Delikatne ciasto drożdżowe, ładnie wyrośnięte zawinięte w rulon, nadziane mieszanką cukru, masła i cynamonu. Pięknie pachnące, słodkie cynamonki :) Idealne do kubka mleka czy porannej kawy.
porcja na ok. 12 szt.
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
100 ml mleka
50 g rozpuszczonego masła
1 jajko
szczypta soli
300 g mąki pszennej
nadzienie:
30 g rozpuszczonego masła
50 g brązowego cukru
2 czubate łyżeczki cynamonu
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i sól, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, rozpuszczone masło, dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto. Posypać po wierzchu mąką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką dużą deskę, rozwałkować (ew. podsypując pod spód i posypując lekko po wierzchu mąką)na duży prostokąt ok. 45x30 cm. Całość polać rozpuszczonym masłem, rozsmarować na całej powierzchni, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Delikatnie pokroić na ok. 2 cm plastry.
Ułożyć na blasze w duąych odstępach, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (bułki znacznie powiększą swoją objętość). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki zimnej wody
Do cukru wlać 3 łyżki zimnej wody, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby dodać jeszcze więcej wody. Polać wystygnięte cynamonki.