Bardzo efektowny w wyglądzie tort udekorowany na wygląd plastra miodu. Miodowe, miękkie blaty ciasta przekładane są tutaj budyniowo- żółtkową masą z dodatkiem miodu. Wierzch to masa kajmakowa z masłem i żelatyną. Efekt plastra miodu został osiągnięty dzięki użyciu ...folii bąbelkowej. Brzegi obsypane są orzechami włoskimi. Tort bardzo delikatny, pyszny i dekoracyjny. Źródło przepisu (zmodyfikowanego przeze mnie)
tutaj i
tutaj .
Ciasto (4 blaty o średnicy 20cm)
2 łyżki miodu (ok.50g)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
40 g masła
250 g mąki
1 łyżka kakao
1 małe jajko
50 ml mleka skondensowanego
Do rondelka włożyć miód, cukier, sodę, masło, kakao i mleko skondensowane. Podgrzać do całkowitego rozpuszczenia składników. Jajko ubić, zalać gorącą (nie wrzącą) mieszanką miodową, cały czas miksując. Wsypać mąkę, wymieszać łyżką. Zostawić do lekkiego ostudzenia. Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na 4 części. Z każdej części uformować koło o średnicy 20 cm. Piec po 8-9 minut w 200 C.
Masa budyniowo- żółtkowa
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1 łyżka miodu
100 g masła
Żółtka krótko ubić z cukrem, budyniem w proszku i 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w rondelku razem z miodem. Zagotowane mleko zdjąć z palnika, mieszając wlać masę żółtkową. Ponownie wstawić na palnik, chwilę pogotować do konsystencji gęstego budyiu. Do gorącego budyniu wkroić kawałki masła, wmieszać do uzyskania jednolitego kremu. Na każdy blat kłaść gorący krem (po ok. 6 pełnych łyżek) przykrywając następnie blatem ciasta,. Na sam wierzch wyłożyć 3 łyżki kremu. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Masa na wierzch tortu:
1/2 puszki gotowego kajmaku (ok. 255 g)
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany kremówki
100 g masła
1 opakowanie żelatyny deserowej (do mas na zimno)
folia bąbelkowa dopasowana (nie musi być idealnie) do wierzchu i boków tortu
orzechy włoskie mielone do obsypania brzegów
Do masła stopniowo (w 3 porcjach) wkręcić kajmak, potem mleko skondensowane niesłodzone lub śmietanę. Do drugiej miski wlać (wg instrukcji na opakowaniu) 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, wsypać żelatynę, krótko zmiksować. Rozpuszczoną żelatynę wlewać do masy kajmakowej, cały czas miksując. W tym momencie musimy zacząć działać szybciej, bo masa szybko się zsiada. rozprowadzić masę na wierzch i boki tortu (na początku masa wydaje się być rzadka ale bardzo szybko gęstnieje). Od razu nakładamy przygotowaną wcześniej folię bąbelkową na wierzch i boki tortu (bąbelkami do kremu), lekko dociskamy. Zostawiamy na ok.15 minut- 1/2 godziny, po czym delikatnie zdejmujemy . Brzeg tortu obsypujemy orzechami. Obkrawamy, jeśli jest taka potrzeba, masę, która spłynęła na paterę.