wtorek, 25 maja 2021

Sałatka Czerwony Kapturek

     Sałatka o bardzo ładnej nazwie - Czerwony Kapturek. Treściwa - ma w swoim składzie pieczonego kurczaka i ser żółty, niebanalna, bardzo smaczna. Ładnie prezentuje się na stole podana w osobnych szklankach ale można też zrobić ją w jednej salaterce. W internecie jest dużo wersji tej sałatki, ja wybrałam stąd



1 szt. piersi z kurczaka ugotowanej lub upieczonej

1 cebula 

200 g pieczarek

4 jajka

150 g sera żółtego

2 pomidory

majonez

sól

biały pieprz


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.

Cebulę drobno pokroić, pieczarki pokroić w półplasterki (jeśli pieczarki są większe to na mniejsze kawałki). Razem usmażyć na oleju, ostudzić. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.

Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Pomidor pokroić w niewielką kostkę.

W 4 szklankach układać warstwowo kolejno: kurczak - łyżeczka majonezu (rozsmarować) - cebulę z pieczarkami - łyżeczka majonezu (rozsmarować) - jajka - ser żółty - pomidor - sól i ew. biały pieprz.

środa, 19 maja 2021

Naleśniki straciatella

     Bardzo dobre naleśniki staraciatella z nadzieniem z sera z kostki wymieszanego z tartą czekoladą z odrobiną miodu. Podane z bitą śmietaną i tartą czekoladą będą budziły zachwyt :) Świetnie smakują też z dodatkiem kwaśnego dżemu, np. wiśniowego.


porcja na 8 szt.:

1 szklanka mleka

1 duże jajko

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

1/4 szklanki wody

Do miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę, cukier, sól i wodę, zmiksować. Odstawić na ok. 15 minut, smażyć cienkie naleśniki.


masa straciatella:

350 g sera białego w kostce

1/4 szklanki mleka

2-3 czubate łyżka cukru

1 łyżeczka miodu

5 kostek gorzkiej czekolady

Do sera wlać mleko, dodać cukier i miód, zmiksować blenderem. Wsypać startą czekoladę, wymieszać. Podzielić na 8 części, smarować na połowie każdego naleśnika, składać w kopertę. Podawać z bitą śmietaną i startą gorzką czekoladą, ewentualnie też z dowolnym kwaśnym dżemem, np. z czerwonej porzeczki lub wiśniowym. Świetnie będą smakować też ze świeżymi owocami

Można je też odgrzewać z obu stron na maśle do zrumienienia.

poniedziałek, 10 maja 2021

Bułki z cebulką

     Bardzo smaczne bułeczki z prażoną cebulką. Miękkie, sprężyste ciasto które jesszcze na drugi dzień utrzymuje świeżość. W smaku podobne do lubelskich cebularzy ale są zdecydowanie bardziej wyrośnięte ;) Świetne do słonych dodatków np. na śniadanie.

porcja na 10 szt. bułeczek:

20 g świeżych drożdży

1 zaokrąglona łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

250 ml ciepłego mleka

2 łyżki oleju

1 jajko

500 g mąki pszennej

na wierzch:

1 duża cebula

3 łyżki oleju

mak, sezam, siemię lniane - do posypania

Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i solą, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, wymieszać. Dodać olej, jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką lub lekko posypać wierzch mąką, odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze do pieczenia, spłaszczyć. 

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, lekko ostudzić. Ułożyć na wierzch bułeczek, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 min.

czwartek, 6 maja 2021

Brzoskwiniowa chmurka

     Była już u mnie Jabłkowa chmurkaMakowa chmurka i Truskawkowa chmurka . Różniły się  od siebie (zależnie od sezonu) owocami/makiem i delikatnie masą śmietanową. Teraz proponuję    ciasto   które można robić cały rok gdyż użyłam do niego brzoskwiń z puszki. Wyszło piękne, słoneczne ciasto. Pyszne, lekkie, z powodzeniem można je zrobić na wszelkie uroczystości, np. komunijne. Wszyscy będą zachwyceni :) Na kruchym, cienkim cieście wylana jest galaretka z brzoskwiniami, na niej masaśmietanowa i cienka beza.


ciasto:

100 g miękkiego masła

150 g mąki pszennej

2 czubate łyżki cukru pudru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

Do miski wyłożyć masło, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na spód blaszki o wymiarach 32x22 cm, wrównać małym wałkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec na lekko rumiano przez ok. 20 minut. Ostudzić.


warstwa brzoskwiniowa:

3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

3,5 szklanki wody  (850 ml)

1 puszka brzoskwiń

Do rondelka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać wszystkie galaretki, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.

Brzoskwinie pokroić w niedużą kostkę, dodać do lekko tężejącej galaretki, wymieszać, wylać na ostudzone ciasto, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


beza:

3 białka

150 g cukru

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać mąkę ziemniaczaną, bardzo krótko zmiksować.  Blaszkę o wymiarach 32x22 cm odwrócić do góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia, zagiąć brzegi do dołu. Wyożyć masę bezową, równomiernie rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 15 minut, przykręcić do 150C, piec jeszcze ok. 30-35 minut. Całkowicie ostudzić.


masa śinetanowa:

250 g mascarpone

2 czubate łyżki cukru

400 ml śmietanki


Do miski wyłozyć mascarpone wsypać cukier. Wlewając śmietankę ubijać mikserem na gęstą masę.

Wyłożyć na zastudzoną galaretkę z brzoskwiniami, wyrównać.

Bezę delikatnie odciąć od spodu nożem, delikatnie przenieść na wierzch masy śmietanowej, lekko nacisnąć wierzch. 

Wstawić do lodówki do schodzenia.

środa, 5 maja 2021

Butelkowa drobiowa mielonka

     Rozpływa się na podniebieniu a jednocześnie ładnie się kroi - drobiowa mielona bez parzenia, gotowania, pieczenia czy suszenia ;) Robiona w zwykłej butelce po wodzie ale można zrobić ją w "normalnej" osłonce do wędlin.


1 pojedyncza pierś z kurczaka

100 ml mleka

sól

1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

1/4 łyżeczki białego pieprzu

szczypta imbiru

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta ostrej papryki

1 duży ząbek czosnku

2 czubate łyżeczki żelatyny

4 łyżki zimnej wody


Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić w cienkie plastry. Przełożyć do pojemnika do blendera, dodać ugotowane mleko, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, paprykę, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, zmiksować blenderem na gładką masę.

Do metalowego kubka wsypać żelatynę, zalać zimną wodą, odstawić na ok. 3 minut do napęcznienia. Podgrzać na małym palniku do rozpuszczenia żelatyny (nie doprowadzać do wrzenia!). Ciepłą żelatynę wlać do mięsnej masy, krótko zmiksować blenderem. Od razu przełożyć do małej, plastikowej butelki po wodzie (prostej, bez wgłebieiń) , kilka razy uderzyć dnem butelki w stół żeby nie powstały puste miejsca w wędlinie. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie rozciąć nożem, wyjąć z butelki.

Zamiast butelki można użyć osłonki na wędlinę.