Przepyszna, puszysta chałka ogromnych rozmiarów. Dodatek puree z dyni delikatnie dodaje smaku, pięknego, żółtego koloru i jest trochę wartościowsza odżywczo. Bardzo smaczna sama, z masłem, dżemem lub białym serem. Dodatkowo kruszonka... kto jej nie lubi ;)
ciasto:
20 g świeżych drożdży
50 g cukru
szczypta soli
100 ml puree z dyni
100 ml mleka
40 g masła
1 duże jajko
350 g mąki pszennej
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać puree z dyni, ciepłe mleko, rozpuszczone masło i całe jajko, wymieszać. Wsypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Posypać po wierzchu mąką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut.
Ciasto przełożyć na deskę posypaną delikatnie mąką, uformować długi owalny kształt, podzielić wzdłuż na 3 równe paski (zostawiając ok. 2 cm od brzegu nie rozcięte). Zapleść warkocz, połączyć końcówki, lekko podwinąć pod spód. Uformowaną chałkę przełożyć na dużą blachę do pieczenia dołączoną do piekarnika. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wierzch posmarować mlekiem, obficie posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
kruszonka:
30 g miękkiego masła
30 g cukru
40 g mąki pszennej
Wszystkie składniki wsypać do miski, rękami zagnieść kruszonkę.
Kupiłaś mnie tą chałką Dorotko:) kilka prostych składników, a jakie cuda można stworzyć:)
OdpowiedzUsuń