czwartek, 18 marca 2021

Babka z coca colą

     Wilgotna, mocno kakaowa babka. Dodatek coca coli sprawia, że babka jest puszysta. Można ją ewentualnie zastąpić oranżadą lub w ostateczności wodą gazowaną - w takim przypadku trzeba dodać odrobinę więcej cukru.


200 g mąki pszennej

3 czubate łyżki kakao

2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia

150 g cukru

150 ml coca coli

100 ml oleju

2 duże jajka

50 g mlecznej czekolady do polania

cukrowa posypka


Do miski wsypać mąkę, dosypać kakao, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wbić całe jajka, wlać coca colę i olej, krótko zmiksować. Wylać do silikonowej formy na babkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Wyjąć na kratkę, ostudzić.

Polać rozpuszczoną czekoladą, posypać kolorową cukrową posypką.

2 komentarze: