czwartek, 6 października 2016

Torcik kawowo - orzechowy

     Błyskawiczny w przygotowaniu torcik o smaku kawy i orzechów, zrobiony z ucieranego ciasta. Przełożony jest masą śmietanowo-orzechową. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.


ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
280 g mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml gorącej wody
2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich (ok. 20 g)


Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego wystudzenia.
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, krótko zmiksować. Wlać kawę, wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.

masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich

Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.
Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami.

2 komentarze: