Oryginalne ciasto makowe z masą budyniową. Spód i wierzch to ciasto francuskie. Delikatny biszkopt makowy i kruche ciasto francuskie dają nam bogactwo smaków. Na Święta będzie idealny :)
1 gotowe ciasto francuskie XXL
Ciasto francuskie podzielić na 2 równe części o wymiarach ok. 2 cm większych od wymiaru foremki. Upiec wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić.
biszkopt:
3 duże jajka
100 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
90 g mąki pszennej
50 g maku (nie mielonego)
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mak, bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 26x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
krem:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 czubate łyżki cukru
200 g miękkiego masła
300 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać z budyniem, wlać na wrzące mleko, mieszając gotować do zgęstnienia ok. pół minuty. Przykryć folią aluminiową wierzch budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Podzielić na 2 równe części.
Na blat francuskiego ciasta wyłożyć połowę masy, rozsmarować. Nałożyć makowy biszkopt, nasączyć ok. 1/3 szklanki ostudzonej wody. Nałożyć pozostała masę, rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem ciasta francuskiego, delikatnie docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.