Przepyszne ciasto z grubą warstwą masy karmelowej i z dużą ilością bakalii. Świetnie smakuje i dobrze się prezentuje więc jest idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Mimo, że niezbyt często powtarzam się w wypiekach, do tego ciasta wracam kilka razy w roku :) Przepis, bardzo dawno temu dostałam od koleżanki.
Ciasto:
5 jajek
5 zaokrąglonych łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać proszek do pieczenia i mąkę, krótko wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Poncz do ciasta na spodzie:
50 ml zimnej wody
1 łyżeczka cukru
Wodę wymieszać z cukrem, nasączyć upieczone ciasto.
Masa:
1 puszka gotowej masy karmelowej (510 g)
200 g masła
ok.200 g dowolnych bakalii (najlepiej lubię śliwki kalifornijskie, morele, daktyle, orzechy włoskie i rodzynki)
Bakalie pokroić na mniejsze części.
Masło zmiksować, powoli, po jednej łyżce dodawać masę karmelową aż do jej wyczerpania. Wsypać bakalie, krótko zmiksować. Wyłożyć na upieczony i nasączony, cienki spód ciasta. Wyrównać.
Ponadto:
ok. 20 herbatników
1/2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
ok.5 czubatych łyżek siekanych orzechów do posypania
Poncz do nasączenia herbatników:
ok.1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka cukru
1 kieliszek rumu
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Poncz wlać do miseczki.
Wykonanie:
Na upieczony i nasączony spód ciasta wyłożyć karmelową masę z bakaliami, wyrównać. Herbatniki zanurzać krótko w ponczu, układać na wierzchu masy jeden obok drugiego.Wierzch herbatników posmarować pędzelkiem rozpuszczoną na parze czekoladą, zaraz posypać siekanymi orzechami włoskimi.