Była już u mnie Jabłkowa chmurka, Makowa chmurka i Truskawkowa chmurka . Różniły się od siebie (zależnie od sezonu) owocami/makiem i delikatnie masą śmietanową. Teraz proponuję ciasto które można robić cały rok gdyż użyłam do niego brzoskwiń z puszki. Wyszło piękne, słoneczne ciasto. Pyszne, lekkie, z powodzeniem można je zrobić na wszelkie uroczystości, np. komunijne. Wszyscy będą zachwyceni :) Na kruchym, cienkim cieście wylana jest galaretka z brzoskwiniami, na niej masaśmietanowa i cienka beza.
ciasto:
100 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
2 czubate łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
Do miski wyłożyć masło, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na spód blaszki o wymiarach 32x22 cm, wrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec na lekko rumiano przez ok. 20 minut. Ostudzić.
warstwa brzoskwiniowa:
3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
3,5 szklanki wody (850 ml)
1 puszka brzoskwiń
Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać wszystkie galaretki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
Brzoskwinie pokroić w niedużą kostkę, dodać do lekko tężejącej galaretki, wymieszać, wylać na ostudzone ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
beza:
3 białka
150 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, bardzo krótko zmiksować. Blaszkę o wymiarach 32x22 cm odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia, zagiąć brzegi do dołu. Wyożyć masę bezową, równomiernie rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut, przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 30-35 minut. Całkowicie ostudzić.
masa śinetanowa:
250 g mascarpone
2 czubate łyżki cukru
400 ml śmietanki
Do miski wyłozyć mascarpone wsypać cukier. Wlewając śmietankę ubijać mikserem na gęstą masę.
Wyłożyć na zastudzoną galaretkę z brzoskwiniami, wyrównać.
Bezę delikatnie odciąć od spodu nożem, delikatnie przenieść na wierzch masy śmietanowej, lekko nacisnąć wierzch.
Wstawić do lodówki do schodzenia.