sobota, 17 września 2022

Wytrawne ciasto kalafiorowe

     Wytrawne ciasto z kalafiorem. Niebanalne wykorzystanie tego warzywa zaskoczy każdego gościa. Można go podawać samo, z dowolnym sosem lub z ketchupem. Na drugi dzień można jeść zimne lub po pokrojeniu na kawałki odgrzać na maśle.


450 g świeżego kalafiora

5 dużych jajek

1 mała cebula

2 łyżki oleju

100 g mąki pszennej

150 g żółtego sera

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sezamu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki białego pieprzu

1/2 łyżeczki czarnuszki


Kalafior gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, ostudzić.

Do miski wbić całe jajka, wsypać sól, bazylię, rozmaryn, biały pieprz i proszek do pieczenia, ubić na gęstą i jasną masę.

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do masy jajecznej, wsypać mąkę, sezam i czarnuszkę, zmiksować. Dodać ostudzony kalafior, delikatnie wymieszać łyżką.

Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.

sobota, 10 września 2022

2-składnikowe ciasto bez pieczenia

     Z mniejszej ilości składników już się chyba nie da zrobić ciasta ;) Potrzeba tylko 2 składniki by zrobić to ciasto na zimno. Ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Dobre na upały ale nie tylko. Można dodać dowolne miękkie owoce ale wtedy będzie już 3 składniki ;)


500 g kwaśnej śmietany 12%

4 galaretki truskawkowe


1 galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wlać do miski, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Zimną, stężałą galaretkę pokroić w ok. 1-1,5 cm kostkę.

2 galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić do pokojowej temperatury. 

Śmietanę przełożyć do miski, ubijając mikserem wlać ostudzoną galaretkę. Dodać galaretkę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki. Gdy zacznie lekko gęstnieć wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Ostatnią galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 

sobota, 3 września 2022

Drożdżówki z renklodami i kruszonką

      Przepyszne, miękkie, pięknie wyrośnięte drożdżówki. Śliwki pozostają soczyste, miękkie, a kruszonka - wszystko z nią jest pyszne ;) Przepis nie jest skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Bardzo polecam!


ciasto (porcja na 8 szt,):

15 g świeżych drożdży

50 g cukru

szczypta soli

125 ml ciepłego mleka

50 g rozpuszczonego masła

1 duże jajko

300 g mąki pszennej

8 żółtych renklod (Ulen)

Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 minut.

Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki, kłaść na blachę do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Śliwki przekroić na połówki, kłaść po dwie na każdą z bułeczek mocno je wciskając w ciasto. Wierzch posypać kruszonką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia wierzchu.


kruszonka:

20 g miękkiego masła

25 g cukru

25 g mąki pszennej

Do miski wyłozyć masło, dodać cukier i mąkę, palcami wyrobić kruszonkę.