Truskawkowy milk shake z lodami. Smakuje lepiej niż z popularnej sieciówki z fast foodem :)
300 g świeżych truskawek
400 ml mleka
100 g lodów o smaku waniliowym
Do miski wyłożyć truskawki, dodać lody i połowę mleka, zmiksować blenderem. Wlać resztę mleka, krótko wymieszać.
środa, 30 maja 2018
poniedziałek, 28 maja 2018
Muffinki z rabarbarem
Proste, miękkie muffinki z rabarbarem. Na wierzchu, dzięki posypaniu cukrem surowego ciasta, utworzyła się chrupiąca cukrowa skorupka :)
porcja na ok. 19 szt.:
4 jajka
1 szkl. cukru
300 g mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
120 g rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g rabarbaru
cukier perlisty do posypania
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować. wyłożyć do wysokości ok. 2/3 wysokości papilotek umieszczonych w metalowej formie do muffinek. Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paski, rozłożyć na wierzch ciasta. Po wierzchu posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 min.
porcja na ok. 19 szt.:
4 jajka
1 szkl. cukru
300 g mąki pszennej
1/2 szkl. mleka
120 g rozpuszczonego masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150-200 g rabarbaru
cukier perlisty do posypania
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, rozpuszczone i ostudzone masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować. wyłożyć do wysokości ok. 2/3 wysokości papilotek umieszczonych w metalowej formie do muffinek. Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paski, rozłożyć na wierzch ciasta. Po wierzchu posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 30 min.
czwartek, 24 maja 2018
Brownie z truskawkami
Brownie z kakao i truskawkami które przygotujemy (łącznie z pieczeniem) w 30 minut. Nie potrzeba do niego nawet miksera, wystarczy zwykła łyżka :) Ciasto jest bardzo ciemne od dużej ilości kakao i ładnie kontrastuje z żywo czerwonymi truskawkami (dzięki krótkiemu pieczeniu).
100 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok. 14 niedużych truskawek
Do miski wlać roztopione masło, dodać cukier, wymieszać łyżką. Dodać sól, całe jajka, kakao i mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wlać do formy o wymiarach 25x20 cm (może być tortownica o średnicy 24 cm lub mniejsza), wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki truskawek (nie wciskać). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25 minut. Ostudzić przed krojeniem.
100 g roztopionego masła
1 szklanka cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok. 14 niedużych truskawek
Do miski wlać roztopione masło, dodać cukier, wymieszać łyżką. Dodać sól, całe jajka, kakao i mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wlać do formy o wymiarach 25x20 cm (może być tortownica o średnicy 24 cm lub mniejsza), wyrównać. Na wierzch ułożyć połówki truskawek (nie wciskać). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 25 minut. Ostudzić przed krojeniem.
poniedziałek, 21 maja 2018
Rukolowe naleśniki z tuńczykiem i warzywami
ok. 8 szt.:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki gody gazowanej
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
50 g rukoli
1 łyżka oleju
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli
Rukolę z olejem i z ok. 50 ml mleka rozdrobnić blenderem. Przełożyć do miski wlać resztę mleka, wodę gazowaną, dodać jajko, mąkę, cukier i sól, krótko zmiksować. Odstawić na ok. 10 minut. Smażyć naleśniki.
nadzienie:
2 puszki tuńczyka w oleju
1 duży pomidor
1 surowy ogórek
8 rzodkiewek
80 g żółtego sera
8 listków kędzierzawej sałaty
majonez
8 długich "bączków" szczypiorku
Na każdym naleśniku rozsmarować ok. 1 łyżeczki majonezu, ułożyć liście sałaty. Przez środek ułożyć pokrojone w paski warzywa, posypać startym żółtym serem oraz rozdrobnionym tuńczykiem. Z obu stron naleśnika zawinąć do środka. Związać pośrodku na dwa węzły szczypiorkiem.
czwartek, 17 maja 2018
Budyniowe gofry
Najbardziej lekkie i najbardziej chrupiące gofry jakie kiedykolwiek jadłam! Podałam z bitą śmietaną, truskawkami i małymi piankami :)
2 duże jajka
2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 torebki waniliowego budyniu bez cukru
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, olej, mąkę, budyń w proszku, cukier, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Łyżką wymieszać z pianą z białek. Smażyć. Podawać z bitą śmietaną i owocami.
2 duże jajka
2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 torebki waniliowego budyniu bez cukru
2 płaskie łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Z białek ubić sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka, olej, mąkę, budyń w proszku, cukier, proszek do pieczenia i sól, zmiksować. Łyżką wymieszać z pianą z białek. Smażyć. Podawać z bitą śmietaną i owocami.
wtorek, 15 maja 2018
Omlet z rukolą
Przepyszny, wiosenny omlet w wesołych kolorach z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Idealny na śniadanie.
2 duże jajka
2 łyżki mleka
szczypta soli
duża garść rukoli
3-4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżeczka masła
Do miski wbić jajka, dodać mleko i sól, rozbić trzepaczką.
Na patelni o średnicy 20 cm rozpuścić masło, wlać jajka, rozsypać posiekaną rukolę, ułożyć pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu. Posypać po wierzchu startym żółtym serem, złożyć na pół.
2 duże jajka
2 łyżki mleka
szczypta soli
duża garść rukoli
3-4 pomidorki koktajlowe
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżeczka masła
Do miski wbić jajka, dodać mleko i sól, rozbić trzepaczką.
Na patelni o średnicy 20 cm rozpuścić masło, wlać jajka, rozsypać posiekaną rukolę, ułożyć pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Smażyć pod przykryciem do momentu ścięcia się wierzchu. Posypać po wierzchu startym żółtym serem, złożyć na pół.
czwartek, 10 maja 2018
Kajmakowy kokosek
Pyszna krajanka biszkoptowa z wkładką kokosową. Przekładana kremem na bazie domowego budyniu z żółtek oraz kajmakiem. Słodka, podzielna, w sam raz na komunie oraz inne przyjęcia :)
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem lekko ubić, wlać do ubitych białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do prostokątnej o formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
wkładka kokosowa:
5 białek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Wlać olej, wsypać obie mąki oraz wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wlać do prostokątnej o formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180C, piec ok. 30 min.
1 puszka kajmaku
masa:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanka cukru
1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
200 g masła
Do miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier i budyń, zmiksować. Wlać do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Małymi porcjami dodawać do masła cały czas przy tym miksując.Powstałą masę podzielić na połowę.
prażone wiórki kokosowe:
50 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
Na patelni rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Mieszając podprażyć na jasno brązowy kolor. Ostudzić.
wykonanie:
Spód ciasta biszkoptowego nasączyć ok. 50 ml zimnej wody, wyłożyć połową masy budyniowej, rozsmarować, przykryć blatem kokosowym, nasączyć ok. 50 ml zimnej wody. Rozsmarować kajmak. Przykryć pozostałym biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzch rozsmarować pozostałą masę, posypać ostudzonymi prażonymi wiórkami kokosowymi.
biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka z olejem lekko ubić, wlać do ubitych białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do prostokątnej o formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 min. Ostudzić, przekroić wzdłuż na pół.
wkładka kokosowa:
5 białek
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki oleju
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Wlać olej, wsypać obie mąki oraz wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wlać do prostokątnej o formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180C, piec ok. 30 min.
1 puszka kajmaku
masa:
5 żółtek
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanka cukru
1/2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru
200 g masła
Do miski wlać mleko, dodać żółtka, cukier i budyń, zmiksować. Wlać do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia. Ostudzić. Małymi porcjami dodawać do masła cały czas przy tym miksując.Powstałą masę podzielić na połowę.
prażone wiórki kokosowe:
50 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
Na patelni rozpuścić masło, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Mieszając podprażyć na jasno brązowy kolor. Ostudzić.
wykonanie:
Spód ciasta biszkoptowego nasączyć ok. 50 ml zimnej wody, wyłożyć połową masy budyniowej, rozsmarować, przykryć blatem kokosowym, nasączyć ok. 50 ml zimnej wody. Rozsmarować kajmak. Przykryć pozostałym biszkoptem, lekko docisnąć. Na wierzch rozsmarować pozostałą masę, posypać ostudzonymi prażonymi wiórkami kokosowymi.
poniedziałek, 7 maja 2018
Rabarbarowa pianka
Rozpoczął się sezon na rabarbar więc upiekłam lekkie biszkoptowe ciasto z galaretką rabarbarowo-truskawkową. Wierzch to delikatna pianka z samej ubitej na sztywno kremówki (bez mascarpone). Ciasto delikatne, rozpływające się w ustach, pyszne!
biszkopt:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki maki pszennej
Białka z proszkiem do pieczenia i z cukrem ubić na sztywną piankę. Żółtka krótko roztrzepać z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
galaretka:
500 g rabarbaru
450 ml wody
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać zimną wodę, odstawić do napęcznienia.
Rabarbar obrać, pokroić na nieduże plasterki. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 min. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, namoczoną żelatynę i ewentualnie cukier, mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ostudzony spód, wyrównać, wstawić do lodówki.
masa śmietanowa:
500 ml kremówki 36% (lub 250 g mascarpone + 200 ml kremówki 30%)
2 łyżki cukru
starta czekolada do posypania
Kremówkę wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypać tartą czekoladą.
biszkopt:
3 duże jajka
1 łyżka oleju
1/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki maki pszennej
Białka z proszkiem do pieczenia i z cukrem ubić na sztywną piankę. Żółtka krótko roztrzepać z olejem, wlać do piany z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wylać na prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min. Ostudzić.
galaretka:
500 g rabarbaru
450 ml wody
2 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Żelatynę wsypać do małego garnuszka, zalać zimną wodę, odstawić do napęcznienia.
Rabarbar obrać, pokroić na nieduże plasterki. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2-3 min. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, namoczoną żelatynę i ewentualnie cukier, mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ostudzony spód, wyrównać, wstawić do lodówki.
masa śmietanowa:
500 ml kremówki 36% (lub 250 g mascarpone + 200 ml kremówki 30%)
2 łyżki cukru
starta czekolada do posypania
Kremówkę wlać do miski, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Wierzch posypać tartą czekoladą.
środa, 2 maja 2018
Chili con carne
Moja wariacja na temat Chili con carne, u mnie z białą fasolą. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dla zabieganych i mocno zapracowanych :)
500 g wieprzowego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody
1 puszka białej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
3 duże ząbki czosnku
1 zaokrąglona łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
pieprz
ryż długoziarnisty
Mięso wyłożyć na patelnię, dodać drobno pokrojoną cebulę, mieszając podsmażyć na oleju. Dołożyć puszkę krojonych pomidorów, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę, podlać wodą. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką w proszku, oregano, chili, solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać z ryżem długoziarnistym.
500 g wieprzowego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 duża cebula
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody
1 puszka białej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
3 duże ząbki czosnku
1 zaokrąglona łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka oregano
1/4 łyżeczki chili
sól
pieprz
ryż długoziarnisty
Mięso wyłożyć na patelnię, dodać drobno pokrojoną cebulę, mieszając podsmażyć na oleju. Dołożyć puszkę krojonych pomidorów, fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę, podlać wodą. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką w proszku, oregano, chili, solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia ok. 15 minut. Podawać z ryżem długoziarnistym.
Subskrybuj:
Posty (Atom)