sobota, 17 września 2022

Wytrawne ciasto kalafiorowe

     Wytrawne ciasto z kalafiorem. Niebanalne wykorzystanie tego warzywa zaskoczy każdego gościa. Można go podawać samo, z dowolnym sosem lub z ketchupem. Na drugi dzień można jeść zimne lub po pokrojeniu na kawałki odgrzać na maśle.


450 g świeżego kalafiora

5 dużych jajek

1 mała cebula

2 łyżki oleju

100 g mąki pszennej

150 g żółtego sera

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sezamu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/4 łyżeczki białego pieprzu

1/2 łyżeczki czarnuszki


Kalafior gotować ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, ostudzić.

Do miski wbić całe jajka, wsypać sól, bazylię, rozmaryn, biały pieprz i proszek do pieczenia, ubić na gęstą i jasną masę.

Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać do masy jajecznej, wsypać mąkę, sezam i czarnuszkę, zmiksować. Dodać ostudzony kalafior, delikatnie wymieszać łyżką.

Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz