środa, 16 listopada 2022

Dyniowe ciasto drożdżowe z serem, dżemem i kruszonką

     Drożdżowe ciasto bez jajek, żółte nie tylko od dyni ale też od kurkumy. Na wierzchu bogactwo dodatków: masa serowa, dżem z truskawek i kruszonka. Bardzo smaczne, pięknie wyrośnięte. Idealne do kubka mleka :)


ciasto:

20 g świeżych drożdży

70 g cukru

80 ml puree z dyni

120 ml ciepłego mleka

350 g mąki pszennej

1/4 łyżeczki kurkumy

50 g rozpuszczonego masła

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania  płynnej konsystencji. Dodać puree z dyni i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, kurkumę i masło, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch wyłożyć plamami masę serową i dżem. Całość posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut.


masa serowa:

200 g twarogu w kostce

30 g miękkiego masła

40 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo ok. pół słoika dżemu truskawkowego

Twaróg przełożyć do miski, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zmiksować blenderem.


kruszonka:

40 g mąki pszennej

30 g miękkiego masła

30 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać masło, palcami zagnieść kruszonką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz