Najlepsze ciasto cytrynowe! Z małą ilością masła a mimo wszystko wilgotna i puszysta. Można też nieznacznie zmniejszyć ilość cukru dla osób lubiących mało słodkie ciasta. Zamiast dodawania soku i skórki z limonki i cytryny można wykorzystać tylko jeden z tych owoców.
3 duże jajka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
200 g cukru
70 g miękkiego masła
skórka otarta z jednej cytryny
skórka otarta z jednej limonki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wbić jajka, dodać cukier, ubić na jasną i gęstą masę. Wlać śmietankę, dodać miękkie masło, skórkę z otartej cytryny i limonki, sok z sytryny i limonki, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wlać do formy keksowej, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 min. (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz