porcja na 16 małych rogalików:
20 g świeżych drożdży
2 czubate łyżki cukru
1/2 szklanki mleka
1 jajko
300 g mąki pszennej
50 g masła
szczypta soli
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka mleka
marmolada, powidła lub świeże czereśnie
1 łyżeczka masła do smarowania wierzchu
cukier perlisty lub gruby cukier kryształ do posypania
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji (trwa to ok. 1 minutę). Dodać resztę cukru, lekko ciepłe mleko, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mąkę. Krótko wyrobić na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i łyżeczkę mleka, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru ciasta. Na deskę podsypaną mąką wyłożyć uformowane w kulę jasne ciasto, rozpłaszczyć, to samo zrobić z ciemnym ciastem. Ułożyć na jasnym cieście kakaowe ciasto, rozwałkować na duże koło o średnicy ok. 40 cm. Nożem podzielić na 16 części. Na szerszą część trójkąta ułożyć dowolne nadzienie, zawinąć do węższej części. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować wodą lub rozpuszczoną 1 łyżeczką masła, posypać cukrem perlistym lub grubym cukrem kryształem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 20 minut.