Pyszny pasztet z fasoli z dodatkiem marchewki i suszonych pomidorów. Kremowy, delikatny, świetny zarówno bez dodatków jak i z różnego rodzaju sosami. Bardzo ładnie się kroi ale również dobrze się smaruje na pieczywie. Ma piękny złocisty kolor. Idealny na świąteczny stół.
150 g suchej fasoli
100 g marchewki
2 duże jajka
2 czubate łyżki kaszki manny
1 cebula
2 łyżki oleju
2 duże ząbki czosnku
5 połówek suszonych pomidorów
50 g żółtego sera
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki białego pieprzu
Fasolę namoczyć w wodzie przez co najmniej 4-5 godzin, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić.
Marchewkę obrać, ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju.
Wszystko przełożyć do miski, dodać pokrojone suszone pomidory, starty na małych oczkach żółty ser, jajka, kaszkę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, obie papryki i pieprz. Razem zmiksować blenderem. Przełożyć do wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 20x7 cm. Wierzch wyrównać dłonią natłuszczoną w oleju.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz