Tarta na kruchym cieście z rabarbarową żelką i maślano-budyniową masą (dawno takiej nie robiłam). Można zastąpić ją lżejszą masą śmietanową.
kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch położyć papier do pieczenia, w środek włożyć mniejszą tortownicę lub obciążyć fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do uzyskania złotego koloru, ok. 20-25 minut. Ostudzić.
rabarbarowa żelka:
300 g rabarbaru
3-4 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki wody
Rabarbar pokroić na cienkie paseczki, posypać cukrem, przełożyć do garnka, dusić do miękkości. Żelatynę namoczyć w wodzie, wlać do gorącego rabarbaru (nie gotować), wymieszać do jego rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Gęstniejący rabarbar wyłożyć na kruchy spód, równomiernie rozsmarować. Wstawić do lodówki.
masa maślano-bydyniowa:
1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)
1 i 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
100 g miękkiego masła
3 kostki białej lub karmelowej czekolady
Budyń ugotować, ostudzić.
Do miękkiego masła stopniowo wkręcać mikserem wystudzony budyń.
Gotową masę wyłożyć na stężały rabarbar, rozsmarować. Nożem zestrugać na wierzch czekoladę. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
fajne ciasto, lubie połączenie rabarbaru z budyniem
OdpowiedzUsuń