Proste ciasto ucierane którego bazą jest kwaśna śmietana. Wierzch posypany jest czarną porzeczką. Wilgotne, mięsiste, można zrobić je z innymi sezonowymi owocami. Robi się go dość szybko więc można go upiec w przerwie między robieniem przetworów ;)
ciasto:
1 duży kubek śmietany 12% (300 g)
3/4 kubka cukru
200 g miękkiego masła
5 dużych jajek
450 g mąki pszennej
3 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
300 g czarnej porzeczki
Do miski wyłożyć śmietanę, dodać cukier, miękkie masło, całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć na prostokątną blaszkę o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Na wierzch rozsypać umyte i osuszone porzeczki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka ok. 50 minut. Ostudzić.
lukier:
2 łyżki czarnej porzeczki
1-2 łyżki wody
3/4 szklanki cukru pudru
Czarną porzeczkę rozgnieść, wyłożyć na małą patelnię, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 2-3 minut. Przetrzeć przez sitko, dodać do cukru pudru, rozetrzeć łyżką. W miarę potrzeby dodać odrobinę wody lub cukru pudru. gotowym lukrem polać ciasto.
poniedziałek, 29 lipca 2019
wtorek, 23 lipca 2019
Brownie z malinami
Gęste, mięsiste ciasto o intensywnym smaku gorzkiej czekolady. W połączeniu z malinami tworzy doskonały duet. Takie brownie doskonale smakuje i z pewnością będzie smakowało wszystkim kosztującym :) Korzystam z malin w sezonie :)
150 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 duże jajka
150 g cukru
2 czubate łyżki kakao
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g malin do środka
100 g malin na wierzch
Czekoladę roztopić nad parą wodną, przelać do miski. Dodać miękkie masło, cukier, całe jajka, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować. Wsypać połowę malin, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x25 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć pozostałe maliny, delikatnie wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 30 min.
150 g gorzkiej czekolady
100 g masła
3 duże jajka
150 g cukru
2 czubate łyżki kakao
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g malin do środka
100 g malin na wierzch
Czekoladę roztopić nad parą wodną, przelać do miski. Dodać miękkie masło, cukier, całe jajka, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować. Wsypać połowę malin, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy o wymiarach 21x25 cm, wyrównać. Na wierzch ułożyć pozostałe maliny, delikatnie wcisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 30 min.
poniedziałek, 15 lipca 2019
Sernik owocowy sad
W tej chwili jest tak duży wybór owoców że trudno się zdecydować które użyć w wypieku ;) Na swoim blogu mam już ponad 100 różnych serników więc teraz, nie mogąc się zdecydować na jeden owoc, postanowiłam użyć do niego większość dostępnych w tej chwili. Tak powstał sernik dla niezdecydowanych - Sernik Owocowy sad. Skorzystałam z chwilowego ochłodzenia i włączyłam piekarnik ;) Powstał kremowy sernik, bardzo puszysty (na zdjęciu widać dziurki w środku sernika). Z wierzchu, mimo że dobrze wypieczony, jest jasny. Wyszedł idealnie równy, nawet po brzegach. Najlepsze w nim jest to że piekąc jeden sernik po pokrojeniu mamy cały talerz różnych serników ;)
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
2 żółtka
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka i jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do jasnobrązowego koloru ok. 20-23 minut. Ostudzić.
masa serowa:
1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
4 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
owoce:
30 g czerwonej porzeczki
30 g czarnej porzeczki
30 g borówki amerykańskiej
20 g agrestu
10 wiśni
1 morela
1 brzoskwinia
4 truskawki
Białka (4 z masy serowej i 2 ze spodu ciasta, czyli razem 6 białek) ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć pozostałą pianę z białek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką tak by zostały małe kawałeczki nie wymieszanej do końca piany z białek. Powstałą masę serową wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Wierzch podzielić na 8 równych pół (przy pomocy wyobraźni lub patyczków do szaszłyków). Na ciasto wykładać przygotowane wcześniej owoce (umyte i osuszone).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160C, piec jeszcze ok 40-45 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Ostudzić.
spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
2 żółtka
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, miękkie masło, żółtka i jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do jasnobrązowego koloru ok. 20-23 minut. Ostudzić.
masa serowa:
1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
4 jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
owoce:
30 g czerwonej porzeczki
30 g czarnej porzeczki
30 g borówki amerykańskiej
20 g agrestu
10 wiśni
1 morela
1 brzoskwinia
4 truskawki
Białka (4 z masy serowej i 2 ze spodu ciasta, czyli razem 6 białek) ubić na sztywną pianę.
Do drugiej miski wyłożyć ser, dodać cukier, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć pozostałą pianę z białek, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką tak by zostały małe kawałeczki nie wymieszanej do końca piany z białek. Powstałą masę serową wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać.
Wierzch podzielić na 8 równych pół (przy pomocy wyobraźni lub patyczków do szaszłyków). Na ciasto wykładać przygotowane wcześniej owoce (umyte i osuszone).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. pół godziny. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160C, piec jeszcze ok 40-45 minut. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Ostudzić.
piątek, 12 lipca 2019
Malinowa rolada
Delikatna rolada biszkoptowa z lekką masą śmietanową z malinami.
ciasto:
4 duże jajka
100 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
100 g mąki pszennej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 26x41 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie go zerwać. Zaraz zwinąć dłuższym bokiem w rulon. Zawinąć w ściereczkę, odstawić do ostygnięcia.
masa:
1/2 szklanki wody
1 malinowa galaretka
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g malin
Wodę wlać do garnka, zagotować. Do gorącej ale nie gotującej się wody wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić, miksując wlać galaretkę. Wsypać maliny, wymieszać. Szybko wyłożyć na biszkoptowe ciasto, zawinąć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
ciasto:
4 duże jajka
100 g cukru
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
100 g mąki pszennej
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i z cukrem na sztywną pianę. Żółtka ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 26x41 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 12 minut. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry, delikatnie go zerwać. Zaraz zwinąć dłuższym bokiem w rulon. Zawinąć w ściereczkę, odstawić do ostygnięcia.
masa:
1/2 szklanki wody
1 malinowa galaretka
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 g malin
Wodę wlać do garnka, zagotować. Do gorącej ale nie gotującej się wody wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Śmietankę ubić, miksując wlać galaretkę. Wsypać maliny, wymieszać. Szybko wyłożyć na biszkoptowe ciasto, zawinąć. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wierzch posypać cukrem pudrem.
wtorek, 9 lipca 2019
Muffinki z budyniem i malinami
Sezonowe muffinki z malinami (można je robić nawet z mrożonymi). Dzięki dodatkowi budyniu są jeszcze bardziej wilgotne. Świetne do zabrania na wakacyjną wycieczkę :)
porcja na ok. 12 szt.:
budyń:
1/2 szklanki mleka
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej
1 żółtko
Mleko, cukier, obie mąki i żółtko zmiksować. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty cały czas przy tym mieszając. Przelać do niewielkiej miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchnią. Ostudzić.
ciasto:
1 duże jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka malin
2 łyżeczki cukru perlistego
Do miski wbić całe jajko, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować na jednolite ciasto.
Do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki. Wyłożyć ciasto do ok. 1/3 ich wysokości, nałożyć ok. 1 łyżeczkę budyniu, przykryć ciastem do ok. 3/4 ich wysokości.
Na wierzch ułożyć maliny i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
porcja na ok. 12 szt.:
budyń:
1/2 szklanki mleka
1 zaokrąglona łyżeczka cukru
1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej
1 żółtko
Mleko, cukier, obie mąki i żółtko zmiksować. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty cały czas przy tym mieszając. Przelać do niewielkiej miski, przykryć folią tak by dotykała powierzchnią. Ostudzić.
ciasto:
1 duże jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
ok. 1 szklanka malin
2 łyżeczki cukru perlistego
Do miski wbić całe jajko, dodać cukier, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mąkę pszenną, zmiksować na jednolite ciasto.
Do metalowej formy na muffinki włożyć papierowe papilotki. Wyłożyć ciasto do ok. 1/3 ich wysokości, nałożyć ok. 1 łyżeczkę budyniu, przykryć ciastem do ok. 3/4 ich wysokości.
Na wierzch ułożyć maliny i posypać cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20-25 minut.
sobota, 6 lipca 2019
Serowe placuszki z papryką i pomidorem
Śniadanie to nie tylko płatki na mleku, owsianka czy kanapki. Równie dobrze można zrobić pyszne placuszki z białego sera i papryki. Pożywne i pyszne danie na śniadanie :)
250 g sera białego w kostce
ok. 1/3 łyżeczki soli
ok. 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
1 duże jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
połowę małego pomidora
1/4 czerwonej papryki
masło lub olej do smażenia
Do miski przełożyć ser, dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz jajko, zmiksować blenderem.
Świeżą paprykę i pomidor pokrajać w drobną kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać łyżką.
Na patelnię z dołkownicą (w każdym dołku) rozpuścić niewielką ilość masła, kłaść masę serową, wyrównać wierzch. Smażyć na małym przykręconym palniku pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Na dno każdego dołka przed nałożeniem masy serowej można położyć listek zielonej pietruszki.
ok. 1/3 łyżeczki soli
ok. 1/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki
1 duże jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
połowę małego pomidora
1/4 czerwonej papryki
masło lub olej do smażenia
Do miski przełożyć ser, dodać sól, słodką i ostrą paprykę oraz jajko, zmiksować blenderem.
Świeżą paprykę i pomidor pokrajać w drobną kostkę, dodać do masy serowej, wymieszać łyżką.
Na patelnię z dołkownicą (w każdym dołku) rozpuścić niewielką ilość masła, kłaść masę serową, wyrównać wierzch. Smażyć na małym przykręconym palniku pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Na dno każdego dołka przed nałożeniem masy serowej można położyć listek zielonej pietruszki.
Śniadaniowa kaszka kukurydziana z duszonymi owocami
Deser na śniadanie :) Gotowana na mleku kaszka kukurydziana a na nim uduszone mieszane owoce: brzoskwinie, morele, agrest oraz czerwone i czarne porzeczki. Wszystko dosłodzone lekko miodem. Pożywne i bardzo smaczne śniadanie które robi się nie dłużej niż kanapki ;
250 ml mleka
3 płaskie łyżki kaszki kukurydzianej
1 brzoskwinia
1 morela
5 szt. agrestu
2 gałązki czerwonej porzeczki
3 gałązki czarnej porzeczki
1 łyżka margaryny Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła Bielmar
1 łyżeczka miodu
Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszkę, mieszając gotować 3 minuty. Gorącą kaszkę wlać do pucharka.
Brzoskwinię i morelę pokroić w grubą kostkę. Agrest przekroić na pół. Na patelni rozpuścić margarynę Śniadaniową o smaku wiejskiego masła Bielmar, przełożyć wszystkie owoce, wlać 1 łyżkę wody oraz miód, dusić pod przykryciem ok. 3 minuty. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 2 minuty. Gotowe owoce wyłożyć na wierzch kaszki. Podawać na gorąco lub na zimno.
250 ml mleka
3 płaskie łyżki kaszki kukurydzianej
1 brzoskwinia
1 morela
5 szt. agrestu
2 gałązki czerwonej porzeczki
3 gałązki czarnej porzeczki
1 łyżka margaryny Śniadaniowej o smaku wiejskiego masła Bielmar
1 łyżeczka miodu
Do garnka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszkę, mieszając gotować 3 minuty. Gorącą kaszkę wlać do pucharka.
Brzoskwinię i morelę pokroić w grubą kostkę. Agrest przekroić na pół. Na patelni rozpuścić margarynę Śniadaniową o smaku wiejskiego masła Bielmar, przełożyć wszystkie owoce, wlać 1 łyżkę wody oraz miód, dusić pod przykryciem ok. 3 minuty. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 2 minuty. Gotowe owoce wyłożyć na wierzch kaszki. Podawać na gorąco lub na zimno.
Lodowiec
Ciasto bez pieczenia. Dwie masy na bazie budyniu i masła przeplatane maczanymi w galaretce biszkoptami. Wierzch to gruba warstwa galaretki z owocami. Ciasto które pamiętam z dzieciństwa :)
masa budyniowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
6 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
200 g miękkiego masła
Do garnka wlać szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej pół szklanki mleka dodać budyń i żółtka, roztrzepać trzepaczką. Cały czas mieszając wlać do gorącego mleka. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty do zgęstnienia.
Połowę budyniu wlać do miski. Do pozostałego budyniu wrzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Czekoladowy budyń wlać do drugiej miseczki. Oba budynie przykryć folią aluminiową tak by dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do miski wyłożyć połowę (100 g) miękkiego masła, miksując dodawać po łyżce wystudzonego jasnego budyniu.
Do drugiej miski wyłożyć resztę (100 g) masła, wsypać łyżkę kakao. Miksując dodawać po łyżce wystudzonego czekoladowego budyniu.
galaretka:
120 g biszkoptów
2 truskawkowe galaretki
3 szklanki wody
1/2 szklanki jagód
100 g truskawek
100 g malin
50-100 g wiśni
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Do niedużej miseczki przelać ok. 3/4 szklanki galaretki. Maczać w niej biszkopty i układać na dno tortownicy. Wyłożyć jasną masę budyniową, wyrównać. Ponownie maczać w galaretce i układać na masie drugą połowę paczki biszkoptów. Na wierzch wyłożyć czekoladową masę budyniową, wyrównać.
Do pozostałej galaretki wyłożyć owoce, wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
masa budyniowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
2 żółtka
6 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
200 g miękkiego masła
Do garnka wlać szklankę mleka, wsypać cukier, zagotować. Do pozostałej pół szklanki mleka dodać budyń i żółtka, roztrzepać trzepaczką. Cały czas mieszając wlać do gorącego mleka. Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. pół minuty do zgęstnienia.
Połowę budyniu wlać do miski. Do pozostałego budyniu wrzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia. Czekoladowy budyń wlać do drugiej miseczki. Oba budynie przykryć folią aluminiową tak by dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Do miski wyłożyć połowę (100 g) miękkiego masła, miksując dodawać po łyżce wystudzonego jasnego budyniu.
Do drugiej miski wyłożyć resztę (100 g) masła, wsypać łyżkę kakao. Miksując dodawać po łyżce wystudzonego czekoladowego budyniu.
galaretka:
120 g biszkoptów
2 truskawkowe galaretki
3 szklanki wody
1/2 szklanki jagód
100 g truskawek
100 g malin
50-100 g wiśni
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wsypać galaretki, wymieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić do temperatury pokojowej.
Do niedużej miseczki przelać ok. 3/4 szklanki galaretki. Maczać w niej biszkopty i układać na dno tortownicy. Wyłożyć jasną masę budyniową, wyrównać. Ponownie maczać w galaretce i układać na masie drugą połowę paczki biszkoptów. Na wierzch wyłożyć czekoladową masę budyniową, wyrównać.
Do pozostałej galaretki wyłożyć owoce, wymieszać. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
środa, 3 lipca 2019
Bigos z młodej kapusty z pomidorami
Bigos z młodej kapusty z pomidorami. Lekkie i bardzo łatwe danie na letnie dni. Nie potrzeba do niego wielu składników. Przypraw nie dodawałam prawie wcale bo same warzywa dają dużo smaku. Żeby danie było bardziej syte, można dodać trochę kiełbasy pokrojonej w półplasterki i lekko podsmażonej.
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 duży pomidor
1 mała cebulka
1 łyżka oleju
300 ml wody
1 łyżka mąki pszennej
sól
biały pieprz
Kapustę posiekać, wrzucić na wrzącą wodę, gotować 5 minut, odcedzić. Zalać świeżą wodą (ok. 300 ml), dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz obrany ze skórki i drobno pokrojony pomidor, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 15 minut. Mąką prószyć po wierzchu kapusty cały czas przy tym mieszając. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
1 główka młodej kapusty
1 marchewka
1 duży pomidor
1 mała cebulka
1 łyżka oleju
300 ml wody
1 łyżka mąki pszennej
sól
biały pieprz
Kapustę posiekać, wrzucić na wrzącą wodę, gotować 5 minut, odcedzić. Zalać świeżą wodą (ok. 300 ml), dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach oraz obrany ze skórki i drobno pokrojony pomidor, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 15 minut. Mąką prószyć po wierzchu kapusty cały czas przy tym mieszając. Gotować jeszcze ok. 2 minut.
poniedziałek, 1 lipca 2019
Gotowany sernik z truskawkami
Gotowany sernik czyli sernik bez pieczenia ;) W wersji letniej, na biszkoptach, z wierzchem pełnym truskawek zalanych galaretką. Równie dobrze można użyć tu inne owoce czy inny smak galaretki. Pyszny, lekki, orzeźwiający. Polecam!
ok. 10 podłużnych biszkoptów
masa serowa:
500 g twarogu w kostce
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka masła
ok. 400 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
300 ml wody
Do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, budyń w proszku i cukier, zmiksować blenderem. Przełożyć na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do gęstnienia.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopty, wylać gorącą masę serową, wyrównać. Odstawić do ostudzenia.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Na wierzch masy serowej ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
ok. 10 podłużnych biszkoptów
masa serowa:
500 g twarogu w kostce
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka masła
ok. 400 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
300 ml wody
Do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, budyń w proszku i cukier, zmiksować blenderem. Przełożyć na patelnię, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do gęstnienia.
Na dno tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopty, wylać gorącą masę serową, wyrównać. Odstawić do ostudzenia.
Do garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
Na wierzch masy serowej ułożyć połówki truskawek, zalać galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Subskrybuj:
Posty (Atom)