Pyszne ciasto z renklodami. Użyłam tu odmiany Uleny - żółto-zielonej śliwki. Mimo moich obaw że puszczą dużo soku, świetnie się sprawdziły gdy otoczyłam je mąką ziemniaczaną. Kruche ciasto i dużo owoców - przez to przypomina trochę szarlotkę :) Bardzo smaczne, polecam.
nadzienie:
1 kg żółtych renklod (Ulen)
ok. 2 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
ciasto:
150 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
270 g mąki pszennej
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, 2 wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm, piec 20 min w 180C. Pozostałą część ciasta schować do zamrażarki.
Śliwki pokroić na ok. 6-8 każdą, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.