Chrupiące gofry - dzięki gofrownicy Dezal :) Tym razem zrobiłam je w dwóch smakach w jednym gofrze - śmietankowym i kakaowym. Wyszły łaciate, bardzo smaczne :) Podałam je ze świeżymi truskawkami, bananami i tartą karmelową czekoladą. Idealne do zrobienia na jutrzejszy Dzień Dziecka :)
gofry:
3 jajka
50 ml oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka kakao
Białka wybić do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlać olej, dodać żółtka, mleko i mąkę, zmiksować. Dołożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Z powstałego ciasta odłożyć ok. 4 - 5 łyżek ciasta, wsypać kakao, zmiksować.
Na rozgrzaną gofrownicę wlać odpowiednią ilość białego ciasta a na nią łyżką nałożyć niewielkie kakaowe łatki. Smażyć.
Podawać ze świeżymi truskawkami, bananami i tartą karmelową lub białą czekoladą.
piątek, 31 maja 2019
czwartek, 30 maja 2019
Kruche z rabarbarem i kremem budyniowym
Tarta na kruchym cieście z rabarbarową żelką i maślano-budyniową masą (dawno takiej nie robiłam). Można zastąpić ją lżejszą masą śmietanową.
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch położyć papier do pieczenia, w środek włożyć mniejszą tortownicę lub obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 20-25 minut. Ostudzić.
rabarbarowa żelka:
300 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki wody
Rabarbar pokroić na cienkie paseczki, posypać cukrem, przełożyć do garnka, dusić do miękkości. Żelatynę namoczyć w wodzie, wlać do gorącego rabarbaru (nie gotować), wymieszać do jego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejący rabarbar wyłożyć na kruchy spód, równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
masa maślano-bydyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
3 kostki białej lub karmelowej czekolady
Budyń ugotować, ostudzić.
Do miękkiego masła stopniowo wkręcać mikserem wystudzony budyń.
Gotową masę wyłożyć na stężały rabarbar, rozsmarować. Nożem zestrugać na wierzch czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch położyć papier do pieczenia, w środek włożyć mniejszą tortownicę lub obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 20-25 minut. Ostudzić.
rabarbarowa żelka:
300 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki wody
Rabarbar pokroić na cienkie paseczki, posypać cukrem, przełożyć do garnka, dusić do miękkości. Żelatynę namoczyć w wodzie, wlać do gorącego rabarbaru (nie gotować), wymieszać do jego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejący rabarbar wyłożyć na kruchy spód, równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
masa maślano-bydyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
3 kostki białej lub karmelowej czekolady
Budyń ugotować, ostudzić.
Do miękkiego masła stopniowo wkręcać mikserem wystudzony budyń.
Gotową masę wyłożyć na stężały rabarbar, rozsmarować. Nożem zestrugać na wierzch czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
piątek, 24 maja 2019
Kawoszek
Bardzo smaczne, delikatne ciasto o smaku kawy. Dodałam ją do ciasta i do nasączenia biszkoptów. Lekka, śmietanowa masa i starta gorzka czekolada na wierzchu sprawia że ciasto smakuje niczym caffe latte ;)
ciasto:
4 duże jajka (białka piana)
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml mleka
1 zaokrąglona łyżka kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać żółtka, ojej, mleko, kawę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części, równomiernie wyłożyć na dwie blaszki o wymiarach 31x22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec po ok. 20 min. Ostudzić.
poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
ok. 18 szt. okrągłych biszkoptów (paczka)
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
starta czekolada do posypania wierzchu
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, miksując wlewać śmietankę. Ubitą masę podzielić na 3 części.
wykonanie:
Spód ciasta posmarować 1/3 częścią masy. Na wierzch układać nasączone w kawowym ponczu biszkopty. Posmarować drugą częścią masy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch przykryć pozostałą masą, wyrównać nożem, posypać czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
ciasto:
4 duże jajka (białka piana)
1 szklanka cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
100 ml oleju
100 ml mleka
1 zaokrąglona łyżka kawy rozpuszczalnej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Białka ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wsypać cukier, dodać żółtka, ojej, mleko, kawę, proszek do pieczenia, sodę i mąkę, zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części, równomiernie wyłożyć na dwie blaszki o wymiarach 31x22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec po ok. 20 min. Ostudzić.
poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml gorącej wody
ok. 18 szt. okrągłych biszkoptów (paczka)
masa śmietanowa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
starta czekolada do posypania wierzchu
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, miksując wlewać śmietankę. Ubitą masę podzielić na 3 części.
wykonanie:
Spód ciasta posmarować 1/3 częścią masy. Na wierzch układać nasączone w kawowym ponczu biszkopty. Posmarować drugą częścią masy, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch przykryć pozostałą masą, wyrównać nożem, posypać czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
niedziela, 19 maja 2019
Sałatka sushi
Sałatkowy torcik z ryżu i łososia. Efektowny, ładnie się kroi. Pysznie smakuje :)
100 g wędzonego łososia
1 torebka (100 g) ryżu
50 g żółtego sera
pół awokado
2 jajka
2 płaskie łyżki majonezu
sól
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka czarnuszki
Tortownicę (lub miskę) o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową.
Na dno rozłożyć plastry łososia.
Ostudzony ryż wymieszać że startym na drobnych oczkach tarki oraz z majonezem. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich przełożyć na łososia, rozsmarować, przygnieść łyżką. Rozsmarować wasabi.
Awokado pokroić na plasterki, ułożyć jeden obok drugiego. Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, równomiernie rozsypać. Ponownie wyłożyć ryż, przygnieść łyżką.
Na tortownicę talerz, energicznym ruchem odwrócić wraz z tortownicą, zdjąć formę.
Wierzch posypać czarnuszką.
100 g wędzonego łososia
1 torebka (100 g) ryżu
50 g żółtego sera
pół awokado
2 jajka
2 płaskie łyżki majonezu
sól
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka czarnuszki
Tortownicę (lub miskę) o średnicy 16 cm wyłożyć folią aluminiową.
Na dno rozłożyć plastry łososia.
Ostudzony ryż wymieszać że startym na drobnych oczkach tarki oraz z majonezem. Podzielić na dwie równe części. Jedną z nich przełożyć na łososia, rozsmarować, przygnieść łyżką. Rozsmarować wasabi.
Awokado pokroić na plasterki, ułożyć jeden obok drugiego. Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, równomiernie rozsypać. Ponownie wyłożyć ryż, przygnieść łyżką.
Na tortownicę talerz, energicznym ruchem odwrócić wraz z tortownicą, zdjąć formę.
Wierzch posypać czarnuszką.
poniedziałek, 13 maja 2019
Mleczne bułki
Słodkie bułki mleczne z dodatkiem płynnego mleka i mleka w proszzku. Nawet wierzch przed pieczeniem mają posmarowany mlekiem :) Pyszne, miękkie, puszyste. Zrobiłam je bez nadzienia w środku ale można zrobić i z nadzieniem. Świetnie smakują do śniadania czy kolacji raczej do słodkich smarowideł. Ja wolę je bez niczego, tylko do szklanki mleka czy kawy :)
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1/2 szklanki płynnego mleka
1 jajko
30 g masła
230 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
1 łyżka płynnego mleka do posmarowania wierzchu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać całe jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 6 równych części. Uformować podłużne bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1/2 szklanki płynnego mleka
1 jajko
30 g masła
230 g mąki pszennej
50 g mleka w proszku
1 łyżka płynnego mleka do posmarowania wierzchu
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać całe jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 6 równych części. Uformować podłużne bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
czwartek, 9 maja 2019
Jagielnik czyli ciasto z kaszy jaglanej na zimno
Moja Mama pysznie i zdrowo gotowała i nadal gotuje (piecze też). Pamiętam że piekąc ciasta często starała się to robić z taką intencją by było nie tylko ładne, kolorowe ale również chciała przemycić coś zdrowego. Pamiętam ciasto z kaszy gryczanej i sera na słodko. Teraz ja zrobiłam ciasto z kaszą ale jaglaną. Pyszne ciasto na zimno w zdrowszej wersji. Przemyciłam tu kaszę jaglaną. Gwarantuję że większość się nie pozna z czego jest ono zrobione i będzie smakowało :) Dobry sposób na przemycenie czegoś zdrowego dla grymaszących dzieci ;)
1 woreczek kaszy jaglanej
szczypta soli
250 ml mleka (dałam napój ryżowy)
1 galaretka truskawkowa
ew. 2 płaskie łyżki cukru
11 podłużnych biszkoptów
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zestawić z palinka, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. W razie potrzeby można lekko dosłodzić 1-2 łyżkami cukru.
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć biszkopty, łyżką przełożyć ciepłą masę jaglaną, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
1/2 szklanki mleka (dałam napój ryżowy)
250 ml wody
1 galaretka agrestowa
truskawki lub inne owoce do dekoracji
Mleko i wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (pilnować by się nie zsiadła). Wylać na zastudzoną masę jaglaną, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.
1 woreczek kaszy jaglanej
szczypta soli
250 ml mleka (dałam napój ryżowy)
1 galaretka truskawkowa
ew. 2 płaskie łyżki cukru
11 podłużnych biszkoptów
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zestawić z palinka, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. W razie potrzeby można lekko dosłodzić 1-2 łyżkami cukru.
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć biszkopty, łyżką przełożyć ciepłą masę jaglaną, wyrównać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
1/2 szklanki mleka (dałam napój ryżowy)
250 ml wody
1 galaretka agrestowa
truskawki lub inne owoce do dekoracji
Mleko i wodę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej (pilnować by się nie zsiadła). Wylać na zastudzoną masę jaglaną, wyrównać. Ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia.
wtorek, 7 maja 2019
Owsiane ciastka bez pieczenia
Owsiane ciastka z suszoną żurawiną bez pieczenia. Mocno kakaowe, przyjemne w konsystencji. Zdrowe i pyszne! Idealne na przekąskę :)
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka (5 łyżek)
4 łyżki kakao
1 łyżka suszonej żurawiny
2,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając zagotować. Wsypać żurawinę i płatki owsiane, dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia. Lekko zwilżonymi dłońmi formować ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka (5 łyżek)
4 łyżki kakao
1 łyżka suszonej żurawiny
2,5 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i kakao, mieszając zagotować. Wsypać żurawinę i płatki owsiane, dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na kilka minut do lekkiego ostygnięcia. Lekko zwilżonymi dłońmi formować ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
sobota, 4 maja 2019
Pierś z kurczaka nadziewana wątróbką pieczona w piekarniku Electrolux
Ostatnio zrobiłam pierś z kurczaka nadziewaną wątróbką drobiową. Mięso wyszło pyszne, soczyste. Można go podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek lub jako przystawkę.
Upiekłam ją w piekarniku Electrolux
Jest to piekarnik parowy seria 600 SteamBake. Wystarczy nalać 100 ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake i będziemy mieć efekt pary wodnej.
Do piekarnika dołączona jest termosonda która pozwoli nam monitorować temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy będzie już gotowa zasygnalizuje nam o tym i wyłączy piekarnik.
Bardzo podoba mi się w nim czyszczenie katalityczne dzięki któremu już przy temperaturze 250C automatycznie usuwa się zanieczyszczenia.
W porównaniu z moim poprzednim piekarnikiem ten nagrzewa się o połowę krócej.
W wyposażeniu jest dodatkowo ruszt, emaliowana blacha i brytfanna oraz prowadnice.
Design jest bardzo nowoczesny. Przeznaczony jest do zabudowy. Kolor stali szlachetnej pasuje mi do lodówki :) Pokrętła ma płaskie, chowane.
Mam go od niedawna ale już piekłam w nim pizzę, muffinki, drożdżówki, mięso i mogę go z czystym sercem polecić. Wszystko piecze równomiernie, nic nie przypala, a potrawy wychodzą soczyste w środku. Ciasta są pięknie wyrośnięte i nie wysuszone :)
Duże wrażenie zrobiła na mnie rozpiętość uzyskania w nim temperatury. Można nastawić go od 30C do aż 300C. Z powodzeniem więc można w nim suszyć ulubione zioła i piec chleby :)
1 pierś z kurczaka
80 g wątróbki drobiowej
ok. 1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
W piersi z kurczaka naciąć w środku ostrym cienki nożem otwór. Włożyć do niego surową wątróbkę. Wierzch mięsa oprószyć solą i czosnkiem niedźwiedzim. Włożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić mięso, piec ok. 40-45 minut.
Upiekłam ją w piekarniku Electrolux
Jest to piekarnik parowy seria 600 SteamBake. Wystarczy nalać 100 ml wody i nacisnąć przycisk SteamBake i będziemy mieć efekt pary wodnej.
Do piekarnika dołączona jest termosonda która pozwoli nam monitorować temperaturę wewnątrz potrawy. Gdy będzie już gotowa zasygnalizuje nam o tym i wyłączy piekarnik.
Bardzo podoba mi się w nim czyszczenie katalityczne dzięki któremu już przy temperaturze 250C automatycznie usuwa się zanieczyszczenia.
W porównaniu z moim poprzednim piekarnikiem ten nagrzewa się o połowę krócej.
W wyposażeniu jest dodatkowo ruszt, emaliowana blacha i brytfanna oraz prowadnice.
Design jest bardzo nowoczesny. Przeznaczony jest do zabudowy. Kolor stali szlachetnej pasuje mi do lodówki :) Pokrętła ma płaskie, chowane.
Mam go od niedawna ale już piekłam w nim pizzę, muffinki, drożdżówki, mięso i mogę go z czystym sercem polecić. Wszystko piecze równomiernie, nic nie przypala, a potrawy wychodzą soczyste w środku. Ciasta są pięknie wyrośnięte i nie wysuszone :)
Duże wrażenie zrobiła na mnie rozpiętość uzyskania w nim temperatury. Można nastawić go od 30C do aż 300C. Z powodzeniem więc można w nim suszyć ulubione zioła i piec chleby :)
1 pierś z kurczaka
80 g wątróbki drobiowej
ok. 1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
W piersi z kurczaka naciąć w środku ostrym cienki nożem otwór. Włożyć do niego surową wątróbkę. Wierzch mięsa oprószyć solą i czosnkiem niedźwiedzim. Włożyć do rękawa do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180C, wstawić mięso, piec ok. 40-45 minut.
czwartek, 2 maja 2019
Karaibskie ciasto bez tłuszczu
Bardzo ciekawe ciasto które w swoim składzie nie ma żadnego tłuszczu. Głównym jego składnikiem są zmiksowane ananasy. Bardzo wilgotne, ładnie wyrośnięte (choć niskie) o ciekawej, bardzo dobrej konsystencji. Po upieczeniu nakłuwa się je i przykrywa kokosową polewą. Robiąc to ciasto korzystałam z przepisu Do nothing cake ale zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru, a i tak wyszło dość słodkie (w sumie dałam 1/3 tego co było w przepisie). Zmieniłam też trochę polewę, nie dodałam do niej masła i orzechów.
ciasto:
1 puszka ananasów w syropie
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Ananasy zmiksować blenderem, dopełnić sokiem z puszki do objętości 1 i 1/2 szklanki. Dodać cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Upieczone ciasto nakłuć wykałaczką.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Wsypać wiórki kokosowe, mieszając gotować ok. 3-4 minuty. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, łyżką rozprowadzić po całej powierzchni.
ciasto:
1 puszka ananasów w syropie
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1 lekko zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Ananasy zmiksować blenderem, dopełnić sokiem z puszki do objętości 1 i 1/2 szklanki. Dodać cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Upieczone ciasto nakłuć wykałaczką.
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia. Wsypać wiórki kokosowe, mieszając gotować ok. 3-4 minuty. Gorącą polewę wyłożyć na ciasto, łyżką rozprowadzić po całej powierzchni.
Subskrybuj:
Posty (Atom)