Z mniejszej ilości składników już się chyba nie da zrobić ciasta ;) Potrzeba tylko 2 składniki by zrobić to ciasto na zimno. Ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Dobre na upały ale nie tylko. Można dodać dowolne miękkie owoce ale wtedy będzie już 3 składniki ;)
500 g kwaśnej śmietany 12%
4 galaretki truskawkowe
1 galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wlać do miski, odstawić do całkowitego zastygnięcia. Zimną, stężałą galaretkę pokroić w ok. 1-1,5 cm kostkę.
2 galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, ostudzić do pokojowej temperatury.
Śmietanę przełożyć do miski, ubijając mikserem wlać ostudzoną galaretkę. Dodać galaretkę pokrojoną w kostkę, wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki. Gdy zacznie lekko gęstnieć wylać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Ostatnią galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dorotka takie ciasto to istne mistrzostwo! Okazuje sie, że lista składników nie musi być długa, żeby było smacznie:)
OdpowiedzUsuńPiękne, małe cudeńko. Idealny na babskie imprezki 😋
OdpowiedzUsuń