6 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wylać do tortownicy o średnicy 24 cm. Piec ok. 30 minut w 180°C.
Poncz:
200 ml przegotowanej, zimnej wody
1 łyżka cukru pudru
ewentualnie 1 łyżka dowolnej wódki
Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Masa kokosowo- truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
1,5 szklanki mleka kokosowego, patrz tu (może być z puszki)
W rondelku zagotować 400 ml wody, zdjąć z palnika, wsypać galaretki, rozpuścić mieszając. Do rozpuszczonej już galaretki wlać mleko kokosowe, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia na ok.1-1,5 godziny. Gdy galaretka zacznie tężeć (trzeba pilnować), to znaczy przy mieszaniu łyżką zacznie się lekko dzielić, wylać kilka łyżek na nasączony ponczem (ok. 100 ml) biszkopt wyłożony w tortownicy, rozsmarować. Kilka łyżek (ok.3-4) rozsmarować na drugim blacie biszkoptu, od strony która będzie przykładana (wtedy nie będzie oddzielać się od ciasta). Wylać resztę galaretki na spodnią część biszkoptu, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Górną część biszkoptu nasączyć ok. 100 ml ponczu.
Kokosowy wierzch:
1 szklanka wiórek kokosowych lub wiórki kokosowe pozostałe ze zrobienia mleka kokosowego (ja dałam te drugie)
5 łyżek cukru pudru
50 g masła
10 łyżek mleka krowiego
Na patelni rozpuścić masło, dodać wiórki kokosowe, cukier puder i mleko, lekko przesmażyć (ok.2-3 minut). Gorące wyłożyć na nasączony górny blat biszkoptowy. Całość dobrze (najlepiej całą noc) schłodzić w lodówce.
lubię takie spontaniczne kuchenne eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńo rany, jak apetycznie wygląda! Śliczny kolor ma ta masa!:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zdałam sobie sprawę, że nigdy nie jadłam truskawek w połączeniu z kokosem... trzeba będzie to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
bardzo dziękuję za zgłoszenie :)
Usuńbyłabym wdzięczna gdybyś jeszcze dopisała swoj e-mail i polubiła funpage na fb lub kliknęła "follow" na Bloglovin' :)
Naszła mnie ochotka na takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie :
http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/konkurs-na-pierwsze-urodziny-bloga.html
Jak dla mnie pycha :) W sumie truskawek w połączeniu z kokosem nie jadłam, ale i to i to lubię więc myślę, że by mi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńIdealne kolory,jak z kokosem to ja poproszę ale dwa kawałki:)
OdpowiedzUsuń