Babka idealnie wpasowująca się w Święta Wielkanocne. Żółtka nagminnie dajemy wtedy do kruchych ciast na mazurki a co z białek? Babka z samych białek jest idealna bo długo utrzymuje świeżość (co najmniej 2 dni bo dłużej nie dotrwała). Jest miękka niczym biszkopt, sprężysta, jak dla mnie doskonała, a przy tym niedroga :) Zrobiłam z kakaową łatką ale można zrobić ją w całości białą lub w całości kakaową. Bardzo polecam, ja zrobię ją ponownie na Święta :)
5 białek z dużych jajek
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
70 ml oleju
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżka kakao
Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, ponownie krótko zmiksować.
Odłożyć 1/4 ciasta, wsypać kakao, krótko zmiksować.
Biała część wyłożyć do silikonowej formy na babkę, na ierzch, przez środek wyłożyć kakaową częśćciasta lekko wkładając łyżkę wgłąb ciasta. Całość wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do180C, piec "do suchego patyczka", ok. 45-50 minut.
Po ostygnięciu wierzch można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.