Pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżowe zawijaski. Nadziewane domowym budyniem i kawałkami rabarbaru. W ostateczności można użyć tu budyniu z torebki (z połowy porcji). Drożdżówki są wilgotne, rozpływają się w ustach. Dodatkowo polane są odrobiną lukru.
budyń:
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.
Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wbić żółtko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać trzepaczką lub mikserem. Wlać na wrzące się mleko cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. pół minuty. Wylać na talerzyk, odstawić do wystygnięcia.
ciasto:
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
50 g roztopionego masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 duże jajko
400 g mąki pszennej
200 g rabarbaru
lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm.
Budyń rozsmarować na cieście, posypać obranym i cienko pokrojonym rabarbarem. Zawinąć w roladę. Pokroić na 8 równych plastrów. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Cukier puder rozetrzeć z wodą, polać ostudzone zawijaski.