poniedziałek, 21 lutego 2022

Bezmięsne curry z kalafiora

     Doskonałe danie bez mięsa - curry z kalafiorem. Jak się okazuje, kalafior idealnie dostosowuje się do innych dodatków i tworzy z nimi niezwykłe smaki. Curry z kalafiorem jest jednym z moich ulubionych zestawień smakowych. Piękne, słoneczne w kolorze danie, pyszne w smaku. Podane z ryżem jest sytym obiadowym posiłkiem. Bardzo polecam! Przyprawy wg swojego smaku można dowolnie zwiększać lub zmniejszać.


1 kalafior

1 mała cebula

100 g tofu wędzonego

2 łyżki oleju

pół puszki mleczka kokosowego

100 ml śmietanki kremówki 30%

3 łyżeczki przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku

1 zaokrąglona łyżeczka curry

ok. 1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/4 łyżeczki białego pieprzu

1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki ostrej papryki


Kalafior podzielić na małe różyczki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, gotować3 minuty, odcedzić. 

Cebulę  pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. dodać pokrojone w kostkę tofu, zalać mleczkiem kokosowym i śmietanką kremówką, dodać przecier pomidorowy, posiekany drobno czosnek i wszystkie przyprawy, wymieszać. Gotować ok. 3 minuty. Wyłożyć kalafior, wymieszać, gotować razem ok. 2 minuty. Podawać z ryżem, u mnie czarna jego odmiana.


poniedziałek, 14 lutego 2022

Szarlotkowe kotleciki

     Bardzo smaczne i bardzo łatwe do zrobienia kotleciki szarlotkowe. Powstały na bazie kaszy jaglanej, startego jabłka z dodatkiem cynamonu i rodzynek. Nie ma tu ani szczypty cukru a i tak dą dość słodkie :) Można podawać je z naturalnym jogurtem lub kwaśną śmietaną. Nie licząc przypraw i wody, zrobione są z zaledwie 5 składników :) Ja jadłam bez niczego :)


100 g kaszy jaglanej

1 i 1/4 szklanki wody

1/3 łyżeczki soli

1 jajko

1 jabłko

garść rodzynek

1/3 łyżeczki cynamonu

Bułka tarta do obtaczania

Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, umyte rodzynki, jajko i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać.  W lekko wilgotnych rękach formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na bardzo małej ilości oleju (patelnia tylko posmarowana olejem) na małym palniku ok. 5-7 minut z każdej strony do momentu aż będą rumiane.