Robiąc tę potrawę inspirowałam się królewskim deserem "Charlotte Royal". Warzywa Bonduelle zasługują na królewską oprawę :) Zawijaski zrobiłam ze szpinakowej rolady z krem serowo-kukurydzianym. Środek to krem z zielonego groszku i białego sera. Całość wyszła delikatna, kremowa. Schodzona pasuje w sam raz na letnią przystawkę.
450 g mrożonego szpinaku
4 duże jajka
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Szpinak rozmrozić, odcedzić na sicie, rozdrobić blenderem. Dodać jajka, sól, mąkę, wymieszać. Wyłożyć na dużą blaszkę która dołączona jest do piekarnika, uformować prostokąt o wielkości 34x28 cm wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić (bez zwijania).
nadzienie do rolady:
200 g białego sera w kostce
3 łyżki kukurydzy Bonduelle
sól do smaku
Ser biały przełożyć do miski, dodać sól, zmiksować blenderem. Dodać kukurydzę, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto szpinakowe, rozsmarować na całej powierzchni. Zawinąć w rulon. Pokroić w ok. 1-1,5 cm plastry. Miskę wyłożyć folią spożywczą, zaczynając od spodu miski ułożyć na jej bokach plastry roladki zostawiając ok. 4-5 szt. do wyłożenia na dno. .
mus z zielonego groszku
1 puszka zielonego groszku Bonduelle
300 g sera białego w kostce
200 ml jogurtu naturalnego
4 płaskie łyżeczki chrzanu
sól
biały pieprz
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody
Ser przełożyć do miski, wsypać zielony groszek, sól, pieprz, zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na ok. 5 minut. Lekko podgrzać na palniku mieszając do jej rozpuszczenia. Ostudzić, dodać 2 łyżki kremu z zielonego groszku, wymieszać. Całość wlać do kremu serowo-groszkowego, zmiksować. powstały krem wyłożyć do miski, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe roladki. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny a najlepiej na cała noc.
Czy wiesz że:
- Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.