Oryginalne ciasto którym głównym składnikiem są ananasy z puszki i mielone orzechy. Wierzch to warstwa śmietanowej masy posypana mielonymi orzechami. Przepis, lekko zmodyfikowany stąd
ciasto:
100 g mielonych orzechów włoskich
300 g mąki pszennej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki sody
2 duże jajka
300 g ananasa z puszki
50 g miękkiego masła
Do miski wsypać mielone orzechy, mąkę, cukier, sodę, dodać jajka, masło i zmiksowane blenderem ananasy z puszki (bez soku). Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto.
Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30 minut. Wystudzić.
masa:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mielonych orzechów włoskich
Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier puder. Miksować powoli wlewając przy tym śmietankę. Wyłożyć na ciasto, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami.
poniedziałek, 24 lutego 2020
piątek, 21 lutego 2020
Paluszki z chia
Po wczorajszych słodkościach dziś coś na słono. Świetna przekąska - paluszki z dodatkiem chia. Wcale nie aż takie trudne do zrobienia, wystarczy ciasto zagnieść, rozwałkować, cienko pokroić na długie paski i upiec kładąc je blisko obok siebie. Dobre do podjadania :)
150 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki chia
1/2 szklanka wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, dodać chia, wodę, olej i sól, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. podzielić na 2 równe części. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 32x15 cm, pokroić w cienkie, ok. 0,5 cm paski. Gęsto ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok.15-17 minut.
150 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki chia
1/2 szklanka wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, dodać chia, wodę, olej i sól, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. 10 minut. podzielić na 2 równe części. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 32x15 cm, pokroić w cienkie, ok. 0,5 cm paski. Gęsto ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok.15-17 minut.
środa, 19 lutego 2020
Racuszki z batata, orzechów i jabłek
Zamiast pączków i faworków można usmażyć racuszki. Tym razem z dodatkiem batata i mielonych orzechów
10 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżki cukru
szczypta cynamonu
100 g puree z batata
150 g mąki pszennej
100 ml mleka
3 łyżki mielonych orzechów
1 jajko
1 małe jabłko
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok.2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać.
Dodać cynamon, purre z batata*, mąkę, mielone orzechy i jajko. Zmiksować. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść po łyżce ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wierzch można posypać cukrem pudrem.
*Puree z batata uzyskujemy gotując do miękkości obranego batata w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy blenderem.
10 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżki cukru
szczypta cynamonu
100 g puree z batata
150 g mąki pszennej
100 ml mleka
3 łyżki mielonych orzechów
1 jajko
1 małe jabłko
olej do smażenia
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok.2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać.
Dodać cynamon, purre z batata*, mąkę, mielone orzechy i jajko. Zmiksować. Dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko, wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść po łyżce ciasta, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wierzch można posypać cukrem pudrem.
*Puree z batata uzyskujemy gotując do miękkości obranego batata w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy blenderem.
piątek, 14 lutego 2020
Sałatka na Walentynki
Sałatka makaronowa w kształcie serca. Idealna na kolację walentynkową.
200 g drobnego makaronu
50 g żółtego sera
pół puszki kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
150 g pieczonej piersi z kurczaka lub schabu, ewentualnie chudej wędliny
4-5 dużych łyżek majonezu
sól
biały pieprz
ogórek szklarniowy
ok. 70 cm folii aluminiowej lub forma w kształcie serca
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić.
Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w wąskie słupki.
Paprykę i mięso pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać odcedzoną kukurydzę, majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Folię aluminiową złożyć na 4 tak by powstał wąski i długi na 70 cm pasek. Uformować z niego formę w kształcie serca. Można użyć gotowej formy w kształcie serca.
Formę ułożyć na dużym płaskim talerzu. W środek nałożyć sałatkę, docisnąć by trzymała kształt, wyrównać, usunąć folię.
Część ogórka pokroić w bardzo cienkie plasterki, ułożyć na bokach sałatki, a półplasterki przy brzegu na wierzchu serca.
200 g drobnego makaronu
50 g żółtego sera
pół puszki kukurydzy
pół świeżej czerwonej papryki
150 g pieczonej piersi z kurczaka lub schabu, ewentualnie chudej wędliny
4-5 dużych łyżek majonezu
sól
biały pieprz
ogórek szklarniowy
ok. 70 cm folii aluminiowej lub forma w kształcie serca
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić.
Żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w wąskie słupki.
Paprykę i mięso pokroić w małą kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać odcedzoną kukurydzę, majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Folię aluminiową złożyć na 4 tak by powstał wąski i długi na 70 cm pasek. Uformować z niego formę w kształcie serca. Można użyć gotowej formy w kształcie serca.
Formę ułożyć na dużym płaskim talerzu. W środek nałożyć sałatkę, docisnąć by trzymała kształt, wyrównać, usunąć folię.
Część ogórka pokroić w bardzo cienkie plasterki, ułożyć na bokach sałatki, a półplasterki przy brzegu na wierzchu serca.
wtorek, 11 lutego 2020
Pieczony boczek
Miękki pieczony boczek, idealny na kanapki, np. z odrobiną musztardy. Kroi się niczym masło. Domowe pieczenie świetnie smakują i wiemy co dodaliśmy więc możemy spać a właściwie jeść spokojnie :)
900 g surowego boczku
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 zaokrąglona łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Boczek równomiernie posypać solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, może być nawet na całą noc. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.1,5 godziny. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Można podawać na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
900 g surowego boczku
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 zaokrąglona łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
Boczek równomiernie posypać solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, może być nawet na całą noc. Włożyć do naczynia żaroodpornego, piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok.1,5 godziny. Zostawić w zamkniętym piekarniku jeszcze przez pół godziny. Można podawać na ciepło lub po całkowitym schłodzeniu w lodówce.
czwartek, 6 lutego 2020
Szwedzkie ciasto migdałowe
Szwedzkie ciasto z migdałami. Niezwykłe w nim jest to w jaki sposób przygotowuje się tu "bezę" - z roztrzepanych niedbale i bardzo krótko białek z cukrem. Dość słodkie (można nieznacznie zmniejszyć ilość cukru), pulchne, delikatne i wilgotne. Doskonałe do kawy :)
Przepis nieznacznie zmieniony stąd
beza:
110 g cukru
3 białka
50-70 g płatków migdałowych
Do miski wbić białka, dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem (cukier się nie rozpuści się).Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
ciasto:
140 g cukru
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
ew. kilka kropel zapachu migdałowego
Do miski wsypać cukier, dodać jajka, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i masło, ewentualnie jeszcze zapach migdałowy. Zmiksować na jednolite ciasto. wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać, dobrze dociągnąć ciasto do brzegów.
Na wierzch wylać białka z płatkami migdałowymi, wyrównać (najlepiej dłonią).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.
Przepis nieznacznie zmieniony stąd
beza:
110 g cukru
3 białka
50-70 g płatków migdałowych
Do miski wbić białka, dodać cukier, wymieszać łyżką lub widelcem (cukier się nie rozpuści się).Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
ciasto:
140 g cukru
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 g mąki pszennej
110 g miękkiego masła
ew. kilka kropel zapachu migdałowego
Do miski wsypać cukier, dodać jajka, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i masło, ewentualnie jeszcze zapach migdałowy. Zmiksować na jednolite ciasto. wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać, dobrze dociągnąć ciasto do brzegów.
Na wierzch wylać białka z płatkami migdałowymi, wyrównać (najlepiej dłonią).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 minut.
poniedziałek, 3 lutego 2020
Racuszki z tartymi jabłkami
Racuszki z ciastem w którym jest dodane starte jabłko. Lekkie i wilgotne. W środek dodatkowo wciśnięty jest kawałek jabłka. Najlepsze jeszcze ciepłe, choć i na zimno też są smaczne :) Schodzą błyskawicznie z talerza ;)
250 ml kefiru
1 duże jajko
2 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
3 jabłka
olej do smażenia
Do miski wlać kefir, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać łyżką.
Pozostałe 2 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 3 plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść po jednej łyżce ciasta formując na owalny kształt. Zaraz wcisnąć w środek kawałek jabłka.
Smażyć z obu stron na niewielkim palniku.
250 ml kefiru
1 duże jajko
2 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej
3 jabłka
olej do smażenia
Do miski wlać kefir, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem wymieszać łyżką lub krótko zmiksować.
Jedno jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta, jeszcze raz wymieszać łyżką.
Pozostałe 2 jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a każdą z nich podzielić jeszcze na 3 plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, kłaść po jednej łyżce ciasta formując na owalny kształt. Zaraz wcisnąć w środek kawałek jabłka.
Smażyć z obu stron na niewielkim palniku.