Puszyste, miękkie ciasto drożdżowe a na nim różne owoce które teraz można zerwać w ogrodzie lub kupić na targu. Dałam tu morele, czarną porzeczkę, agrest, wiśnie i truskawki ale równie dobrze można zamienić na inne swoje ulubione owoce. Całość po upieczeniu polałam lukrem :) Palce lizać :)
12 sztuk:
200 ml mleka
3 łyżki cukru
1 jajko
1 saszetka suszonych drożdży
70 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
450 g mąki pszennej
2-3 morele
ok. 1/3 szklanki czarnej porzeczki
ok. 1/3 szklanki agrestu
ok. 1/2 szklanki wiśni
ok. 1/2 szklanki truskawek
Drożdże przesypać do miski, posypać cukrem, zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać jajko, masło, cukier waniliowy i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt, pokroić na 6 kwadratów. Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut. Gotowe polać lukrem.
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka wody
Do szklanki wsypać cukier, wlać wodę, rozetrzeć łyżką. W razie potrzeby dodać trochę więcej cukru lub dodać odrobinę więcej wody.
piątek, 28 czerwca 2019
czwartek, 27 czerwca 2019
Naleśniki z serem i salsą owocową
W takie upały doskonałym deserem są naleśniki. Te nadziewane są białym serem i polane owocową salsą z truskawek, jagód leśnych, mięty i miodu. Dla chętnych była jeszcze bita śmietana ;) Fantastyczne, lekkie danie :)
porcja na ok. 13-14 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować. Wlać wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Z powstałego ciasta usmażyć naleśniki.
serowe nadzienie:
500 g białego sera w kostce
100 ml słodkiej śmietanki 12%
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Do miski wyłożyć ser, dodać słodką śmietankę, cukier i cukier waniliowy, zmiksować blenderem. Nadziewać naleśniki.
owocowa salsa:
300 g truskawek
1 szklanka jagód leśnych
1 łyżka płynnego miodu
kilka listków mięty
Jagody umyć na sitku, odstawić do odcieknięcia. Truskawki pokroić w drobną kostkę, dodać miód i posiekaną miętę, jeszcze wymieszać.
porcja na ok. 13-14 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 duże jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju
Do miski wlać mleko, dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy i olej, zmiksować. Wlać wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Z powstałego ciasta usmażyć naleśniki.
serowe nadzienie:
500 g białego sera w kostce
100 ml słodkiej śmietanki 12%
2-3 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Do miski wyłożyć ser, dodać słodką śmietankę, cukier i cukier waniliowy, zmiksować blenderem. Nadziewać naleśniki.
owocowa salsa:
300 g truskawek
1 szklanka jagód leśnych
1 łyżka płynnego miodu
kilka listków mięty
Jagody umyć na sitku, odstawić do odcieknięcia. Truskawki pokroić w drobną kostkę, dodać miód i posiekaną miętę, jeszcze wymieszać.
sobota, 22 czerwca 2019
Torcik pełnia lata
Lekki torcik z kolorowymi owocami które daje nam lato :) Na cienkim, ucieranym cieście wyłożona jest masa śmietanowa z galaretką cytrynową. Wierzch wypełniają owoce zalane cytrynową galaretką. Pyszne!
ciasto:
80 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml mleka
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.
masa:
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Galaretka musi pozostać płynna.
Śmietankę ubić, wlewać powoli, cały czas przy tym miksując, płynną galaretkę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki.
owocowy wierzch:
1 brzoskwinia
1 kiwi
ok. 20 truskawek
garść borówek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
Brzoskwinię i kiwi pokroić na cienkie plasterki. Kiwi wyłożyć na sitko, przelać wrzącą wodą (likwidujemy tym enzymy które nie pozwalają tężeć galaretce).
Truskawki przekroić na połówki.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ponownie lekko podgrzać (ale nie doprowadzić do wrzenia!), dodać plasterki brzoskwini i kiwi, jeszcze raz lekko podgrzewamy. Odstawić do ostudzenia (galaretka ma pozostać płynna).
Na masę wyłożyć truskawki, brzoskwinie i kiwi wyjęte z galaretki, posypać borówkami. Wszystko zalać płynną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
ciasto:
80 g miękkiego masła
80 g cukru
100 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 ml mleka
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić bez wyjmowania z formy.
masa:
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej. Galaretka musi pozostać płynna.
Śmietankę ubić, wlewać powoli, cały czas przy tym miksując, płynną galaretkę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki.
owocowy wierzch:
1 brzoskwinia
1 kiwi
ok. 20 truskawek
garść borówek
1 galaretka cytrynowa
1/2 szklanki wody
Brzoskwinię i kiwi pokroić na cienkie plasterki. Kiwi wyłożyć na sitko, przelać wrzącą wodą (likwidujemy tym enzymy które nie pozwalają tężeć galaretce).
Truskawki przekroić na połówki.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, wsypać galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ponownie lekko podgrzać (ale nie doprowadzić do wrzenia!), dodać plasterki brzoskwini i kiwi, jeszcze raz lekko podgrzewamy. Odstawić do ostudzenia (galaretka ma pozostać płynna).
Na masę wyłożyć truskawki, brzoskwinie i kiwi wyjęte z galaretki, posypać borówkami. Wszystko zalać płynną galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
wtorek, 18 czerwca 2019
Pancakes gryczano-bananowe
Zdrowe, bez dodatku cukru pancakes. Głównymi składnikami są banany (które zastępują jajka i cukier) oraz mąka gryczana. Wyszły miękkie, słodkie placuszki. Gwarantuję, że nie czuć kaszą gryczaną a tylko bananami i cynamonem :) Idealnie pasują do nich świeże owoce - truskawki i borówki. Robi się je bardzo łatwo, bez użycia blendera czy miksera, wystarczy widelec :)
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka soku z limonki
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki mleka
Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Wlać mleko, jeszcze raz wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć bez tłuszczu na dobrej patelni lub z minimalną ilością oleju.
Podawać ze świeżymi owocami - truskawkami i borówkami.
2 bardzo dojrzałe banany
1 łyżeczka soku z limonki
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki mleka
Banany rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Wlać mleko, jeszcze raz wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć bez tłuszczu na dobrej patelni lub z minimalną ilością oleju.
Podawać ze świeżymi owocami - truskawkami i borówkami.
wtorek, 11 czerwca 2019
Torcik miętowo-truskawkowy
Pyszny "sernik" na zimno z miętowymi czekoladkami i z truskawkami. Lekkie ciasto na upały :) Zamiast krótko pieczonego spodu można użyć gotowych biszkoptów.
ciasto:
1 duże jajko
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
1 płaska łyżka kakao
1/3 szklanki mąki pszennej
Do miski wbić jajko, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić na puszystą masę. Dodać mleko, olej, kakao i mąkę, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić w formie.
śmietanowo-miętowa masa:
1 i 1/2 szklanki wody
2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
100 g czekoladek miętowych
400 g truskawek
Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (ma pozostać płynna).
Śmietankę ubić, miksując wlewać płynną galaretkę. Wsypać posiekane czekoladki, jeszcze raz krótko zmiksować.
Na ciasto wylać kilka łyżek masy śmietanowej, rozsmarować. Ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać pozostałą masą, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastudzenia.
ciasto:
1 duże jajko
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
4 łyżki oleju
1 płaska łyżka kakao
1/3 szklanki mąki pszennej
Do miski wbić jajko, wsypać cukier i proszek do pieczenia, ubić na puszystą masę. Dodać mleko, olej, kakao i mąkę, krótko zmiksować. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut. Ostudzić w formie.
śmietanowo-miętowa masa:
1 i 1/2 szklanki wody
2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
100 g czekoladek miętowych
400 g truskawek
Wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, zestawić z palnika. Wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (ma pozostać płynna).
Śmietankę ubić, miksując wlewać płynną galaretkę. Wsypać posiekane czekoladki, jeszcze raz krótko zmiksować.
Na ciasto wylać kilka łyżek masy śmietanowej, rozsmarować. Ułożyć umyte i osuszone truskawki. Zalać pozostałą masą, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastudzenia.
piątek, 7 czerwca 2019
Puszyste ciasto z rabarbarem na mące kukurydzianej
Puszyste, delikatne ciasto z mąką kukurydzianą. Zupełnie inne niż z samą mąką pszenną. Robiłam je w wersji bez owoców i z rabarbarem i obie były bardzo dobre ale równie dobrze można zrobić je z innymi owocami np. z truskawkami :) Przepis stąd Bardzo polecam :)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
ew. 2 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru perlistego
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać mleko i olej, wbić całe jajka, krótko zmiksować. Wylać do formy o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać.
Rabarbar pokroić w cienkie paski, posypać po wierzchu ciasta. Wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
ew. 2 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru perlistego
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wlać mleko i olej, wbić całe jajka, krótko zmiksować. Wylać do formy o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać.
Rabarbar pokroić w cienkie paski, posypać po wierzchu ciasta. Wierzch posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.
wtorek, 4 czerwca 2019
Mini serniczki z ricotty i truskawkami
Pyszne, banalnie proste mini serniczki pieczone na gotowych biszkoptach z truskawką na wierzchu. Mino bardzo małej ilości cukru są dostatecznie słodkie ponieważ ricotta jest słodkim serem lecz jeśli będziecie chcieli zamienić na ser twarogowy wówczas należy zwiększyć ilość cukru.
Piekłam je w piekarniku Electrolux i to prawda że wychodzą w nim pyszne serniki :)
8 sztuk:
250 g ricotty
2 średniej wielkości jajka
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
4 podłużne biszkopty
4 duże truskawki
Do miski wyłożyć ricottę, dodać całe jajka, cukier i mąkę, krótko zmiksować.
Biszkopty przekroić na połówki, w razie potrzeby odkrajać jeszcze kawałek by dopasować do dna papilotek włożonych do metalowej formy na muffinki, a odkrojony kawałek ułożyć obok.
Na biszkopty wylać masę serową, wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć, przekrawać na połówki, ułożyć po jednej połówce na wierzch każdego serniczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25 minut.
Piekłam je w piekarniku Electrolux i to prawda że wychodzą w nim pyszne serniki :)
8 sztuk:
250 g ricotty
2 średniej wielkości jajka
1 zaokrąglona łyżka cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
4 podłużne biszkopty
4 duże truskawki
Do miski wyłożyć ricottę, dodać całe jajka, cukier i mąkę, krótko zmiksować.
Biszkopty przekroić na połówki, w razie potrzeby odkrajać jeszcze kawałek by dopasować do dna papilotek włożonych do metalowej formy na muffinki, a odkrojony kawałek ułożyć obok.
Na biszkopty wylać masę serową, wyrównać. Truskawki umyć, osuszyć, przekrawać na połówki, ułożyć po jednej połówce na wierzch każdego serniczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)