Kruche ale nie twarde pierniczki z dodatkiem maku. U mnie nie leżały tylko zostały zjedzone prawie zaraz po upieczeniu. Można po ostudzeniu posmarować je rozpuszczoną czekoladą i posypać cukrową posypką. Dobre dla niezdecydowanych co piec - czy piernik czy makowiec ;) Polecam.
250 g mąki pszennej
1 duże jajko
50 ml płynnego miodu
100 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżka maku
Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, miód, cukier puder, masło, przyprawę do piernika, sodę i mak, wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć na dużą deskę lekko podsypaną mąką, rozwałkować, wykrawać dowolne kształty. Ułożyć na blasze do pieczenia (nie musi być w dużych odstępach).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 8-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz