Wytrawne ciasto z kalafiorem. Niebanalne wykorzystanie tego warzywa zaskoczy każdego gościa. Można go podawać samo, z dowolnym sosem lub z ketchupem. Na drugi dzień można jeść zimne lub po pokrojeniu na kawałki odgrzać na maśle.
450 g świeżego kalafiora
5 dużych jajek
1 mała cebula
2 łyżki oleju
100 g mąki pszennej
150 g żółtego sera
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sezamu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki czarnuszki
Kalafior gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, ostudzić.
Do miski wbić całe jajka, wsypać sól, bazylię, rozmaryn, biały pieprz i proszek do pieczenia, ubić na gęstą i jasną masę.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do masy jajecznej, wsypać mąkę, sezam i czarnuszkę, zmiksować. Dodać ostudzony kalafior, delikatnie wymieszać łyżką.
Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.