Bardzo smaczny truskawkowy chłodnik na upalne dni. Przepyszne są tutaj pianki- słodkie i delikatne.
200 g truskawek
1 szklanka mleka
1- 2 łyżki cukru pudru lub 2 łyżki lodów waniliowych lub 1 łyżka miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Pianki:
1 białko
50 g cukru pudru
Truskawki zmiksować blenderem. Wstawić do lodówki. Białko ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Mleko z cukrem waniliowym zagotować w płaskim rondelku, zostawić na bardzo małym ogniu. Na gotujące się mleko kłaść łyżeczką ubitą pianę z białek pomagając sobie przy zsuwaniu drugą łyżeczką. Gotować na małym ogniu 1 minutę, przewrócić na drugą stronę, gotować jeszcze 1 minutę. Gotowe pianki wyjąć łyżką delikatnie na talerzyk. Mleko wstawić do bardzo zimnej wody, szybko wystudzić (ok. 5 minut). Do wystudzonego mleka wlać zmiksowane truskawki, wymieszać łyżką. Dosłodzić cukrem pudrem lub miodem lub lodami waniliowymi. Przecedzić przez sitko, rozlać do 1- 2 miseczek. Na wierzchu ułożyć pianki.
sobota, 29 czerwca 2013
piątek, 28 czerwca 2013
Pieczona owsianka z owocami
Lubię ciasteczka owsiane ale nie przepadam za owsianką. Znaleziony tutaj przepis wyglądał tak apetycznie, że postanowiłam go wypróbować. Odchudziłam ją trochę rezygnując z masła i czekolady. Wpadłam, stałam się fanką pieczonej owsianki. Dodatek owoców i orzechów idealnie komponuje się z płatkami owsianymi. Zapiekanka jest sycąca, daje długie uczucie najedzenia.
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 zaokrąglone łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
150 g czereśni
15 sztuk truskawek
1 banan
ewentualnie: mleko skondensowane niesłodzone do polania upieczonej owsianki
Płatki owsiane wymieszać z cukrem, solą, orzechami i cynamonem. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Czereśnie wypestkować, truskawki przekroić na połowę, banana pokroić na plasterki. Przygotowane owoce (mogą być też inne: wiśnie, maliny ale radzę nie rezygnować z banana) wyłożyć na mieszankę owsianą. Jajko ubić do białości (ok. 3 minuty), wlać mleko, krótko wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na owoce. Piec ok. 40 minut w 180°C. Upieczoną owsiankę można polać skondensowanym niesłodzonym mlekiem.
1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
2 zaokrąglone łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko
1 szklanka mleka
szczypta soli
150 g czereśni
15 sztuk truskawek
1 banan
ewentualnie: mleko skondensowane niesłodzone do polania upieczonej owsianki
Płatki owsiane wymieszać z cukrem, solą, orzechami i cynamonem. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Czereśnie wypestkować, truskawki przekroić na połowę, banana pokroić na plasterki. Przygotowane owoce (mogą być też inne: wiśnie, maliny ale radzę nie rezygnować z banana) wyłożyć na mieszankę owsianą. Jajko ubić do białości (ok. 3 minuty), wlać mleko, krótko wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać na owoce. Piec ok. 40 minut w 180°C. Upieczoną owsiankę można polać skondensowanym niesłodzonym mlekiem.
środa, 26 czerwca 2013
Ciasto kręcone z czereśniami
Błyskawiczne w wykonaniu, puszyste, wilgotne i pyszne ciasto z czereśniami. Równie dobrze można użyć tu jagody, wiśnie, a nawet śliwki. Przepis na to ciasto (w oryginale z jagodami) znalazłam tutaj .
W tym roku zrobiłam to ciasto po raz drugi, tym razem w tortownicy. Podaję teraz proporcje na taką formę :)
porcja na tortownicę o średnicy 21 cm:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
ok. 250-300 g czereśni
Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. wylać do tortownicy o średnicy 1 cm. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piec ok. 35-40 minut w 180C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
600 g czereśni
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. Wylać do blachy o wymiarach 32x 21 cm. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piec ok. 50 minut w 180°C. Posypać cukrem pudrem.
W tym roku zrobiłam to ciasto po raz drugi, tym razem w tortownicy. Podaję teraz proporcje na taką formę :)
porcja na tortownicę o średnicy 21 cm:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
ok. 250-300 g czereśni
Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. wylać do tortownicy o średnicy 1 cm. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piec ok. 35-40 minut w 180C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
600 g czereśni
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować. Wylać do blachy o wymiarach 32x 21 cm. Czereśnie wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piec ok. 50 minut w 180°C. Posypać cukrem pudrem.
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Ciasto rabarbarowo- czereśniowe z bezą
Na koniec mojego sezonu rabarbarowego, płynnie przechodząc w sezon czereśniowy, postanowiłam zrobić ciasto z tych obu owoców. Wyszło pysznie! Na kruchym, cienkim spodzie, gruba warstwa owoców przykryta słodką bezą dało wspaniały efekt. Idealne, lekkie ciasto na początek lata :)
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
2 czubate łyżki cukru
2 żółtka
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki (ok.2 cm) blaszki o wymiarach 26x21 cm. Piec ok.25 minut w 180°C.
Warstwa owocowa:
300 g rabarbaru
300 g czereśni
1 galaretka truskawkowa
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki. Czereśnie wypestkować. Do owoców dodać suchą galaretkę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Beza:
3 białka
200 g cukru pudru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. wyłożyć na podpieczoną warstwę owoców. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Ciasto:
250 g mąki
150 g masła
2 czubate łyżki cukru
2 żółtka
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Wyłożyć dno i boki (ok.2 cm) blaszki o wymiarach 26x21 cm. Piec ok.25 minut w 180°C.
Warstwa owocowa:
300 g rabarbaru
300 g czereśni
1 galaretka truskawkowa
Rabarbar obrać, pokroić na plasterki. Czereśnie wypestkować. Do owoców dodać suchą galaretkę, wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Beza:
3 białka
200 g cukru pudru
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. wyłożyć na podpieczoną warstwę owoców. Piec ok. 20 minut w 180°C.
czwartek, 20 czerwca 2013
Owocowa pizza
Letnia wersja pizzy. Lekka, owocowa (u mnie z czereśniami, truskawkami i malinami), na cienkim kokosowym cieście, jest wprost przepyszna. Idealna na obiad w gorący dzień. Całość zwieńczona posiekaną czekoladą, która roztapia się na gorących owocach. Przepyszna!
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
160 ml wody
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju
3 łyżki wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki (120 ml) wrzącej wody. Odstawić na ok. 15 minut. Zmiksować blenderem. Można powyższą czynność i składniki zamienić na 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do 40 ml wody pokruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do zmiksowanych wiórek kokosowych. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Formować koło o średnicy ok. 25 cm. Rozklepywać ciasto od środka i nie dochodząc do samego brzegu, tak aby brzeg pozostał wyższy. Nie czekając na wyrośnięcie wyłożyć owoce.
300 g świeżych mieszanych owoców (czereśnie, truskawki, maliny)
4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku
4-6 kostek mlecznej czekolady
Owoce (duże truskawki przekroić na połowę) wymieszać z suchą galaretką. Wyłożyć na środek ciasta, wyrównać. Piec ok 20- 25 minut w 200°C.
Czekoladę posiekać na drobne kosteczki. Posypać na świeżo upieczoną, gorącą pizzę.
20 g świeżych drożdży
160 ml wody
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju
3 łyżki wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki (120 ml) wrzącej wody. Odstawić na ok. 15 minut. Zmiksować blenderem. Można powyższą czynność i składniki zamienić na 1/2 szklanki ciepłego mleka. Do 40 ml wody pokruszyć drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Wlać do zmiksowanych wiórek kokosowych. Dodać cukier, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Formować koło o średnicy ok. 25 cm. Rozklepywać ciasto od środka i nie dochodząc do samego brzegu, tak aby brzeg pozostał wyższy. Nie czekając na wyrośnięcie wyłożyć owoce.
300 g świeżych mieszanych owoców (czereśnie, truskawki, maliny)
4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku
4-6 kostek mlecznej czekolady
Owoce (duże truskawki przekroić na połowę) wymieszać z suchą galaretką. Wyłożyć na środek ciasta, wyrównać. Piec ok 20- 25 minut w 200°C.
Czekoladę posiekać na drobne kosteczki. Posypać na świeżo upieczoną, gorącą pizzę.
wtorek, 18 czerwca 2013
Francuskie kwiatki
Najprostsze, śliczne i pyszne ciastka. Można je zrobić nawet wtedy, gdy goście stoją w progu :) Wystarczą dwa składniki i gotowe.
gotowe ciasto francuskie
truskawki
cukier puder do posypania
Z ciasta francuskiego wyciąć dużą foremką w kształcie kwiatka ciastka. Włożyć je do form muffinkowych w ten sposób, żeby płatki unosiły się mocno ku górze. Na środek włożyć truskawkę. Piec zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok.20- 25 minut w 180°C. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
gotowe ciasto francuskie
truskawki
cukier puder do posypania
Z ciasta francuskiego wyciąć dużą foremką w kształcie kwiatka ciastka. Włożyć je do form muffinkowych w ten sposób, żeby płatki unosiły się mocno ku górze. Na środek włożyć truskawkę. Piec zgodnie z przepisem na opakowaniu, ok.20- 25 minut w 180°C. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
niedziela, 16 czerwca 2013
Torcik bezowo- poziomkowy
Najlepszy letni torcik! Słodka beza przekładana bitą śmietaną z dużą ilością poziomek, wierzch ozdobiony truskawkami. Kwintesencja lata, która daje podniebieniu dużo radości :)
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do sztywnej piany z białek dodać budyń w proszku, lekko wymieszać. Podzielić w misce na 3 części. Jedną z nich wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, resztę włożyć z miska do lodówki. Utworzyć z piany koło ok. 24 cm. Piec 30- 35 minut w 170°C. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie.
1/2 litra śmietany kremówki (ewentualnie 2 opakowania Śnieżki ubitej w 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka)
tylko do kremówki: 1 łyżka cukru pudru
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (uważać żeby długo nie ubijać i nie zrobiło się masło). Można też zamienić kremówkę na lżejszy w kalorie krem z ubitej na mleku Śnieżce.
1- 2 szklanki poziomek
kilkanaście truskawek do dekoracji
Przekładać: blat bezowy- 1/3 ubitej śmietanki- poziomki- blat bezowy- śmietanka, itd. Kładąc każdy blat bezowy trzeba go lekko docisnąć. Przy nakładaniu na wierzch blatów bezowych pomagałam sobie blaszką z wyjmowanego dna formy do pieczenia.
Torcik najlepszy jest podawany tego samego dnia w którym był robiony..
6 białek
4 łyżeczki z lekkim czubkiem budyniu waniliowego w proszku
2 szklanki cukru pudru
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do sztywnej piany z białek dodać budyń w proszku, lekko wymieszać. Podzielić w misce na 3 części. Jedną z nich wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, resztę włożyć z miska do lodówki. Utworzyć z piany koło ok. 24 cm. Piec 30- 35 minut w 170°C. Powtórzyć czynność jeszcze dwukrotnie.
1/2 litra śmietany kremówki (ewentualnie 2 opakowania Śnieżki ubitej w 1 i 1/2 szklanki zimnego mleka)
tylko do kremówki: 1 łyżka cukru pudru
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (uważać żeby długo nie ubijać i nie zrobiło się masło). Można też zamienić kremówkę na lżejszy w kalorie krem z ubitej na mleku Śnieżce.
1- 2 szklanki poziomek
kilkanaście truskawek do dekoracji
Przekładać: blat bezowy- 1/3 ubitej śmietanki- poziomki- blat bezowy- śmietanka, itd. Kładąc każdy blat bezowy trzeba go lekko docisnąć. Przy nakładaniu na wierzch blatów bezowych pomagałam sobie blaszką z wyjmowanego dna formy do pieczenia.
Torcik najlepszy jest podawany tego samego dnia w którym był robiony..
piątek, 14 czerwca 2013
Tarta szampan z truskawkami
Najbardziej wykwintnym dodatkiem do truskawek jest szampan. Postanowiłam wykorzystać ten zestaw do zrobienia mojej autorskiej tarty. Wyszła przepyszna. Na makowym, kruchym spodzie, szampański krem zwieńczony górą truskawek. W tej chwili robię drugi raz tę tartę :)
Ciasto:
150 g mąki50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1 zaokrąglona łyżka suchego maku
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić dno tortownicy o średnicy 20 cm, uformować ok. 2 cm boki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zaczęło się podnosić wystarczy przekuć go w kilku miejscach wykałaczką.
Masa z szampanem:
4 żółtka
5 zaokrąglonych łyżek cukru
200 ml mleka
200 ml szampana lub białego wina
2 bardzo czubate łyżki maki pszennej
truskawki lub poziomki do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem. Dodać mąkę, zmiksować. Powoli dolewać szampan lub wino, cały czas miksując. Mleko zagotować w rondelku o grubym dnie. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową, cały czas mieszając. Wstawić na gaz, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia masy (około 1/2 minuty). Gorące wylać na upieczony i ostudzony spód tarty. Zostawić do ostygnięcia. Oziębić. Przybrać truskawkami.
czwartek, 13 czerwca 2013
Bezy czy bezowe ciasteczka?
Bezy z dodatkiem mąki kukurydzianej. W starym numerze magazynu Kuchnia znalazłam przepis na bezy z dodatkiem skrobi kukurydzianej lub zamiennie z mąką ziemniaczaną. Skrobi kukurydzianej nie miałam i postanowiłam zamienić ja na mąkę kukurydzianą. Zamiast bez wyszły ciasteczka bezowe o posmaku kaszki kukurydzianej. Mimo wszystko smaczne i szybko zniknęły :)
5 białek
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
Białka ubijamy do momentu kiedy będą gęste i białe. Stopniowo dosypujemy cukier miksując do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę kukurydzianą, krótko mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 30- 40 minut w 120°C.
5 białek
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
Białka ubijamy do momentu kiedy będą gęste i białe. Stopniowo dosypujemy cukier miksując do momentu aż masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Dodajemy mąkę kukurydzianą, krótko mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką okrągłe placuszki. Pieczemy ok. 30- 40 minut w 120°C.
wtorek, 11 czerwca 2013
Torcik kokosowo- truskawkowy
Czasem przez przypadek, piekąc jakieś zaplanowane ciasto, wychodzi mi coś zupełnie innego. Tak było i tym razem. Miało być ciasto biszkoptowe z masą z mleka skondensowanego i galaretki, ale po rozpuszczeniu galaretki nie mogłam znaleźć owego mleka. Z powodu jego braku zaczęłam myśleć nad jego zamiennikiem. Tego dnia robiłam mleko kokosowe do kapusty patrz tu więc z braku laku dodałam to mleko. Okazało się, że niechcący wyszło mi coś nowego i dobrego. Letnie, delikatne ciasto o smaku truskawek, bez dodatku truskawek, z posmakiem kokosu. Całość przykryta kołderką z kokosa, który został po zrobieniu mleka kokosowego (to się nazywa recykling!).
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Poncz:
200 ml przegotowanej, zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
ewentualnie 1 łyżka dowolnej wódki
Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Masa kokosowo- truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki mleka kokosowego, patrz tu (może być z puszki)
W rondelku zagotować 400 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, rozpuścić mieszając. Do rozpuszczonej już galaretki wlać mleko kokosowe, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia na ok.1-1,5 godziny. Gdy galaretka zacznie tężeć (trzeba pilnować), to znaczy przy mieszaniu łyżką zacznie się lekko dzielić, wylać kilka łyżek na nasączony ponczem (ok. 100 ml) biszkopt wyłożony w tortownicy, rozsmarować. Kilka łyżek (ok.3-4) rozsmarować na drugim blacie biszkoptu, od strony która będzie przykładana (wtedy nie będzie oddzielać się od ciasta). Wylać resztę galaretki na spodnią część biszkoptu, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć ok. 100 ml ponczu.
Kokosowy wierzch:
1 szklanka wiórek kokosowych lub wiórki kokosowe pozostałe ze zrobienia mleka kokosowego (ja dałam te drugie)
5 łyżek cukru pudru
50 g masła
10 łyżek mleka krowiego
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe, cukier puder i mleko, lekko przesmażyć (ok.2-3 minut). Gorące wyłożyć na nasączony górny blat biszkoptowy. Całość dobrze (najlepiej całą noc) schłodzić w lodówce.
6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Poncz:
200 ml przegotowanej, zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
ewentualnie 1 łyżka dowolnej wódki
Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Masa kokosowo- truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki mleka kokosowego, patrz tu (może być z puszki)
W rondelku zagotować 400 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, rozpuścić mieszając. Do rozpuszczonej już galaretki wlać mleko kokosowe, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia na ok.1-1,5 godziny. Gdy galaretka zacznie tężeć (trzeba pilnować), to znaczy przy mieszaniu łyżką zacznie się lekko dzielić, wylać kilka łyżek na nasączony ponczem (ok. 100 ml) biszkopt wyłożony w tortownicy, rozsmarować. Kilka łyżek (ok.3-4) rozsmarować na drugim blacie biszkoptu, od strony która będzie przykładana (wtedy nie będzie oddzielać się od ciasta). Wylać resztę galaretki na spodnią część biszkoptu, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć ok. 100 ml ponczu.
Kokosowy wierzch:
1 szklanka wiórek kokosowych lub wiórki kokosowe pozostałe ze zrobienia mleka kokosowego (ja dałam te drugie)
5 łyżek cukru pudru
50 g masła
10 łyżek mleka krowiego
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe, cukier puder i mleko, lekko przesmażyć (ok.2-3 minut). Gorące wyłożyć na nasączony górny blat biszkoptowy. Całość dobrze (najlepiej całą noc) schłodzić w lodówce.
poniedziałek, 10 czerwca 2013
Mleko kokosowe domowe
Wszystko zaczęło się od chęci zrobienia kapusty z mlekiem kokosowym. Mleka w sklepie zabrakło, a ja nie poddałam się i zaczęłam przeszukiwać przeglądarkę jak zrobić mleko kokosowe w domu. Na podstawie kilku przepisów uzyskałam pożądany efekt. Była kapusta i coś jeszcze :) Mleko nie różni się smakiem od sklepowego ale jest bez konserwantów i robi się dość szybko i prosto. Po odstawieniu do lodówki robi się na wierzchu warstwa śmietanki. Przepisy znalazłam tu i tu oraz tu
1 szklanka wiórek kokosowych
3 szklanki wody
Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2 dni. Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania. Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko.
1 szklanka wiórek kokosowych
3 szklanki wody
Wiórka kokosowe zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić na ok. 2- 3 godziny. Zmiksować blenderem. na miseczkę wyłożyć czystą ściereczkę, wyłożyć masę kokosową, dobrze wycisnąć. Suchą masę kokosową ponownie zalać 1,5 szklanki wrzątku, zmiksować blenderem i znowu odcisnąć. Przechowywać w lodówce 2 dni. Po odstawieniu na noc do lodówki mleko się rozwarstwia i tworzy się śmietanka. Można ją zebrać delikatnie z wierzchu i stosować według uznania. Z podanej porcji wychodzi ok. 2 i 3/4 szklanki mleka kokosowego. Suchej masy kokosowej radzę nie wyrzucać, można ją reaktywować dodając cukier, masło i mleko.
piątek, 7 czerwca 2013
Tarta z najdelikatniejszą pianką truskawkową
Najdelikatniejszy, niezwykły, truskawkowy krem jaki dotychczas jadłam, bez mascarpone. Pianka która wprost rozpływa się w ustach. Przepis genialnie pyszny i prosty. Inspiracja miętowym ciastem Nigelli Grasshopper Pie, patrz tu .
Ciasto kakaowe:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę wody. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm tworząc niskie boki. Piec ok. 25- 30 minut w 180°C. Ostudzić.
Piankowa masa truskawkowa:
1/2 szklanki mleka
170- 180 g pianek marshmallow (1 duże opakowanie lub 2 mniejsze, najlepiej białych lub różowo- białych)
200 ml śmietanki kremówki
5-6 sztuk truskawek
truskawki do dekoracji
tarta czekolada do posypania
Do rondelka wlać mleko, dodać pianki, podgrzewać (NIE ZAGOTOWAĆ) do momentu rozpuszczenia się marshmallow. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijać do zgęstnienia, nie na sztywno. Truskawki zblenderować, dodać do ubitej kremówki, wymieszać łyżką. Dodać ostudzone mleko z piankami, wymieszać, wylać na ciasto. Udekorować dowolnie truskawkami i posypać tartą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na ok. 3 godziny.
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. W razie potrzeby dodać 1 łyżkę wody. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm tworząc niskie boki. Piec ok. 25- 30 minut w 180°C. Ostudzić.
Piankowa masa truskawkowa:
1/2 szklanki mleka
170- 180 g pianek marshmallow (1 duże opakowanie lub 2 mniejsze, najlepiej białych lub różowo- białych)
200 ml śmietanki kremówki
5-6 sztuk truskawek
truskawki do dekoracji
tarta czekolada do posypania
Do rondelka wlać mleko, dodać pianki, podgrzewać (NIE ZAGOTOWAĆ) do momentu rozpuszczenia się marshmallow. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijać do zgęstnienia, nie na sztywno. Truskawki zblenderować, dodać do ubitej kremówki, wymieszać łyżką. Dodać ostudzone mleko z piankami, wymieszać, wylać na ciasto. Udekorować dowolnie truskawkami i posypać tartą czekoladą. Odstawić do schłodzenia na ok. 3 godziny.
środa, 5 czerwca 2013
Szarlotka rabarbarowa z piankami marshmallows
Jeszcze jedna, najlepsza wersja ciasta z rabarbarem. Tym razem rabarbar pieczony z suchą galaretką na kruchym cieście pod pierzynką z pianek marschmallows. Połączenie kwaskowatości rabarbaru, słodkiej galaretki i delikatnych pianek daje przepyszny efekt. Jego skutkiem ubocznym może być pusta tortownica zanim dobrze ostygnie :)
Kruche ciasto:
150 g maki
65 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól,proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można dodać 1 łyżkę mąki (nie więcej). Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (ja piekłam w formie keksowej, ale z tortownicy łatwiej wyjąć) i równomiernie rozłożyć, wyklepując umączoną ręką, tworząc również ok.1-2 cm brzegi.
250-300 g rabarbaru
1/2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
1 łyżka cukru
ok.10- 12 sztuk pianek marshmallows
Rabarbar obrać, pokroić w plasterki, wsypać suchą galaretkę i cukier, wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 50- 55 minut w 180°C. Pianki marshmallows przekroić na połowę. Na upieczoną szarlotkę wyłożyć w odstępach pianki marschmallows i zapiec jeszcze ok. 2 minut.
150 g maki
65 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder, sól,proszek do pieczenia i jajko, zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, można dodać 1 łyżkę mąki (nie więcej). Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm (ja piekłam w formie keksowej, ale z tortownicy łatwiej wyjąć) i równomiernie rozłożyć, wyklepując umączoną ręką, tworząc również ok.1-2 cm brzegi.
250-300 g rabarbaru
1/2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
1 łyżka cukru
ok.10- 12 sztuk pianek marshmallows
Rabarbar obrać, pokroić w plasterki, wsypać suchą galaretkę i cukier, wymieszać. Wyłożyć na surowe ciasto. Piec ok. 50- 55 minut w 180°C. Pianki marshmallows przekroić na połowę. Na upieczoną szarlotkę wyłożyć w odstępach pianki marschmallows i zapiec jeszcze ok. 2 minut.
wtorek, 4 czerwca 2013
Sernik rafaello
Delikatny, wilgotny sernik otulony kokosem. Kokosowy jest tu kruchy spód i bezowa czapa. Całość dość wysoka. Ten wypiek powinien zadowolić wielbicieli wiórek :)
Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g wiórek kokosowych
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15-18 minut w 180°C.
Masa serowa:
450 g białego mielonego sera ( dałam 450 g opakowanie Dr Oetkera)
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka z czubkiem budyniu śmietankowego w proszku
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka
Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej
Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto na spód:
100 g mąki
50 g wiórek kokosowych
50 g cukru pudru
50 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić razem w misce, zagnieść ciasto. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 15-18 minut w 180°C.
Masa serowa:
450 g białego mielonego sera ( dałam 450 g opakowanie Dr Oetkera)
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka z czubkiem budyniu śmietankowego w proszku
3/4 szklanki mleka (200 ml)
1/2 szklanki oleju
1 jajko
2 żółtka
Do białego sera dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, olej, jajko i żółtka. Krótko zmiksować (ok. 1-2 minuty). Dodać mleko bardzo krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, masa jest bardzo rzadka. Piec ok. 50 minut w 180°C.
Beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
1 płaska łyżka mąki pszennej
Białka krótko ubić (ok. 1 minuty), dodać cukier, ubić na sztywno. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać. Delikatnie wyłożyć na gorący sernik, wyrównać. Piec jeszcze 15- 20 minut w 180°C. Dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Ciasto drożdżowe na białkach
Po niektórych wypiekach zostaje nam dużo białek i nie wiemy co z nich zrobić. Nie mamy ochoty bawić się w robienie bez, więc co innego? Znalazłam tutaj pulchne ciasto drożdżowe robione na samych białkach. Właściwie nie ma wielkiej różnicy między tym ciastem robionym na białkach a tym robionym z żółtkami. Jest ono bardzo delikatne, puszyste i szybko nie czerstwieje.
2 i 1/2 szklanki.mąki
1 szklanka.mleka
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
1/2 szklanki surowych białek
szczypta soli
WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, rozpuścić. Dodać mąkę, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, krótko wyrobić. Białka ubić z cukrem, dodać do ciasta, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 30x 10 cm. Piec 50-60 min. w 160° C.
2 i 1/2 szklanki.mąki
1 szklanka.mleka
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
1/2 szklanki surowych białek
szczypta soli
WYKONANIE:
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, rozpuścić. Dodać mąkę, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, krótko wyrobić. Białka ubić z cukrem, dodać do ciasta, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 30x 10 cm. Piec 50-60 min. w 160° C.
sobota, 1 czerwca 2013
Muffinkowe lody
Z okazji Dnia Dziecka zrobiłam swoim dzieciom muffinkowe lody. Na zewnątrz jest zimno więc postanowiłam zrobić trochę oszukane, tylko z wyglądu przypominające lody, śmietankowe muffinki pieczone w wafelkach z kremem czekoladowym.
Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oranżady
ok.10-11 małych wafelków do lodów
Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i oranżadę, zmiksować. pokroić, dodać. Nakładać do wafelków do nie więcej jak 3/4 wysokości. Po nałożeniu ciasta do wafelków należy od razu piec żeby wafle nie rozmokły. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.
Krem:
2 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodawać ją powoli do rozpuszczonej, zimnej czekolady, cały czas miksując. Szprycą udekorować wystudzone muffinki na podobieństwo lodów. Można posypać dowolną posypką.
Ciasto:
120 g masła
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oranżady
ok.10-11 małych wafelków do lodów
Masło utrzeć z cukrem, dodać proszek do pieczenia, jajka, mąkę i oranżadę, zmiksować. pokroić, dodać. Nakładać do wafelków do nie więcej jak 3/4 wysokości. Po nałożeniu ciasta do wafelków należy od razu piec żeby wafle nie rozmokły. Piec ok 25 minut w 180°C. Ostudzić.
Krem:
2 szklanki śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
100 g mlecznej czekolady
Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodawać ją powoli do rozpuszczonej, zimnej czekolady, cały czas miksując. Szprycą udekorować wystudzone muffinki na podobieństwo lodów. Można posypać dowolną posypką.
Subskrybuj:
Posty (Atom)