Błyskawiczny w przygotowaniu torcik o smaku kawy i orzechów, zrobiony z ucieranego ciasta. Przełożony jest masą śmietanowo-orzechową. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
ciasto:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
280 g mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
4 duże jajka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml gorącej wody
2 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich (ok. 20 g)
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego wystudzenia.
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, krótko zmiksować. Wlać kawę, wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40-45 minut, aż patyczek włożony w ciasto wychodzi suchy. Ostudzić, przekroić wzdłuż na połowę.
masa:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
50 g mielonych orzechów włoskich
Do miski wyłożyć mascarpone, wlać śmietankę, wsypać cukier, krótko ubić (ok. 1-1,5 min.). Wsypać połowę mielonych orzechów, wymieszać łyżką.
Masę podzielić na 3 części. Dwie trzecie masy wyłożyć na spód ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, rozsmarować na całej powierzchni, posypać pozostałymi mielonymi orzechami.
Ale apetyczne ciacho, wygląda jak mały torcik :)
OdpowiedzUsuńTa masa smietanowo-orzechowa, mmm... :)
OdpowiedzUsuń