poniedziałek, 28 marca 2022

Babka z białek

     Babka idealnie wpasowująca się w Święta Wielkanocne. Żółtka nagminnie dajemy wtedy do kruchych ciast na mazurki a co z białek? Babka z samych białek jest idealna bo długo utrzymuje świeżość (co najmniej 2 dni bo dłużej nie dotrwała). Jest miękka niczym biszkopt, sprężysta, jak dla mnie doskonała, a przy tym niedroga :) Zrobiłam z kakaową łatką ale można zrobić ją w całości białą lub w całości kakaową. Bardzo polecam, ja zrobię ją ponownie na Święta :)


5 białek z dużych jajek

150 g cukru

1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia

70 ml oleju

100 g mąki pszennej

1 płaska łyżka kakao


Białka z cukrem i proszkiem do pieczenia ubić na sztywną pianę. Wlać olej, krótko zmiksować. Wsypać mąkę, ponownie krótko zmiksować.

Odłożyć 1/4 ciasta, wsypać kakao, krótko zmiksować.

Biała część wyłożyć do silikonowej formy na babkę, na ierzch, przez środek wyłożyć kakaową częśćciasta lekko wkładając łyżkę wgłąb ciasta. Całość wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do180C, piec "do suchego patyczka", ok. 45-50 minut.

Po ostygnięciu wierzch można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

sobota, 26 marca 2022

Bułki śniadaniowe na majonezie

     Pyszne śniadaniowe bułeczki, doskonałe do słonych i słodkich dodatków. Dodatek majonezu wpływa nie tylko na wyśmienity smak ale również na długą świeżość bułeczek. Bardzo polecam, ja robiłam je już kilka razy :)



20 g świeżych drożdży

1płaska łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

100 ml ciepłego mleka

100 ml ciepłej wody

50 g majonezu

350 g mąki pszennej


Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko i wodę, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i majonez wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na podsypana mąką deskę, podzielić na 8 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut.

poniedziałek, 21 marca 2022

Ciasto Prince Polo

      Pyszne ciasto z kremem o smaku kawy. Przykryte bezą z kokosem i orzechami oraz oczywiście dużymi kawałkami wafelków Prince Polo. Dekoracyjne, odświętne, wszystkim smakuje. Przepis dostałam od koleżanki :)


ciasto:

4 jajka

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wsypać mąkę i kakao, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.


beza Prince Polo:

6 białek

1 szklanka cukru

100 g wiórek kokosowych

100 g mielonych orzechów 

3 szt. wafelków w gorzkiej czekoladzie Prince Polo

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe, mielone orzechy i pokrojone wafelki, wymieszać. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x32 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut. Ostudzić.


masa budyniowa:

6 żółtek

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

500 ml mleka

4 łyżki cappuccino

200 g miękkiego masła

ew. 3-4 łyżki spirytusu

Pół szklanki mleka wlać do miski, dodać żółtka, cukier, obie mąki, zmiksować. Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać mieszankę jajeczną, cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. pół minuty. Przełożyć do miski, wierzch przykryć folią aluminiową tak by dotykała powierzchni, odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do miski wyłożyć masło, wsypać kawę, miksując dodawać po 1 łyżce budyniu aż do wyczerpania składników. Wlać spirytus, krótko zmiksować.

Na ciasto wyłożyć masę, wyrównać, przykryć bezą.

sobota, 5 marca 2022

Napoleonka / Kremówka

     Nie wiem czy jest ktoś kto nie lubi Napoleonki. Ja uwielbiam jednak jestem zbyt leniwa by robić domowe ciasto francuskie. Jednak domowa masa na bazie domowego budyniu z żółtkami robi swoje i wychodzi przepyszne ciasto :) Z podanego przepisu wychodzi 9 dużych kawałków ciasta. Polecam :)



1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (375 g)

budyń:

4 żółtka

500 ml mleka

80 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki mąki pszennej

150 g miękkiego masła


Ciasto francuskie podzielić na 2 równe części, upiec wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Jeden blat zostawić w całości (na spód) a drugi pokroić ząbkowanym nożem na 9 równych kawałków
(ok. 8x8 cm), ułatwi to późniejsze krojenie ciasta.

Do miski wbić żółtka, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i ok. pół szklanki mleka, zmiksować. Pozostałe mleko wlać do garnka, wsypać cukier, zagotować, zdjąć z palnika, wlać mieszankę żółtkową, wymieszać. Znowu wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić w chłodne miejsce do całkowitego ostudzenia.

Do miski wyłożyć miękkie masło, powoli dodając po ok. 1 łyżce budyniu miksować do całkowitego zużycia składników.
Na blat ciasta wyłożyć masę, wyrównać, przykryć pokrojonymi kwadratami ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posypać cukrem pudrem.