumienienia wierzchu.