Ciasto które rozpływa się w ustach :) Cienkie blaty ciasta przekładane masą z czerwonej porzeczki i lekką masą budyniową z dodatkiem pysznego likieru
Dalkowski Vanilla. Tego ciasta nie możecie nie zrobić w tym sezonie ;) Zamiast czerwonej porzeczki, można użyć innych czerwonych owoców - truskawek lub malin (należy je tylko rozdrobnić).
ciasto:
300 g mąki
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 białko
100 g kwaśnej śmietany
1 zaokrąglona łyżeczka sody
Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, zmiksować. Dodać białko, śmietanę, mąkę i sodę, jeszcze raz zmiksować. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część z osobna wyłożyć do formy o wymiarach 32x21 cm, równomiernie (bardzo cienko) rozprowadzić i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 6-7 minut. Ostudzić.
masa owocowa:
1 i 1/2 szklanki czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
1/2 szklanki wody
3 zaokrąglone łyżki cukru
pogotować, razem ma być 1 szklanka przecieru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
1 kisiel poziomkowy (do kubka) na 175 ml wody
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na palnik, lekko podgrzać do jej rozpuszczenia.
Czerwone porzeczki wsypać do rondelka, wlać wodę, wsypać cukier, gotować ok. 3-4 minut. Powstałego przecieru powinno wyjść ok. 300 ml, jeśli jest mniej, dolać wody do uzyskania pożądanej objętości. Do gorących, rozgotowanych owoców wsypać kisiel "do kubka", dobrze wymieszać. Zaraz potem wlać żelatynę, krótko wymieszać.
Połowę gorącej masy owocowej wyłożyć na jeden blat ciasta, cienko rozprowadzić, zaraz przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Tak samo postąpić z pozostałymi dwoma blatami ciasta. Odstawić do zastygnięcia.
krem:
6 żółtek
500 ml mleka
100 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
200 ml słodkiej śmietanki 12%
100 ml
likieru Dalkowski Vanilla
1 opakowanie żelatyny fix
Ok 400 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem i budyniem, wlać do gorącego mleka, razem zagotować. Powstały budyń odstawić do ostudzenia.
Do zimnego budyniu wlać śmietankę i likier Dalkowski Vanilla, krótko zmiksować.
Żelatynę fix przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żelatynę wlać do mieszanki budyniu ze śmietanką, krótko zmiksować.
Połowę (lub trochę więcej) powstałego kremu wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Ozdobić czerwonymi porzeczkami lub innymi świeżymi owocami.
Przepis, troszkę zmieniony,
stąd