poniedziałek, 23 maja 2022

Drożdżowe zawijaski z budyniem i rabarbarem

      Pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżowe zawijaski. Nadziewane domowym budyniem i kawałkami rabarbaru. W ostateczności można użyć tu budyniu z torebki (z połowy porcji). Drożdżówki są wilgotne, rozpływają się w ustach. Dodatkowo polane są odrobiną lukru. 


budyń:

1 szklanka mleka

1 czubata łyżka cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

Do garnka wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać cukier, zagotować.

Do pozostałej 1/2 szklanki mleka wbić żółtko, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dobrze wymieszać trzepaczką lub mikserem. Wlać na wrzące się mleko cały czas przy tym mieszając. Gotować ok. pół minuty. Wylać na talerzyk, odstawić do wystygnięcia.

ciasto:

25 g świeżych drożdży

70 g cukru

50 g roztopionego masła

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 duże jajko

400 g mąki pszennej


200 g rabarbaru


lukier:

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka zimnej wody


Do miski wbić jajko, dodać ciepłe mleko, roztopione masło, wsypać mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto. Na lekko podsypanej mąkę desce rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x28 cm.
Budyń rozsmarować na cieście, posypać obranym i cienko pokrojonym rabarbarem. Zawinąć w roladę. Pokroić na 8 równych plastrów. Ułożyć w okrągłej formie w odstępach, przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Ostudzić.
Cukier puder rozetrzeć z wodą, polać ostudzone zawijaski.


środa, 18 maja 2022

Zupa krem ze szaragów z kawałkami pomidora

     Bardzo lekka, wręcz dietetyczna (bo na wodzie) zupa krem (ale nie gęsta) z zielonych szparagów. Intensywna w smaku i kolorze. Ciekawym i według mnie niezbędnym dodatkiem jest tu świeży pomidor pokrojony w kostkę. Do zupy można podać grzanki lub malutki groszek ptysiowy. Coroczna obowiązkowa w moim domu zupa w sezonie szparagowym, w tym roku gotowana już dwa razy :)


porcja na 4 osoby:

pęczek zielonych szparagów

5 szklanek wody

1/2 szklanki wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej

sól do smaku

ew. szczypta białego pieprzu

2 łyżki śmietanki kremówki

1 świeży pomidor

Szparagom obciąć zdrewniałe końcówki (ok.2-3 cm), cienko obrać koniec, mniej więcej do połowy. Pokroić w ok. pół cm kawałki zostawiając osobno ok. 3-4 cm główki.

Do jednego garnka wlać 4 szklanki wody, osolić, wsypać pokrojone łodygi szparagów, gotować ok. 20 minut.

Do drugiego, małego garnka wlać 1 szklankę wody, lekko osolić, wrzucić łepki szparagów, gotować ok. 5 minut, wyłowić   je na talerz a wywar wlać do garnka z pozostałymi szparagami.

Dokładnie zmiksować blenderem, a w razie potrzeby, przetrzeć dodatkowo przez rzadkie sitko do pozostania na nim suchej masy włókien (może pozostać nie więcej niż 1 łyżkę).

Do połowy szklanki zimnej wody wsypać mąkę, wymieszać,  wlać przez sitko do gotującej się zupy cały czas przy tym mieszając, doprowadzić do wrzenia.

Wlać śmietankę kremówkę, wymieszać.

Pomidor obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę.

Zupę podawać z całymi łepkami szparagów, kawałkami pomidora i ewentualnie z grzankami.


piątek, 6 maja 2022

Sernik góra lodowa

     Przepyszny sernik zrobiony na wzór ciasta Góra lodowa. Składa się on z 4 warstw, jest trochę czasochłonny ale warto poświęcić trochę czasu by potem móc się nim delektować :) Na kruchym spodzie jest pieczona warstwa serowa ,na niej masa budyniowa z wbitymi biszkoptami. Całość polana jest dwukolorową polewą z mlekiem w proszku. Pyszny sernik!


spód:

1,5 szklanki mąki pszennej

100 g miękkiego masła

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 zaokrąglone łyżki cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki jogurtu naturalnego

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier puder, żółtka i jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na spód formy o wymiarach 31x22 cm,  wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.


masa serowa:

1 kg mielonego sera z wiaderka

1 szklanka cukru

4 duże jajka

pół szklanki mleka w proszku

pół szklanki mleka

3 czubate łyżki mąki pszennej


Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, jajka, mleko w proszku i mąkę, zmiksować. Wlać płynne mleko, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać na podpieczony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec do lekkiego zrumienienia wierzchu, ok. 1 godzinę. całkowicie ostudzić.


masa budyniowa:

500 ml mleka

1/2 szklanki cukru

1 budyń waniliowy bez cukru

1 żółtko

1 płaska łyżka mąki pszennej

200 g miękkiego masła

1 paczka okrągłych biszkoptów


Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia.

Do pozostałego mleka wsypać budyń, mąkę, wbić żółtko, zmiksować. Wlać do gorącego mleka, mieszając gotować ok. pół minuty.  Przelać do miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchni budyniu, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło przełożyć do miski, miksując dodawać po łyżce budyniu aż do wykorzystania całości.

Masę wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. 

Biszkopty przekroić na połówki, wbijać głęboko w masę w 4 rzędach przekrojeniem do spodu.


polewa:

200 g masła

100 g cukru

100 ml wody

200 g mleka w proszku

1 zaokrąglona łyżka kakao


Masło przełożyć do garnka, dodać cukier i wodę, podgrzać do rozpuszczenia się składników. Studzić przez ok. 5 minut. Do ciepłej ale nie gorącej masy wsypać mleko w proszku, dobrze wymieszać lub zmiksować blenderem. 

Odlać ok. 3.4 szklanki masy, wsypać kakao, krótko zmiksować blenderem.

Ciepłą polewę szybko wylać na biszkopty, najpierw jasną a potem ciemną część.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia.


środa, 4 maja 2022

Spaghetti z sosem sojowym

     Bardzo prosty przepis na błyskawiczny obiad. Makaron spaghetti z sosem sojowym smakuje bardzo dobrze - trochę orientalnie. Jak się okazuje, do makaronu nie musi "pływać" w sosie by był naprawdę pyszny. Zanim ugotujemy makaron, podsmażymy spokojnie wszystkie składniki i obiad jest gotowy w 15 minut :)



dla 4 osób:

200 g makaronu spaghetti

1 mała cebula

5 szt. dużych pieczarek

1 marchewka

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

2 łyżki wody z gotowania makaronu


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (zostawić 2 łyżki wody z gotowania).

Na patelnię wlać oleju, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, zeszklić. 

Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki, a marchewkę w cienkie słupki. Zsunąć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, razem smażyć na małym palniku mieszając od czasu do czasu. Wlać wodę z gotowania makaronu i sos sojowy, wymieszać. Dodać makaron, dokładnie wymieszać.