Kruche ciasteczka z mielonymi i całymi orzechami laskowymi. Pyszne i ładne. Będą się cieszyły powodzeniem niezależnie od okazji. Uwielbiam je :) Orzechy laskowe można zastąpić orzechami włoskimi.
porcja na ok. 22 szt.:
100 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów laskowych
80 g miękkiego masła
50 g cukru
1 żółtko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
22 całe orzechy laskowe
Do miski wsypać mąkę, mielone orzechy, cukier i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło o żółtko, wyrobić ciasto. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. W środek każdego włożyć cały orzech laskowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
Ależ śliczne:) na jednym na pewno by się nie skończyło;)
OdpowiedzUsuń