piątek, 30 czerwca 2017

Serowy chlebek z mieszanką kukurydziano-fasolową

     Chlebek z efektem wow! Puszysty, wilgotny, od razu nadziewany ;) Z dodatkiem żółtego sera, kukurydzy i fasoli, doprawiony czarnuszką - połączenie bardzo udane :) Polecam zamiast kupnego pieczywa. Będę do niego wracała.


250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
100 g żółtego sera
100 ml oleju
3 jajka
100 ml zsiadłego mleka (ew. jogurt naturalny)
1 płaska łyżeczka czarnuszki
mała puszka Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle
5 gałązek natki pieruszki

Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i czarnuszkę, wymieszać łyżką. Dodać starty na drobnej tarce żółty ser, olej, całe jajka i zsiadłe mleko, zmiksować. Dodać posiekaną natkę pietruszki i Kukurydzę złocistą z czerwoną fasolą, wymieszać łyżką. Wyłożyć do niedużej foremki keksowej, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 50 minut.

Bonduelle - od 25 lat z Wami
Czy wiesz że:
  1. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Królewska kopuła z groszkiem

     Robiąc tę potrawę inspirowałam się królewskim deserem "Charlotte Royal". Warzywa Bonduelle zasługują na królewską oprawę :) Zawijaski zrobiłam ze szpinakowej rolady z krem serowo-kukurydzianym. Środek to krem z zielonego groszku i białego sera. Całość wyszła delikatna, kremowa. Schodzona pasuje w sam raz na letnią przystawkę.



450 g mrożonego szpinaku
4 duże jajka
4 płaskie łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Szpinak rozmrozić, odcedzić na sicie, rozdrobić blenderem. Dodać jajka, sól, mąkę, wymieszać. Wyłożyć na dużą blaszkę która dołączona jest do piekarnika, uformować prostokąt o wielkości 34x28 cm wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18-20 minut. Wyjąć, ostudzić (bez zwijania).

nadzienie do rolady:
200 g białego sera w kostce
3 łyżki kukurydzy Bonduelle
sól do smaku

Ser biały przełożyć do miski, dodać sól, zmiksować blenderem. Dodać kukurydzę, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzone ciasto szpinakowe, rozsmarować na całej powierzchni. Zawinąć w rulon. Pokroić w ok. 1-1,5 cm plastry. Miskę wyłożyć folią spożywczą, zaczynając od spodu miski ułożyć na jej bokach plastry roladki zostawiając ok. 4-5 szt. do wyłożenia na dno. .

mus z zielonego groszku
1 puszka zielonego groszku Bonduelle
300 g sera białego w kostce
200 ml jogurtu naturalnego
4 płaskie łyżeczki chrzanu
sól
biały pieprz
4 płaskie łyżeczki żelatyny
50 ml zimnej wody

Ser przełożyć do miski, wsypać zielony groszek, sól, pieprz, zmiksować blenderem.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na ok. 5 minut. Lekko podgrzać na palniku mieszając do jej rozpuszczenia. Ostudzić, dodać 2 łyżki kremu z zielonego groszku, wymieszać. Całość wlać do kremu serowo-groszkowego, zmiksować. powstały krem wyłożyć do miski, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałe roladki. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny a najlepiej na cała noc.


Czy wiesz że:
  1. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Bonduelle - od 25 lat z Wami




wtorek, 27 czerwca 2017

Muffinki z kwiatami

     Lato, czas w którym spędzamy dużo czasu na dworze. Jedziemy na mniejsze i większe wycieczki, zachwycamy się kolorową i pachnącą przyrodą. Kawałek lata zamknęłam w swoich muffinkach dodając do nich płatki kwiatów. Zabiorę je ze sobą na piknik :) Pachną latem - świeżym miodem i kwiatami :)

porcja na 8 szt.:
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
40 g cukru
50 g margaryny Optima Omega3
100 ml mleka
150 g mąki pszennej
50 g płynnego miodu
płatki nagietka
kwiaty świeżej lawendy

Do miski wbić jajko, dodać proszek do pieczenia, cukier, miękką margarynę Optima Omega3, mleko, mąkę i płynny miód. Zmiksować. Wyłożyć do papierowych papilotek wyłożonych do metalowej formy na muffinki. Po wierzchu posypać płatkami nagietka i kwiatkami lawendy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 23-25 minut.

Optymalny wybór na piknik

Rogaliki listkowe z ziarnami

     Przepyszne, miękkie, rogaliki z listkującym się ciastem. Podzielone na części i rozwałkowane placki drożdżowe kładzie się jedne na drugim smarując każdy z osobna margaryną Omega Optima. Powstałą wieżyczkę rozwałkujemy podsypując pod spodem mieszanką różnorodnych ziaren które wbijają się tworząc jednocześnie nadzienie i otoczkę rogalików :) Takie rogaliki świetnie nadają się do wzięcia na piknik - piknik z Omega Optimą :)  



porcja na 16 rogalików:
15 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 żółtka
300 g mąki pszennej

dodatkowo:
50 g miękkiej margaryny Omega Optima

2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka czarnuszki

Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier i sól, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. dodać żółtka i mąkę, wyrobić ciasto (będzie lekko klejące). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Każdy grubo posmarować margaryną Omega Optima i przykryć kolejnym blatem. Ostatni placek nie smarować po wierzchu.
Na deskę wysypać mieszankę nasion siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika i czarnuszki. Na środku ułożyć ciasto, całość rozwałkować na koło o średnicy ok. 39-40 cm. Nożem do pizzy pokroić na 16 trójkątów, zawinąć, zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia, odstawić na ok. pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-22 minut.















Optymalny wybór na piknik

niedziela, 25 czerwca 2017

Pavlova z agrestem

     Pavlova jest zawsze pyszna ale taka wersja z lekko kwaskowatym agrestem jest wprost doskonała! Agrest przygotowałam w specjalny sposób bo moczyłam go kilkukrotnie we wrzącym syropie cukrowym. Dzięki temu był bardzo miękki i lekko słodki :) Więcej na temat jak słodzić dowiemy się ze strony http://uczymyjakslodzic.pl/



beza:
5 białek
250 g cukru Królewskiego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem Królewskim na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką. Na dużej blaszce do pieczenia uformować z piany dwa koła o średnicy ok. 19-20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zaraz przykręcić do 140C. Piec ok. 55-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 czubate łyżki cukru pudru Królewskiego

Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder Królewski, miksując dolewać śmietankę aż do uzyskania gęstego kremu.

agrest:
200 g agrestu
50 ml wody
50 g cukru Królewkiego

Do niewielkiego garnka wlać wodę, wsypać cukier Królewski, zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, zostawić do ostudzenia. Zimny agrest wyjąć z syropu, ponownie go zagotować, zdjąć z palnika, wsypać agrest, ostudzić. Czynność powtórzyć jeszcze raz (łącznie 3 razy). Agrest wyjąć z syropu, lekko odsączyć.
Jeden blat bezy przełożyć połową kremu śmietanowego, rozłożyć połowę agrestu, lekko wcisnąć, przykryć drugim blatem bezy. Na wierzch wyłożyć resztę kremu śmietanowego, rozłożyć resztę agrestu.

Cukier z głową

czwartek, 22 czerwca 2017

Tarta z serem korycińskim i zielonymi warzywami

     Pyszna tarta na kruchym cieście z serem korycińskim Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Produkują oni żółte sery dojrzewające tradycyjnymi metodami, z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki oraz soli. Można u nich zamówić sery z dowolnymi dodatkami, a mają ich duży wybór :) Do tarty wykorzystałam zielone warzywa: brokuł i zielony groszek ale można je zamienić na inne swoje ulubione. Całość wyszła delikatna, wprost rozpływająca się w ustach. Bardzo polecam!

zielone warzywa:
100 g brokuła
1/2 szklanki świeżego lub mrożonego zielonego groszku

Do wrzącej, lekko osolonej wody wsypać zielony groszek, gotować ok. 15 minut, dorzucić podzielony na małe różyczki brokuł, gotować jeszcze ok. 2 minut, odcedzić.

ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka zimnej wody

Do mąki dodać miękkie masło, żółtko, sól i wodę, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć spód i boki prostokątnej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 18-20 minut.

masa jajeczno-serowa:
100 g sera korycińskiego z ziołami prowansalskimi
2 duże jajka
50 ml śmietanki kremówki 30%

Ser koryciński zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, podzielić na 2 części. Jedną posypać na spód gorącego ciasta. Drugą część sera dodać do jajek i śmietanki, zmiksować.
Warzywa wyłożyć na warstwę serową, zalać masą jajeczno-serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 25-30 minut.

niedziela, 18 czerwca 2017

Śniadaniowa zapiekanka z płatkami

     Zapiekanka na śniadanie? Dlaczego nie? Robi się ją dość szybko, piecze również, a smakuje doskonale :) Zrobiona z bułki namoczonej w masie jajeczno-miodowej, owoców z kruszonką z płatków #lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Pyszna zarówno na gorąco i na zimno :)


2 kajzerki
1 duże jajko
1 łyżka płynnego miodu
50 ml mleka
1 banan
1 nektarynka
10 truskawek
1 szklanka płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód

Jajko ubić z miodem i mlekiem. Bułkę pokroić w kostkę, wsypać pokrojoną bułkę, wymieszać. Banan pokroić w półplasterki, truskawki w ćwiartki, nektarynkę w dużą kostkę. Owoce wsypać do bułki, delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch posypać pokruszonymi płatkami Corn Flakes Kakao i Miód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.


Odkryj autentyczny smak natury

sobota, 17 czerwca 2017

Racuszki-kwiatuszki

     Proste ale efektowne racuszki na szybkie śniadanie. Ozdobione są na kształt kwiatków z owoców i płatków #lubella Corn Flakes Kakao i Miód. Nie tylko dzieci będą zachwycone :)



350 ml mleka
100 g kaszy manny
2 duże jajka
1/2 szklanki płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
4 kiwi
ok. 20 szt. niedużych truskawek

Truskawki pokroić na plasterki a kiwi na półplasterki.
Płatki Corn Flakes Kakao i Miód pokruszyć.
Kaszę wsypać na gorące mleko, gotować ok. 3 minut, odstawić do ostygnięcia. Dodać jajka, dobrze zmiksować. gotowe ciasto kłaść na rozgrzaną patelnię, formować racuszki o średnicy ok. 7 cm. Blisko brzegów układać plasterki owoców lekko je wciskając. Środek wypełnić płatkami. Smażyć bez tłuszczu pod przykryciem na małym palniku ok. 3-5 minut. Gotowe można polać płynnym miodem.

Odkryj autentyczny smak natury

Truskawkowe zawijaski z płatkami

     Drożdżowe bułeczki na pyszne śniadanie :) Wszystko dzięki inspiracji płatków Lubelli Corn Flakes Kakao i Miód. Skorzystałam z połączenia kakao i miodu w swoich bułeczkach. Miód dodałam do truskawek - nieziemskie smaki!  Rozwałkowane ciasto w połowie podsypałam kakao i pokruszonymi płatkami. Zawinęłam i ułożyłam je jedna obok drugiej. Wspólne śniadanie - odrywanie bułeczek z jednej całości, bo #zrodzinąnajlepiej :)




ciasto:
300 g mąki pszennej
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
125 ml mleka
szczypta soli
1 duże jajko
50 g rozpuszczonego masła
2 łyżki (20 g) mleka w proszku
1 łyżeczka cukru waniliowego

do środka:
1 szklanka płatków
1 płaska łyżka kakao
200 g truskawek
2 płaskie łyżki miodu

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. dodać sól, jajko, rozpuszczone masło, cukier waniliowy, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x43 cm. Na połowę ciasta rozsypać kakao o pokruszone płatki. Na drugą połowę wyłożyć pokrojone w ćwierćplasterki truskawki wymieszane z miodem. Zawinąć w rulon, zaczynając od strony z truskawkami. Pokroić w 11 plastrów. Ułożyć blisko siebie w formie do pieczenia. Odstawić na ok. 10 min. do lekkiego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.


Odkryj autentyczny smak natury

środa, 14 czerwca 2017

Parowańce z truskawkami

     Parowańce z truskawkami czyli bułeczki drożdżowe "pieczone" na parze. Ja robiłam je w parowarze ale równie dobrze można je przygotować na ściereczce zawiązanej na garnku a to przykryte pokrywką.


15 g świeżych drożdży
3 płaskie łyżki cukru (30 g)
2 małe jajka
3 płaskie łyżki kaszy manny
250 g mąki pszennej
120 ml mleka
8 truskawek

Drożdże rozetrzeć z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać jajka, kaszę mannę i mąkę, wyrobić dość luźne ciasto. Odstawić na ok. 1 godz. Wyłożyć na obficie posypaną mąką deskę, obtoczyć w niej ciasto, podzielić na 8 części. Z każdej części w dłoniach uformować placuszek, na środek kłaść truskawkę, zalepić, lekko obsypać mąką. Złączeniem kłaść do spodu. Gotowe przełożyć do parowara (kładłam po 2 szt. na każde piętro). Nie otwierając pokrywki parować ok. 15 minut. Podawać ze słodką śmietanką lub mlekiem skondensowanym niesłodzonym i  świeżymi truskawkami.

środa, 7 czerwca 2017

Rzodkiewkowe muffinki

     Muffinki z żółtym serem i rzodkiewkami. Zaskakujące, bardzo smaczne :)


porcja na 6 szt.
120 g mąki
1 jajko
100 ml mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru
1/4 łyżeczki soli
25 g sera żółtego
2 łyżki oliwy
8 rzodkiewek

Do miski wlać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Wbić jajko, dolać mleko i oliwę, starty na dużych oczkach żółty ser, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do 6 papilotek włożonych do metalowej formy na muffinki. Rzodkiewki pokroić na ósemki, ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25-30 minut.