Bardzo wysokie, ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Pieczone z agrestem i polewą cynamonową która tworzy na wierzchu pyszną skorupkę :) Idealne do kubka mleka czy nawet mrożonej kawy. Ciasto wyrasta "z górką" ponad rant więc można upiec go w trochę większej tortownicy, wtedy będzie niższe.
15 g świeżych drożdży
70 g cukru
100 ml ciepłego mleka
40 g rozpuszczonego masła
300 g mąki pszennej
2 duże jajka
250 g agrestu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko i masło, wymieszać. Dodać mąkę i jajka, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie krótko wyrobić, przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm. Na wierzch wysypać odszypułkowany agrest. Palcami zrobić dołki, polać po wierzchu przygotowaną polewą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut
polewa:
50 g masła
50 g brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
W niedużym rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać.