ciasto piernikowe:
100 g płynnego miodu
80 g miękkiego masła
50 g trzcinowego cukru
1 jajko
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kawy
do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady
kolorowe posypki cukrowe
Do miski wlać płynny miód, dodać miękkie masło, cukier, jajko, mąkę, sodę, przyprawę do piernika i drobną kawę rozpuszczalną. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką ciasto, rozwałkować. Przyłożyć talerzyk o średnicy 23 cm, nożem wyciąć koło. Na środek koła przyłożyć miseczkę i średnicy 11 cm, nożem wyciąć środek. Powstały piernikowy wieniec wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 10-11 minut. Z pozostałego ciasta wyciąć różnej formy pierniczki, piec ok. 10-11 min. w 180C. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. Dowolnie smarować pierniczki i od razu posypywać posypkami cukrowymi. Odstawić do zastudzenia czekolady.
Piernikowy wieniec grubo posmarować czekoladą, dowolnie przyklejać ozdobione pierniczki. Zostawić do zastudzenia.