wtorek, 19 października 2021

Marynowana kapusta z gruszką

     Bardzo smaczna marynowana na słodko kapusta. Świetny dodatek do obiadu w czasie zimy. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto teraz poświęcić chwilę by potem w razie braku czasu chwycić za słoik kapusty i mieć pyszny dodatek do drugiego dania :)


1/2 główki białej kapusty (ok. 600 g)

1/2 łyżki soli

200 g twardych gruszek (waga po obraniu)

30 g marchewki

1/2 cebuli

1 szklanka wody

1/3 szklanki octu 

50 g cukru

1 listek laurowy

szczypta białego pieprzu

Kapustę poszatkować, posypać solą, mocno ugniatać rękami do czasu aż puści sok. Zamiast tego można też po prostu odstawić ją na całą noc.

Do dużego garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, listek laurowy i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę (z sokiem), startą na dużych oczkach tarki marchew i gruszki, pokrojoną w mała kostkę cebulę, wymieszać. Wszystko razem gotować 30 minut.

Gorące składać do słoików, pasteryzować 10 minut.

sobota, 9 października 2021

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym i gruszkami

     Kruche ciasto pieczone z budyniem czekoladowym i gruszkami. Proste w wykonaniu, lekkie, bardzo smaczne. W końcu czekolada i gruszka to idealne połączenie :) Robiłam to ciasto już dwa razy - na pierwszym zdjęciu w tortownicy o średnicy 21 cm, na drugim z podwojonych składników w prostokątnej formie o wymiarach 21x32 cm.




gotowana gruszka:

1 duża gruszka

1 szklanka wody

1 czubata łyżka cukru

1/3 łyżeczki cynamonu

Gruszkę obrać, wydrążyć środek. 

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cynamon, zagotować. Gruszkę włożyć do syropu, gotować
ok. 3 minut, wyłączyć, odstawić do wystudzenia. Wyjąć, pokroić w kostkę, dobrze odsączyć.


ciasto:

180 g mąki pszennej

60 g cukru

100 g miękkiego masła

1 małe jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka nutelli do posmarowania po upieczeniu

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, miękkie masło, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy
21 cm, równomiernie rozprowadzić, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki.

Podpieczone, jeszcze gorące ciasto posmarować cienko nutellą. Na wierzch rozsypać gruszkę.


budyń:

400 ml mleka

1 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru

2 łyżki cukru

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do garnka wlać 1 szklankę mleka, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia.

W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, cały czas przy tym mieszając. Gotować do zgęstnienia, ok. 1 minutę. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto z gruszkami, wyrównać. 

Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika, piec do zezłocenia ciasta, ok. 30 minut.

Jeśli chcemy upiec w prostokątnej blaszce należy podwoić składniki. Wtedy można wziąć 3 gruszki
i 3 łyżki nutelli :)


poniedziałek, 4 października 2021

Pasztet z dyni

     Przepyszny pasztet z dyni. Delikatny w konsystencji, a mimo tego ładnie się kroi. Dość łagodny w smaku ale nie mdły. Dodałam do niego również marchewkę, paprykę i cebulę. Robiłam go już dwa razu (drugim razem podwoiłam składniki i upiekłam dwie foremki). Ma przepiękny pomarańczowy kolor. Bardzo polecam bo jest pyszny i zdrowy :) Przepis własny.


400 g dyni (waga po oczyszczeniu ze skórki i pestek)

70 g żółtego sera

50 g marchewki

1/2 czerwonej, żółtej lub białej papryki

1 mała cebula

2 łyżki oleju

2 duże jajka

50 g kaszy manny

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku


Dynię, zer żółty i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Paprykę pokroić w drobną kostkę.

Cebulę drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju.

Do mieszanki warzyw dodać całe jajka i kaszę mannę, doprawić solą oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Jednorazową formę keksową o wymiarach 7x20cm  (mierząc po dnie) delikatnie posmarować olejem, wyłożyć na dnie i krótszych bokach długim paskiem papieru do pieczenia. Wylać masę dyniową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do zrumienienia wierzchu, ok. 70-75 minut. Przed wyjęciem odkajać od dłuższych ścianek formy.

Do pasztetu, wg uznania można dodać dla większej ostrości szczyptę imbiru a dla jeszcze więszego koloru i zdrowia ok. 1/4 łyżeczki kurkumy.