Kakaowa rolada z masą kawową z mlekiem w proszku i pokruszonymi bezami. Bardzo dobry wypiek nie tylko na świąteczny stół :)
ciasto:
3 duże jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka z lekkim czubkiem kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianą. Żółtka roztrzepać, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę wymieszać z kakao, wsypać do jajek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do dużej formy o wymiarach 33x26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 9 minut. Wyjąć, odwrócić do góry papierem kładąc na ściereczkę. Zdjąć papier, gorący zwinąć razem ze ściereczką. Zostawić do ostudzenia.
masa:
200 g miękkiego masła
150 g skondensowanego mleka słodzonego
1 i 1/2 płaskiej łyżki kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka kawy mielonej
70 g mleka w proszku
ok. 30 g suchych bezików
ok. 5 bezików do pokruszenia po wierzchu
ok.1/2 łyżeczki kawy mielonej do posypania po wierzchu
Do miękkiego masła powoli wlewać skondensowane mleko słodzone, cały czas przy tym miksując. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić, wlać do masy, zmiksować. Wsypać kawę mieloną i stopniowo mleko w proszku cały czas miksując.
Odłożyć ok. 2 łyżki masy, resztę wyłożyć na rozwiniętą roladę, rozsmarować na całe powierzchni, zostawiając jedynie od dłuższej strony ok. 2 cm pusty brzeg. Na całą masę grubo pokruszyć bezy, zwinąć w rulon.
Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, pokruszyć na nią bezy, posypać kawą mieloną.
wtorek, 29 listopada 2016
niedziela, 27 listopada 2016
Smoothie z kawą Inką i płatkami owsianymi
Na śniadanie oprócz kawy przyda się odżywcza porcja płatków owsianych i banana. Taka mieszanka pysznie smakuje i od razu postawi nas na nogi :)
1/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki kawy Inki Magne
1 dojrzałego zmrożonego (małego) banana
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanka zimnego mleka
Płatki owsiane i kawę Inkę zmielić blenderem. Dodać banan i miód, jeszcze raz zmielić. Wlać mleko, dobrze wymieszać.
1/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżeczki kawy Inki Magne
1 dojrzałego zmrożonego (małego) banana
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanka zimnego mleka
Płatki owsiane i kawę Inkę zmielić blenderem. Dodać banan i miód, jeszcze raz zmielić. Wlać mleko, dobrze wymieszać.
sobota, 26 listopada 2016
Kawa Inka z przypalaną bezą
Mam sentyment do kawy Inki. Piłam ją już jako dziecko i nikt nie musiał mnie do tego zmuszać bo bardzo ją lubiłam, zresztą lubię ją do dziś :) Pamiętam, że jako dziecko pomagałam mojej Mamie robić ciasta. Moim zadaniem było między innymi ubijanie piany z białek. Ubitą na sztywno z cukrem często podjadałam. Do dzisiaj nie wiem jak Jej się udawały ciasta gdy zmieniałam jej przez to proporcje składników ;) Dzisiaj połączyłam te 2 ulubione smaki dzieciństwa w jedno i tak powstała kawa Inka z przypalaną palnikiem bezą :)
porcja na 2 kawy:
4 łyżeczki kawy Inki Magne
400 ml gorącej wody
1 białko
2 czubate łyżki cukru pudru
Naszykować 2 szklanki. Do każdej z nich wsypać po 2 łyżeczki kawy Inki, zalać gorącą wodą.
Jajko sparzyć. Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Podzielić na dwie części, wyłożyć na wierzch gorącej kawy. Przypalić po wierzchu palnikiem.
porcja na 2 kawy:
4 łyżeczki kawy Inki Magne
400 ml gorącej wody
1 białko
2 czubate łyżki cukru pudru
Naszykować 2 szklanki. Do każdej z nich wsypać po 2 łyżeczki kawy Inki, zalać gorącą wodą.
Muffinki śnieżne kule
Muffinki udekorowane w bardzo świąteczny sposób na wzór śnieżnych kul. Wykonanie nie jest łatwe, u mnie kule są pogniecione ;( , ale za to bardzo oryginalne. Szklana kula zrobiona jest z czystej żelatyny z odrobiną wody. W środek możemy włożyć zrobioną przez siebie dekorację z masy cukrowej lub marcepanu, ja niestety włożyłam tam niejadalną ozdobę. Muffinki można zrobić z dowolnego przepisu, u mnie to "czyste", białe ciasto. Inspiracja stąd .
porcja na 10 sztuk
śnieżne kule:
2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
4 łyżki wody
10 małych baloników
1 łyżka oleju
kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach
Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków. Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników).
Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić.
Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut. Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc.
Teraz najtrudniejsza czynność- wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc "szklaną kulę". wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).
ciasto na muffinki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki. Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
świąteczna posypka
świąteczna dekoracja cukrowa lub sztuczna do włożenia do środka kul
Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody.
Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką.
Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć "szklaną kulą".
Przechowywać w suchym miejscu.
porcja na 10 sztuk
śnieżne kule:
2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
4 łyżki wody
10 małych baloników
1 łyżka oleju
kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach
Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków. Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników).
Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić.
Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut. Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc.
Teraz najtrudniejsza czynność- wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc "szklaną kulę". wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).
ciasto na muffinki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki. Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki wody
świąteczna posypka
świąteczna dekoracja cukrowa lub sztuczna do włożenia do środka kul
Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody.
Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką.
Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć "szklaną kulą".
Przechowywać w suchym miejscu.
wtorek, 22 listopada 2016
Pavlova świąteczna
Tym przepisem zaczynam sezon na świąteczne wypieki :) Pyszna Pavlova z bitą śmietaną przełamana lekko kwaskowatym smakiem sosu ze świeżej żurawiny.
beza:
5 białek
250 g cukru pudru
1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka. W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy.
sos żurawinowy:
100 g świeżej żurawiny
1 czubata łyżka cukru
Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę. Przybrać gałązkami rozmarynu.
beza:
5 białek
250 g cukru pudru
1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać łyżką.
Na dużej blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia) odrysować od dużego talerza okrąg o średnicy 23 cm, a w środku mały okrąg od kubka. W wyznaczone linie wyłożyć bezową masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 5 minut. Po tym czasie przykręcić temperaturę do 150C, piec jeszcze 55 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku, najlepiej przez noc.
bita śmietana:
250 ml śmietanki kremówki 30%
1 zaokrąglona łyżka cukru pudru
Do miski wlać kremówkę, wsypać cukier, ubić na sztywno. wyłożyć na wierzch bezy.
sos żurawinowy:
100 g świeżej żurawiny
1 czubata łyżka cukru
Do rondelka wsypać świeżą żurawinę, wlać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodać cukier, wymieszać. Ostudzić. Porcjami wyłożyć na bitą śmietanę. Przybrać gałązkami rozmarynu.
niedziela, 20 listopada 2016
Torcik cytrynowo-makowy
Trochę nietypowy tort bo zrobiony z ciasta ucieranego a nie biszkoptowego. Makowe blaty przełożone są lemon curdem a wierzch całości pokryty jest masą śmietanową. Wyszło pysznie, wilgotne ciasto, kwaskowaty krem cytrynowy i łagodząca delikatnością masa śmietanowa. Polecam :) Tort nie tylko na urodziny ale też i na przykład na nadchodzące Święta czy nawet bez okazji ;) Do niego będzie wspaniale smakowało słodkie wino Monte Santi
ciasto (porcja na 3 blaty):
4 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
200 g miękkiego masła
2 łyżki maku
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, zmiksować. Dodać miękkie masło i mak, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut. Ostudzić.
lemon curd:
1/3 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 lekko zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g miękkiego masła
Do rondelka wlać sok z cytryny, wsypać skórkę otartą ze sparzonej wcześniej cytryny i cukier, zagotować. Jajka ubić z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając wlać do soku cytrynowego, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia masy. Zestawić z palnika, dodać miękkie masło, wymieszać do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
Połowę masy cytrynowej wlać na 1 blat makowego ciasta, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta, wylać resztę cytrynowego kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.
masa śmietanowa:
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
1 płaska łyżka maku do posypania
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier puder i kremówkę, krótko ubić na gęstą masę. Wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki i wierzch posypać makiem.
ciasto (porcja na 3 blaty):
4 duże jajka
1/2 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
200 g miękkiego masła
2 łyżki maku
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny, zmiksować. Dodać miękkie masło i mak, zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą z nich wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-18 minut. Ostudzić.
lemon curd:
1/3 szklanki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 lekko zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
50 g miękkiego masła
Do rondelka wlać sok z cytryny, wsypać skórkę otartą ze sparzonej wcześniej cytryny i cukier, zagotować. Jajka ubić z mąką ziemniaczaną, cały czas mieszając wlać do soku cytrynowego, doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia masy. Zestawić z palnika, dodać miękkie masło, wymieszać do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
Połowę masy cytrynowej wlać na 1 blat makowego ciasta, rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta, wylać resztę cytrynowego kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta.
masa śmietanowa:
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
250 g mascarpone
1 płaska łyżka maku do posypania
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać cukier puder i kremówkę, krótko ubić na gęstą masę. Wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Boki i wierzch posypać makiem.
sobota, 19 listopada 2016
Mieszana kasza z pestkami i warzywami
To najlepiej przyrządzona kasza jaką robiłam :) Do pęczaku dodałam amarantus i komosę ryżową. Taką mieszankę kasz połączyłam z pestkami słonecznika i dyni oraz z krótko podsmażonymi warzywami - marchewką, cebulą i brokułem. Naprawdę genialne smakowo połączenie a przy tym bardzo zdrowe.
1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
2 szklanki wody
1/3 szklanki amarantusa
1/4 szklanki komosy ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
1 średnia marchewka
1/2 czerwonej cebuli
200 g brokuła
2 łyżki oliwy
Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut, Po tym czasie dosypać amarantus, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.
Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.
1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
2 szklanki wody
1/3 szklanki amarantusa
1/4 szklanki komosy ryżowej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
1 średnia marchewka
1/2 czerwonej cebuli
200 g brokuła
2 łyżki oliwy
Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut, Po tym czasie dosypać amarantus, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.
Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.
czwartek, 17 listopada 2016
Puszyste rogaliki z dżemem
Robiłam je jeszcze w lecie, potem o nich zapomniałam. Małe, puszyste rogaliki nadziewane dżemem. Nie wymagają dużo pracy, są proste w przygotowaniu. Pyszne, idealne do kawy, ale i dla dziecka do szkoły :)
porcja na 12 szt. małych rogalików:
15 g świeżych drożdży
2 zaokrąglone łyżki cukru
150 ml mleka
2 łyżki oleju
1 małe jajko
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
gęsty dżem do nadziewania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko,mąkę i sól, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 43 cm. Nożem do pizzy podzielić na 12 długich trójkątów. Na końcu, od szerszej strony wyłożyć dowolny gęsty dżem, zawinąć. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, lekko posmarować po wierzchu wodą, posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.Studzić na kratce.
porcja na 12 szt. małych rogalików:
15 g świeżych drożdży
2 zaokrąglone łyżki cukru
150 ml mleka
2 łyżki oleju
1 małe jajko
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
gęsty dżem do nadziewania
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko,mąkę i sól, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 43 cm. Nożem do pizzy podzielić na 12 długich trójkątów. Na końcu, od szerszej strony wyłożyć dowolny gęsty dżem, zawinąć. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, lekko posmarować po wierzchu wodą, posypać cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.Studzić na kratce.
sobota, 12 listopada 2016
Ciasto Monte
Ciasto które smakiem bardzo przypomina deser o tej nazwie. Na białkowo-orzechowym spodzie wyłożone są 2 masy: waniliowa i czekoladowa, a wszystko posypane jest obficie posypane siekanymi orzechami laskowymi. Do tego ciasta idealnie pasuje czerwone, słodkie wino o troszkę podobnej nazwie do mojego ciasta Monte Santi
ciasto:
6 białek
150 g cukru
2 łyżki oleju
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dolać olej, krótko zmiksować. Do miski wsypać mąkę i orzechy, połączyć ze sobą, wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
masa:
6 żółtek
3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
2 budynie waniliowe z cukrem
50 g cukru
100 g mlecznej czekolady
350 g masła
ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wyłożyć żółtka, wlać pozostałe mleko, wsypać budynie, zmiksować.
Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać masę budyniową, wymieszać, wstawić z powrotem na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorący budyń podzielić na dwie równe części, do jednaj dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło podzielić na pół, do każdej części z osobna wkręcać ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać łyżkę masła i z powrotem powoli dodawać masę budyniową,
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę waniliową, wyrównać, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
ciasto:
6 białek
150 g cukru
2 łyżki oleju
100 g mielonych orzechów laskowych
50 g mąki pszennej
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dolać olej, krótko zmiksować. Do miski wsypać mąkę i orzechy, połączyć ze sobą, wsypać do białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
masa:
6 żółtek
3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
2 budynie waniliowe z cukrem
50 g cukru
100 g mlecznej czekolady
350 g masła
ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do miski wyłożyć żółtka, wlać pozostałe mleko, wsypać budynie, zmiksować.
Zagotowane mleko zdjąć z palnika, wlać masę budyniową, wymieszać, wstawić z powrotem na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minuty. Gorący budyń podzielić na dwie równe części, do jednaj dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i uzyskania jednolitego koloru. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Masło podzielić na pół, do każdej części z osobna wkręcać ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać łyżkę masła i z powrotem powoli dodawać masę budyniową,
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę waniliową, wyrównać, wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
poniedziałek, 7 listopada 2016
Tarta ze szpinakiem i świeżą żurawiną na dyniowym spodzie
Chcę by moja rodzina jadła zdrowo i dlatego z dbałością dobieram składniki do przygotowywanych dań. Ostatnio zrobiłam tartę którą najpierw, dzięki ferii barw, je się oczami, a potem jedząc, nasze kubki smakowe rozpoznają różnorodność smaków, od słodkiego dzięki dyniowemu spodowi, przez lekko kwaśną żurawinę po słony ser.
Piękne i praktyczne produkty #Ambition można dostać 10% taniej na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w świetnie zaopatrzonym sklepie Dajar
dyniowy spód:
300 g obranej surowej dyni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić jako, wsypać mąkę i sól, wymieszać. Wylepić spód i brzegi prostokątnej tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Ostudzić.
nadzienie:
125 g ricotty
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
50 g świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka masła
40 g świeżej żurawiny
50 g sera feta w kostkach
Do miski wyłożyć ricottę, wbić jajko, dodać sól i cukier, krótko zmiksować.
Szpinak grubo posiekać, chwilę podsmażyć na maśle, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Równomiernie rozłożyć żurawinę i ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 15 minut.Można podawać na ciepło i na zimno.
Piękne i praktyczne produkty #Ambition można dostać 10% taniej na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w świetnie zaopatrzonym sklepie Dajar
dyniowy spód:
300 g obranej surowej dyni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wbić jako, wsypać mąkę i sól, wymieszać. Wylepić spód i brzegi prostokątnej tarty o wymiarach 34x9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 15-18 minut. Ostudzić.
nadzienie:
125 g ricotty
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
50 g świeżego szpinaku
1 płaska łyżeczka masła
40 g świeżej żurawiny
50 g sera feta w kostkach
Do miski wyłożyć ricottę, wbić jajko, dodać sól i cukier, krótko zmiksować.
Szpinak grubo posiekać, chwilę podsmażyć na maśle, dodać do masy serowej, wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Równomiernie rozłożyć żurawinę i ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 15 minut.Można podawać na ciepło i na zimno.
czwartek, 3 listopada 2016
Kinder pingui
Ciasto robione na wzór batonika Kinder pingui. Jedno z niewielu które robiłam dwa razy. Delikatne, czekoladowe, przekładane masą śmietanową z cienką warstwą czekolady w środku. Będzie smakować nie tylko dzieciom :)
ciasto:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
czekoladowy środek:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Czekoladę połamać na kostki, dodać masło, rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
masa śmietanowa:
500 g kremówki
250 g mascarpone
2 czubate łyżki cukru
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać kremówkę i cukier, ubić na sztywną masę. Podzielić na dwie równe części.
nasączenie:
150 g wody
polewa na wierzch:
100 g czekolady
40 g masła
Czekoladę połamać na kostki, dodać masło, rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć połowę kremu śmietanowego, wyrównać. Na wierzch polać masą czekoladową (przygotowaną ze składników z czekoladowego środka), robiąc zygzaki jeden obok drugiego. Delikatnie rozsmarować po wierzchu. Wyłożyć drugą część śmietanowego kremu, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Po wierzchu polać czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce.
ciasto:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
100 ml mleka
1/2 szklanki oleju
3 płaskie łyżki kakao
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Jajka ubijać z cukrem ok. 3-4 minut aż do uzyskania jasnej, gęstej masy. Wlać mleko, olej, dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić.
czekoladowy środek:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Czekoladę połamać na kostki, dodać masło, rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
masa śmietanowa:
500 g kremówki
250 g mascarpone
2 czubate łyżki cukru
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać kremówkę i cukier, ubić na sztywną masę. Podzielić na dwie równe części.
nasączenie:
150 g wody
polewa na wierzch:
100 g czekolady
40 g masła
Czekoladę połamać na kostki, dodać masło, rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.
wykonanie:
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Połową wody nasączyć spód ciasta, nałożyć połowę kremu śmietanowego, wyrównać. Na wierzch polać masą czekoladową (przygotowaną ze składników z czekoladowego środka), robiąc zygzaki jeden obok drugiego. Delikatnie rozsmarować po wierzchu. Wyłożyć drugą część śmietanowego kremu, wyrównać. Przykryć wierzchem ciasta, nasączyć pozostałą wodą. Po wierzchu polać czekoladową polewą. Schłodzić w lodówce.
Subskrybuj:
Posty (Atom)