Pyszny i bardzo oryginalny pomysł na pieczony schab. Przyprawiony w wersji świątecznej bo z dodatkiem przyprawy do piernika. W środku oprócz śliwki dodany jest pokrojony w kostkę pierniczek (bez polewy). Wyszło aromatyczne i apetyczne mięso.
pół kg schabu
8 śliwek kalifornijskich
1-2 pierniczki "Katarzynki" bez polewy cukrowej ani czekoladowej
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Schab obsypać ze wszystkich stron solą i przyprawą do piernika. W środku mięsa zrobić wzdłuż nacięcie do farszu. W środek włożyć naprzemiennie miękkie śliwki i pokrojony w ok. 2 cm kostkę pierniczki. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 1 godz. 10 minut.
Jeśli weźmiemy większy kawałek schabu to oprócz zwiększenia składników do przyprawienia i nadzienia, należy przedłużyć czas pieczenia.
wow! doskonale wygląda! chętnie bym przekąsiła takie pyszne mięsko:)
OdpowiedzUsuń