Przepyszne, miękkie, pięknie wyrośnięte drożdżówki. Śliwki pozostają soczyste, miękkie, a kruszonka - wszystko z nią jest pyszne ;) Przepis nie jest skomplikowany ani bardzo czasochłonny. Bardzo polecam!
ciasto (porcja na 8 szt,):
15 g świeżych drożdży
50 g cukru
szczypta soli
125 ml ciepłego mleka
50 g rozpuszczonego masła
1 duże jajko
300 g mąki pszennej
8 żółtych renklod (Ulen)
Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 20 minut.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować okrągłe bułeczki, kłaść na blachę do pieczenia, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Śliwki przekroić na połówki, kłaść po dwie na każdą z bułeczek mocno je wciskając w ciasto. Wierzch posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia wierzchu.
kruszonka:
20 g miękkiego masła
25 g cukru
25 g mąki pszennej
Do miski wyłozyć masło, dodać cukier i mąkę, palcami wyrobić kruszonkę.
Chętnie bym zatopiła zęby w takiej apetycznej bułeczce:)
OdpowiedzUsuń