Drożdżowe ciasto bez jajek, żółte nie tylko od dyni ale też od kurkumy. Na wierzchu bogactwo dodatków: masa serowa, dżem z truskawek i kruszonka. Bardzo smaczne, pięknie wyrośnięte. Idealne do kubka mleka :)
ciasto:
20 g świeżych drożdży
70 g cukru
80 ml puree z dyni
120 ml ciepłego mleka
350 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki kurkumy
50 g rozpuszczonego masła
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać puree z dyni i mleko, wymieszać. Dodać mąkę, kurkumę i masło, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm. Na wierzch wyłożyć plamami masę serową i dżem. Całość posypać kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50-55 minut.
masa serowa:
200 g twarogu w kostce
30 g miękkiego masła
40 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo ok. pół słoika dżemu truskawkowego
Twaróg przełożyć do miski, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zmiksować blenderem.
kruszonka:
40 g mąki pszennej
30 g miękkiego masła
30 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodać masło, palcami zagnieść kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz