Pyszne, delikatne kotleciki z siekanej polędwiczki o smaku gyrosa. Robi się je dość szybko a efekt jest tak dobry, że polecam je nawet na Święta :)
Polecam je smażyć na patelni Ballarini ze sklepu Cookin . To granitowa patelnia z powłoką non-stick wzmocniona dodatkowo drobinkami mineralnymi, przez co jest niezwykle trwała i odporna na uszkodzenia. Można ją myć w zmywarce, w programach o obniżonej temperaturze :) Ma gwarancję na 5 lat!
Najlepsze wg mnie to możliwość smażenia na niej nawet bez tłuszczu!
Nie zawiera w sobie szkodliwych substancji PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.
Taką patelnię i inne wspaniałe wyposażenie kuchni (wszystko z najwyższej półki, doskonałe jakościowo) można kupić w internetowym sklepie Cookin.pl
450 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżeczki przyprawy gyros
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 jajka
ew. 2 łyżki oleju do smażenia
Polędwiczkę pokroić w cienkie plasterki a te następnie w cienkie i niezbyt długie paseczki. Posypać przyprawą do gyrosa, wymieszać, odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Wsypać mąkę, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, ponownie wymieszać. Smażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju (tylko dlatego że mięso jest chude i nie dodawałam go do środka). Przewracać na druga stronę dopiero po prawie całkowitym się ścięciu wierzchu kotletów.
piątek, 30 marca 2018
czwartek, 29 marca 2018
Ptysiowy wieniec z dwoma kremami i malinami
Przepyszny wieniec z ciasta ptysiowego. Przekładany dwoma rodzajami kremów - budyniowym na żółtkach i śmietanowym. Dodatkowo dałam tu maliny (u mnie mrożone, ale można użyć świeżych). Bardzo polecam na Święta i nie tylko ;)
ciasto:
3/4 szklanki wody
50 g masła
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
3 jajka
Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na plasterki masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się mieszanki wody z masłem wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Podgrzewać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać całe jajka, zmiksować blenderem do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła (jedno przy drugim i następną warstwę) - najmniejszy krąg o średnicy 12 cm, największy 24 cm. można też wyłożyć łyżką i ułożyć na kształt koła o szerokości 6 -7 cm i średnicy ok. 24 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
masa jajeczna:
1 szklanka mleka
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
50 g masła
Do miski wlać 1/4 szklanki mleka, wbić żółtka, wsypać cukier i mąkę, zmiksować. Do garnka wlać 3/4 szklanki mleka, doprowadzić do wrzenia. Na wrzące mleko wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do zagotowania, mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Dodać pokrojone na małe kawałki masła, wymieszać aż masło połączy się z budyniem do uzyskania jednolitej masy. Przykryć folią aluminiową tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru
dodatkowo:
ok.20 szt. świezych lub mrożonych malin
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać kremówkę i cukier, ubić na sztywną masę.
wykonanie:
Wieniec ptysiowy przekroić wzdłuż na pół.
Masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć zygzakiem na spód ciasta.
Do drugiego rękawa wyłożyć masę śmietanową, wycisnąć na kształt wysokich i dużych kółek (ok.10 szt.). Pomiędzy śmietanowe "wyspy" wcisnąć maliny, przykryć wierzchem ciasta, obficie posypać cukrem pudrem.
3/4 szklanki wody
50 g masła
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
3 jajka
Do rondelka wlać wodę, dodać pokrojone na plasterki masło i sól, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się mieszanki wody z masłem wsypać mąkę energicznie przy tym mieszając. Podgrzewać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać całe jajka, zmiksować blenderem do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła (jedno przy drugim i następną warstwę) - najmniejszy krąg o średnicy 12 cm, największy 24 cm. można też wyłożyć łyżką i ułożyć na kształt koła o szerokości 6 -7 cm i średnicy ok. 24 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
masa jajeczna:
1 szklanka mleka
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 płaskie łyżki mąki pszennej
50 g masła
Do miski wlać 1/4 szklanki mleka, wbić żółtka, wsypać cukier i mąkę, zmiksować. Do garnka wlać 3/4 szklanki mleka, doprowadzić do wrzenia. Na wrzące mleko wlać mieszankę z żółtkami, mieszając doprowadzić do zagotowania, mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Dodać pokrojone na małe kawałki masła, wymieszać aż masło połączy się z budyniem do uzyskania jednolitej masy. Przykryć folią aluminiową tak by dotykała wierzchu budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki 30%
2 czubate łyżki cukru
dodatkowo:
ok.20 szt. świezych lub mrożonych malin
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać kremówkę i cukier, ubić na sztywną masę.
wykonanie:
Wieniec ptysiowy przekroić wzdłuż na pół.
Masę budyniową przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć zygzakiem na spód ciasta.
Do drugiego rękawa wyłożyć masę śmietanową, wycisnąć na kształt wysokich i dużych kółek (ok.10 szt.). Pomiędzy śmietanowe "wyspy" wcisnąć maliny, przykryć wierzchem ciasta, obficie posypać cukrem pudrem.
wtorek, 27 marca 2018
Kryształek
Lekkie ciasto, kolorowe jak pisanka ;) Można użyć tu dowolnych kolorów galaretek. Pierwsze zniknie ze stołu, chętnie sięgają po nie nie tylko dzieci ;)
biszkopt:
3 jajka (białak piana)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min. Ostudzić.
masa galaretkowa:
galaretka turkusowa + 1,5 szklanki wody
galaretka niebieska + 1,5 szklanki wody
galaretka ametystowa + 1,5 szklanki wody
Każdą z galaretek rozpuścić w 1,5 szklanki bardzo gorącej wody. Wylać na większy talerz lub miskę, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretkę pokroić w dużą kostkę.
3 galaretki krystaliczne + 2,5 szklanki wody + 1,5 szklanki mleka + 1,5 szklanki śmietanki
Do garnka wlać wodę oraz mleko, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do momentu ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić, wlać ostudzoną galaretkę, krótko ubić. Wsypać pokrojoną kolorową galaretkę, delikatnie wymieszać łyżką. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzony biszkopt ułożony w formie do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
biszkopt:
3 jajka (białak piana)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek, cukru i proszku do pieczenia ubić sztywną pianę.
Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min. Ostudzić.
masa galaretkowa:
galaretka turkusowa + 1,5 szklanki wody
galaretka niebieska + 1,5 szklanki wody
galaretka ametystowa + 1,5 szklanki wody
Każdą z galaretek rozpuścić w 1,5 szklanki bardzo gorącej wody. Wylać na większy talerz lub miskę, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Gotową galaretkę pokroić w dużą kostkę.
3 galaretki krystaliczne + 2,5 szklanki wody + 1,5 szklanki mleka + 1,5 szklanki śmietanki
Do garnka wlać wodę oraz mleko, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do momentu ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić, wlać ostudzoną galaretkę, krótko ubić. Wsypać pokrojoną kolorową galaretkę, delikatnie wymieszać łyżką. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzony biszkopt ułożony w formie do pieczenia. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
poniedziałek, 26 marca 2018
Jajka z rukolą
Lekkie, faszerowane rukolą jajka. Proste ale bardzo smaczne. Swoją zielenią nadają wiosenny powiew wiosny na stole :)
4 jajka
duża garść rukoli
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka, rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sól do smaku oraz drobno posiekaną rukolę, wymieszać. Powstałym nadzieniem faszerować białka. Po wierzchu posypać pieprzem, ozdobić małym listkiem rukoli.
4 jajka
duża garść rukoli
1 łyżka majonezu
sól
pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka, rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sól do smaku oraz drobno posiekaną rukolę, wymieszać. Powstałym nadzieniem faszerować białka. Po wierzchu posypać pieprzem, ozdobić małym listkiem rukoli.
środa, 21 marca 2018
Drożdżowy kogut
Na świątecznym stole nie muszą być tylko baby czy mazurki. W tym roku może zaskoczycie domowników drożdżowym kogutem (prawie jak z Kazimierza ;))
20 g świeżych drożdży
400 g mąki
60 g cukru
150 ml mleka
1 duże jajko
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, jajko, sól oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę, podzielić na 3 części po ok. 240 g każda. Uformować wałki.
Jeden wałek ułożyć na kształt przypominający znak zapytania, odciąć kawałek (będzie potrzebny na łapki i patyk). Pozostałe dwa wałki ułożyć u nasady szyi koguta.Wplatając wałek z szyi, zapleść na kształt krótkiego, luźnego warkocza. Z dłuższego wałka odciąć niewielki kawałek potrzebny do uformowania grzebienia i oka. Dwa wałki tworzące ogon przeciąć wzdłuż na dwie części, wywinąć tak by stworzyły pióra koguta. Z odciętych kawałków ciasta uformować łapki, patyk na którym siedzi kogut, grzebień, dzióbek oraz jego oko. Nie zostawiać do wyrośnięcia dłużej niż 10-15 minut by nie straciło formy. Wierzch można lekko posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-19 minut do zrumienienia wierzchu.
20 g świeżych drożdży
400 g mąki
60 g cukru
150 ml mleka
1 duże jajko
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, jajko, sól oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę, podzielić na 3 części po ok. 240 g każda. Uformować wałki.
Jeden wałek ułożyć na kształt przypominający znak zapytania, odciąć kawałek (będzie potrzebny na łapki i patyk). Pozostałe dwa wałki ułożyć u nasady szyi koguta.Wplatając wałek z szyi, zapleść na kształt krótkiego, luźnego warkocza. Z dłuższego wałka odciąć niewielki kawałek potrzebny do uformowania grzebienia i oka. Dwa wałki tworzące ogon przeciąć wzdłuż na dwie części, wywinąć tak by stworzyły pióra koguta. Z odciętych kawałków ciasta uformować łapki, patyk na którym siedzi kogut, grzebień, dzióbek oraz jego oko. Nie zostawiać do wyrośnięcia dłużej niż 10-15 minut by nie straciło formy. Wierzch można lekko posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-19 minut do zrumienienia wierzchu.
poniedziałek, 19 marca 2018
Drożdżowe babeczki do koszyczka
Drożdżowe babeczki w sam raz do koszyczka. Ładnie wyrośnięte, w sam raz słodkie, Posypane na wierzchu cukrem perlistym.
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
4 żółtka
100 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
białko do smarowania wierzchu
cukier perlisty do posypania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać łyżką. Dodać żółtka, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, sól oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na ok. 8-9 części, uformować kulki. Ułożyć w papierowych papilotkach wyłożonych w metalowej formie do pieczenia muffinek. Zostawić do wyrośnięcia na wysokość ok. 3/4 papilotki. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem lub wodą, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
4 żółtka
100 ml ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
białko do smarowania wierzchu
cukier perlisty do posypania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać łyżką. Dodać żółtka, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, sól oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić na ok. 8-9 części, uformować kulki. Ułożyć w papierowych papilotkach wyłożonych w metalowej formie do pieczenia muffinek. Zostawić do wyrośnięcia na wysokość ok. 3/4 papilotki. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem lub wodą, posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut.
piątek, 16 marca 2018
Rafaello na biszkopcie
Lekkie ciasto biszkoptowe z kokosową masą śmietanową. Delikatne,
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do białek dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, wlać do ubitych białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie połowy.
masa:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
150 ml mleka
250 g mascarpone
1 puszka (400 g) mleczka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
ok. 2 łyżki wiórek kokosowych do posypania na wierzchu
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut. Całkowicie ostudzić.
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, dolać wodę, odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, mieszając lekko podgrzać do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do jej zagotowania!).
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać wystudzone wiórki kokosowe, krótko ubić. Wlać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczoną żelatyną, jeszcze raz krótko zmiksować.
Połowę lekko tężejącej masy równomiernie wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Wierzch posypać wiórkami. Gotowe ciasto wstawić na ok. 2 godz. do lodówki do schłodzenia.
biszkopt:
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do białek dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, wlać do ubitych białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie połowy.
masa:
3/4 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
150 ml mleka
250 g mascarpone
1 puszka (400 g) mleczka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
ok. 2 łyżki wiórek kokosowych do posypania na wierzchu
Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut. Całkowicie ostudzić.
Do metalowego garnuszka wsypać żelatynę, dolać wodę, odstawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, mieszając lekko podgrzać do jej rozpuszczenia (nie dopuścić do jej zagotowania!).
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać wystudzone wiórki kokosowe, krótko ubić. Wlać mleczko kokosowe wymieszane z rozpuszczoną żelatyną, jeszcze raz krótko zmiksować.
Połowę lekko tężejącej masy równomiernie wyłożyć na spód biszkoptu, przykryć wierzchem biszkoptu, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Wierzch posypać wiórkami. Gotowe ciasto wstawić na ok. 2 godz. do lodówki do schłodzenia.
poniedziałek, 12 marca 2018
Wielkanocna sałatka z kurczaczkiem
Jajeczno-chrzanowa sałatka z kuskusem. Udekorowana wielkanocnym motywem kurczaczka :)
100 g kuskusu
3 jajka
50 g żółtego sera
50 g szynki
3 łyżki majonezu
1 płaska łyżka chrzanu
sól
biały pieprz
pęczek szczypiorku
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć, odstawić na ok. 5 minut. Ostudzić, rozdrobnić widelcem.
Jajka ugotować na twardo. Odłożyć trzy plasterki - dwa z oczkiem żółtka i jeden z samym białkiem - do dekoracji (na kurczaczka), resztę pokroić w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szynkę pokroić w cienkie słupki.
Wszystkie rozdrobnione składniki połączyć w jednej misce, dodać ok. 2 łyżki majonezu, chrzan, doprawić solą i białym pieprzem, wymieszać. Wyrównać wierzch, posmarować łyżką majonezu, rozsypać posiekany szczypiorek.
Sałatkę można ozdobić układając na wierzchu z plasterków jajka, ziarnka pieprzu i kawałka papryki lub marchewki (na nóżki i dzióbek) ułożyć kurczaczka.
100 g kuskusu
3 jajka
50 g żółtego sera
50 g szynki
3 łyżki majonezu
1 płaska łyżka chrzanu
sól
biały pieprz
pęczek szczypiorku
Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryć, odstawić na ok. 5 minut. Ostudzić, rozdrobnić widelcem.
Jajka ugotować na twardo. Odłożyć trzy plasterki - dwa z oczkiem żółtka i jeden z samym białkiem - do dekoracji (na kurczaczka), resztę pokroić w drobną kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szynkę pokroić w cienkie słupki.
Wszystkie rozdrobnione składniki połączyć w jednej misce, dodać ok. 2 łyżki majonezu, chrzan, doprawić solą i białym pieprzem, wymieszać. Wyrównać wierzch, posmarować łyżką majonezu, rozsypać posiekany szczypiorek.
Sałatkę można ozdobić układając na wierzchu z plasterków jajka, ziarnka pieprzu i kawałka papryki lub marchewki (na nóżki i dzióbek) ułożyć kurczaczka.
sobota, 10 marca 2018
Mazurek jabłkowy z bakaliami
Mazurek jabłkowy czyli wielkanocne ciasto, tu w wersji bardziej dietetycznej bo nie ma tu lukru i mnóstwa cukierków ;) Na cienkim kruchym cieście wyłożyłam wysmażone jabłka z cynamonem i bakaliami. Wyszło naprawdę pysznie!
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki mleka
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, mleko, sól i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Równomiernie wylepić dno i niskie boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut.
masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
3 płaskie łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki rodzynek
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
Jabłka obrać, podzielić na części, zmiksować blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do dużej patelni. dodać cynamon, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową, smażyć ok. 15 minut do uzyskania bardzo gęstej masy. Gorącą wyłożyć na upieczone kruche ciasto, równo rozsmarować po całej powierzchni. Dookoła posypać płatkami migdałowymi.
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
2 łyżki mleka
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, mleko, sól i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Równomiernie wylepić dno i niskie boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut.
masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
3 płaskie łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki rodzynek
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
Jabłka obrać, podzielić na części, zmiksować blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć do dużej patelni. dodać cynamon, cukier, rodzynki i skórkę pomarańczową, smażyć ok. 15 minut do uzyskania bardzo gęstej masy. Gorącą wyłożyć na upieczone kruche ciasto, równo rozsmarować po całej powierzchni. Dookoła posypać płatkami migdałowymi.
środa, 7 marca 2018
Faszerowane jajka z chipsami z parmezanu
Jajka faszerowane prostym nadzieniem ze szczypiorkiem. Ogromnym smakołykiem są tu chrupiące chipsy z parmezanu. Hit Wielkanocy!
4 jajka
2 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
sól
pieprz biały
słodka papryka w proszku
ok. 4 łyżki parmezanu
Parmezan rozsypać na powierzchnię o kształcie prostokąta o wymiarach ok. 21x12 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 4-5 minut. Ostudzić, połamać na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, dodać majonez, sól, pieprz i paprykę do smaku, rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać połowę posiekanego szczypiorku, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nadziać białka, po wierzchu obficie posypać pozostałym szczypiorkiem. W każde jajko włożyć kawałki chipsów z parmezanu.
4 jajka
2 łyżki majonezu
pęczek szczypiorku
sól
pieprz biały
słodka papryka w proszku
ok. 4 łyżki parmezanu
Parmezan rozsypać na powierzchnię o kształcie prostokąta o wymiarach ok. 21x12 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 4-5 minut. Ostudzić, połamać na mniejsze kawałki.
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, dodać majonez, sól, pieprz i paprykę do smaku, rozetrzeć na jednolitą masę. Dodać połowę posiekanego szczypiorku, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nadziać białka, po wierzchu obficie posypać pozostałym szczypiorkiem. W każde jajko włożyć kawałki chipsów z parmezanu.
poniedziałek, 5 marca 2018
Torcik naleśnikowy zebra
Torcik złożony z dwóch rodzajów naleśników - waniliowych i kakaowych. Składane naprzemiennie smakowo i kolorem tworzą zebrę :) Przekładane gotowaną masą serową która ładnie trzyma całość. Ładnie się kroi i nie rozjeżdża się na talerzu :) Można podawać z bitą śmietaną i owocami lub tylko z posypanym po wierzchu cukrem pudrem. To jest naprawdę pyszne!
naleśniki (wersja podstawowa):
3 szklanki mleka
3 duże jajka
3 łyżki oleju
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
do wersji kakaowej:
1 bardzo czubata łyżka kakao
1 płaska łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, cukier, budyń w proszku, sól oraz mąkę pszenną. Zmiksować. Do drugiej miski odlać ok. 2 i 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, dodać kakao i cukier, zmiksować. Oba ciasta - waniliowe i kakaowe - odstawić na ok. 20-30 minut. Usmażyć z obu ciast osobno naleśniki.
masa serowa - gotowana:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
3 duże jajka
150 ml śmietanki kremówki 30%
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń w proszku, jajka i śmietankę, zmiksować. Przelać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty.
Gorącą masą serową przekładać naleśniki: naleśnik kakaowy-1 pełna łyżka masy serowej-biały naleśnik-1 pełna łyżka masy serowej-naleśnik kakaowy i tak do wyczerpania składników (mi zostało kilka naleśników).
bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
świeże lub mrożone owoce
Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierz torciku, ozdobić owocami.
naleśniki (wersja podstawowa):
3 szklanki mleka
3 duże jajka
3 łyżki oleju
2 zaokrąglone łyżki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
do wersji kakaowej:
1 bardzo czubata łyżka kakao
1 płaska łyżka cukru
Do miski wlać mleko, dodać jajka, olej, cukier, budyń w proszku, sól oraz mąkę pszenną. Zmiksować. Do drugiej miski odlać ok. 2 i 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego, dodać kakao i cukier, zmiksować. Oba ciasta - waniliowe i kakaowe - odstawić na ok. 20-30 minut. Usmażyć z obu ciast osobno naleśniki.
masa serowa - gotowana:
500 g mielonego białego sera
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy z cukrem
3 duże jajka
150 ml śmietanki kremówki 30%
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń w proszku, jajka i śmietankę, zmiksować. Przelać na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 1/2 minuty.
Gorącą masą serową przekładać naleśniki: naleśnik kakaowy-1 pełna łyżka masy serowej-biały naleśnik-1 pełna łyżka masy serowej-naleśnik kakaowy i tak do wyczerpania składników (mi zostało kilka naleśników).
bita śmietana:
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
świeże lub mrożone owoce
Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierz torciku, ozdobić owocami.
piątek, 2 marca 2018
Kurczak curry z ananasem
Przepyszny kurczak pieczony w całości o smaku curry. Podawany z sosem ananasowym. Idealny na niedzielny obiad :)
1 świeży cały kurczak (ok. 1,6 kg)
1 płaska łyżka soli
1 zaokrąglona łyżeczka curry
1/3 łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka kurkumy
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sól, curry, imbir, paprykę i kurkumę wymieszać, obsypać z zewnątrz i w środku kurczaka. Włożyć do rękawa do pieczenia, piec ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 200C.
sos ananasowy:
1 puszka ananasa w kawałkach
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki soku ananasowego z puszki
Ananas przełożyć do rondelka, wsypać imbir i curry, wymieszać. Do soku ananasowego wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać do rondelka. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty.
Upieczonego kurczaka polać sosem ananasowym.
1 świeży cały kurczak (ok. 1,6 kg)
1 płaska łyżka soli
1 zaokrąglona łyżeczka curry
1/3 łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczka kurkumy
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Sól, curry, imbir, paprykę i kurkumę wymieszać, obsypać z zewnątrz i w środku kurczaka. Włożyć do rękawa do pieczenia, piec ok. 1,5 godz. w piekarniku nagrzanym do 200C.
sos ananasowy:
1 puszka ananasa w kawałkach
1/4 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki curry
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki soku ananasowego z puszki
Ananas przełożyć do rondelka, wsypać imbir i curry, wymieszać. Do soku ananasowego wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać do rondelka. Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty.
Upieczonego kurczaka polać sosem ananasowym.
Subskrybuj:
Posty (Atom)