sobota, 26 listopada 2022

Francuski makowiec

     Oryginalne ciasto makowe z masą budyniową. Spód i wierzch to ciasto francuskie. Delikatny biszkopt makowy i kruche ciasto francuskie dają nam bogactwo smaków. Na Święta będzie idealny :)


1 gotowe ciasto francuskie XXL

Ciasto francuskie podzielić na 2 równe części o wymiarach ok. 2 cm większych od wymiaru foremki. Upiec wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzić.


biszkopt:

3 duże jajka

100 g cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

90 g mąki pszennej

50 g maku (nie mielonego)

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mak, bardzo krótko zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 26x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.


krem:

400 ml mleka

1 budyń waniliowy

3 czubate łyżki cukru

200 g miękkiego masła

300 ml mleka wlać do rondelka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać z budyniem, wlać na wrzące mleko, mieszając gotować do zgęstnienia ok. pół minuty. Przykryć folią aluminiową wierzch budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.
Do miski wyłożyć masło, miksować dodając po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Podzielić na 2 równe części.

Na blat francuskiego ciasta wyłożyć połowę masy, rozsmarować. Nałożyć makowy biszkopt, nasączyć ok. 1/3 szklanki ostudzonej wody. Nałożyć pozostała masę, rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem ciasta francuskiego, delikatnie docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. wow! Dorotko to ciasto jest rewelacja, nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby tak użyć ciasta fracuskiego, kiedyś wykorzystam pomysł:)

    OdpowiedzUsuń